2007.08.24.
Válságban
a hazai konzervipar
A
táplálékok tartósítása, a gyűjtögetés, vadászat, halászat
útján nyert eleség megszerzésének és elfogyasztásának egymástól
térben és időben való különválasztása a legősibb emberi
tevékenységek közé tartozik. Aszalással, szárítással, sózással,
füstöléssel, savanyítással, erjesztéssel, hűtéssel az évezredekkel
ezelőtt élt óegyiptomi és szláv népeknél ugyanúgy találkozhatunk,
mint a mai legprimitívebb fokon álló törzseknél. A civilizált
társadalom embere már nem elégszik meg eleségének mindennapi
biztosításával, hanem táplálkozási szükségleteinek kielégítését
változatosan elkészített élelmiszerek széles választékából
igényli. Ez az alapja a házi tartósító eljárások népszerűségének
és elterjedtségének. A légmentesen zárt edényben, hőkezeléssel
végezhető élelmiszer-tartósítást Nicolas Appert francia szakács
fedezte fel 1796-ban. Kísérleteinek eredményét 1810-ben tette
közzé. Ugyanebben az évben szabadalmaztatta az angol Durand a
forrasztással zárt fémdobozok konzervedényzetként való használatát.
A hővel való tartósítás iparilag alkalmazható eljárássá
azonban csak akkor vált, amikor R. Chevalier Appert 1852-ben elkészítette
a mai autokláv ősét a Papin-fazekat, megteremtve ezzel a 100
fok feletti hőkezelés feltételét. (Autokláv: olyan sterilizáló
készülék, melynek munkaterében létrehozott túlnyomásos, telített
vízgőz hatására, az előírt paraméterek betartása mellett jön
létre a munkatérbe behelyezett anyagok sterilitása.) Magyarország
kedvező talaj- és klimatikus adottságai alapján a zöldség -
gyümölcs termesztés feltételei szempontjából az európai
országok élvonalába sorolható. Az már más kérdés, hogy
1945-től napjainkig ezekhez a feltételekhez – sokszor direkte
– hibásan viszonyultak. A konzervipar élelmiszeriparunk egyik
legfiatalabb ágazata. A magyar háztartásokra a házi tartósítás
volt a jellemző, a konzervfogyasztók szűk köre a 19. század végéig
még külföldről vásárolta a különlegességeket. Az ebben
rejlő üzleti lehetőségeket felismerve alapította Weiss Manfréd
1882-ben az első gyári jellegű konzervüzemet. Az üzem főleg
a honvédség és a haditengerészet számára hús- és kávékonzerveket,
emellett kisebb mennyiségben gyümölcs-, zöldségkonzerveket,
leveskivonatokat gyártott. Nyereséges üzemelése csakhamar bővítésre
nyitott lehetőséget. Konzerv- és egyéb dobozgyártó berendezéseket
telepítettek, és megalakult Budapesten a Weiss Manfréd Első
Magyar Konzerv- és Ércárugyár, amely Magyarország későbbi
legnagyobb nehézipari üzemének, a csepeli Weiss Manfréd Műveknek
lett az alapja.
A
századforduló táján az Alföldön alakultak ki a konzervipari
telepítés feltételei. Kecskemét volt az ország kiemelkedő gyümölcstermelő
városa, így itt létesült 1901-ben a Gyümölcs- és Főzelékkonzervkészítő
Rt. Első Kecskeméti Konzervgyára. Felszereltsége az akkori
viszonyok között korszerű volt. Késztermékei voltak: borsó,
bab, uborka, gyümölcsízek, lekvárok, gyümölcssajtok, vegyes
befőttek, aszalt gyümölcsök és szárított főzelékek. Különlegessége
volt a sougat (cukrozott gyümölcs), amelynek technológiáját
szigorúan titokban tartották. Értékesítési gondjai miatt
1910 végére válságba került, és amikor adómentessége és
állami segélye megszűnt, üzemelését beszüntették, majd állami
szubvencióval 1913-tól Első Kecskeméti Konzervgyár Rt. néven
üzemelt tovább. Az 1900-as évektől kezdve sorra alakultak a gyárak:
Bartha-féle gyár, Kolényi, Meinl, Schleicher, Fabriczky Lipót,
Weiss Jakab, Pollatschek. E gyárak legfontosabb termékei a gyümölcsíz,
gyümölcslé, szörp, savanyú káposzta és uborka voltak. Gépi
berendezésük alig volt, háziipari jellegű termelést
folytattak. A 20. század elejétől kezdve figyelt fel a külföld
a magyar fűszerpaprikára is, bár annak Szeged környéki
termesztése, feldolgozása és értékesítése a 16. század közepére
nyúlik vissza. A szárított hüvelyek zúzására ekkor még
famozsarat, a finomabb szemcsék kiválasztására lószőrből készült
szitát használtak. A 19. század első felétől — ekkor már
Kalocsa környékén is — az őrlést lapos, korong alakú kövekkel
vízi- és száraz malmokban végezték. A feldolgozást 1859-ben
forradalmasította a Pálfy-testvérek találmánya, az acél
hengerszék, amelyen a kövön történő őrlés előtt eresztették
át a paprikát. Korábban a termelők árujukat piacozás vagy házalók
útján juttatták el a vevőkhöz, a növekvő exportigény
azonban szükségessé tette viszonylag nagy tételben egységes
minőség biztosítását. Így jött létre 1917- ben a világon
elsőként Kalocsán a Paprika- és Vegykísérleti Állomás,
amelynek igazgatója Obermayer Ernő volt, aki elsőként nemesített
a szegedi népi termesztés anyagából paprikát.
Teltek
az évek, jött a keleti piac, majd szépen összeomlott. Jött az
EU, s a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar összeomlott.
Jelenünkben sajnos kimondhatjuk: lehetetlen helyzetbe kerülhet a
hazai konzervipari vállalkozások jelentős része a zöldség-
és gyümölcstermés csökkenése és a felvásárlási árak növekedése
miatt. Egyrészt az idei fagykár és az aszály miatt nincs
elegendő magyar termés, amit feldolgozhatnának az üzemek: a
Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség adatai szerint idén
csak 405 ezer tonna zöldséget és gyümölcsöt fognak konzervbe
zárni a tavalyi 477 ezer tonnával szemben. Másrészt az a kevés
termés ami van, nagyon drága: a nyersanyag átlagos kilónkénti
ára a tavalyi 42 forintról 46 forintra nőtt, de néhány
alapanyagnál a többszörösére szöktek a felvásárlási árak.
Ősztől ezért biztosan drágulnak majd a konzervek is, de szakértők
szerint a költségnövekedésnek csak egy része hárul majd át
a fogyasztókra. A feldolgozók ugyanis nem emelhetik annyival az
áraikat, mint amennyivel a költségeik nőttek, mert elveszítenék
a hazai és külföldi piacaikat is. Az ágazati szakértők
szerint ha nem születnek sürgős intézkedések, akár a társaságok
hetven százaléka is csődbe juthat az év végére, és veszélybe
kerülhet a közel tízezer iparági dolgozó egy részének állása.
A Magyarországon működő konzerves cégek közül elsősorban a
magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások jövője forog
kockán. A magyar konzervipar árbevétele a tavalyi év során
100 milliárd forintot tett ki. Ebből 16 milliárd forint származott
a belföldi eladásokból, a többi pedig exportból. A hazai
konzervesek is megisszák a levét annak, hogy Kína a zöldség-
és gyümölcspiacon, a feldolgozásban óriási léptekkel halad
előre. A munkaerő ott olcsó, így a terméket is kevesebb pénzért
adhatják. A legnagyobb gond Békés-megyében van. A békéscsabai
hűtőházban legnagyobb mennyiségben kukoricát, borsót és
babot dolgoznak fel. A répa-, hagyma- és karfiolfeldolgozás
jelentősen csökkent. Továbbra is gyártanak viszont derelyét.
Sajtóinformációk szerint a termelés visszaesése miatt küldtek
el dolgozókat, de éppen a derelyevonal az, ahol nem tudják csökkenteni
a kézi munkaerőt. Szakemberek szerint a gabonaárak idén
annyira elszabadultak, hogy jövőre mindenki búzát akar
termeszteni, és nem akar vesződni a borsóval, babbal,
paradicsommal. Emellett jó üzletnek ígérkezik a kukorica és a
repce beszállítása a bioetanol- és biodízelgyárakba.
Tovább
súlyosbítja a helyzetet, hogy a nagy bevásárlóközpontok a
hazai beszállítók és termékeik helyett előnyben részesítik
az olcsó, sokszor gyengébb minőségű külföldi - elsősorban
kínai, és német- importárukat. A több mint 200 hazai
konzervipari vállalkozás közül mindössze tucatnyi társaság
számít nagytőkésnek, ezek gond nélkül átvészelik ezt az időszakot.
Az összes többi kis és közepes méretű vállalkozás regionális
feldolgozónak minősül, és bár zömmel kézi feldolgozású, jó
minőségű terméket gyártanak, az év végére veszteségessé
válnak. A tényleges költségnövekedésüknek csupán egy részét
tudják a lakosságra áthárítani áremelés formájában, és
hathatós állami támogatás nélkül, szakértői számítások
szerint 70 %-uk csődbe juthat. A konzervipari szövetség ezért
a küszöbön lévő válság leküzdéséhez állami segítségnyújtást
kér. Állami garanciát szeretnének az iparági vállalkozók által
felvett mintegy ötmilliárd forint nagyságú banki kölcsön 6-8
évre szóló átütemezésére, a 2007. évre pedig kamattámogatást
szeretnének kapni. Emellett szükségesnek tartják a közvetlenül
a feldolgozásban résztvevő közel tízezer dolgozó járulékainak
elengedését. Bízhatnak –e Gyurcsányékban a konzervesek?
Hiszen a kormány kis- és középvállalkozások tönkretételére
irányuló politikája közismert. A hazai vállalkozások
ellehetetlenítése, és az idegen cégek feltétel nélküli
kiszolgálása – semmivel sem több a kormány gazdaságpolitikája.
Az ún. multik adókedvezményt kapnak, míg a magyar cégeket
elviselhetetlenül magas adóterhekkel sújtják. Piacvédelemről
pedig nem is lehet beszélni! Egy valóban nemzeti kormánynak meg
kéne védenie a hazai vállalkozásokat, csökkenteni azok adóterheit,
hogy törvény által biztosítva élvezzenek előnyt a magyar
piacokon.
Medveczky Attila
|