2007.05.11.
Csokoládé bencés gyógynövénylikőrből
A
középkori bencés szerzetesek receptjei alapján készülő gyógynövénylikőrökkel
csokoládékat is megtöltenek. A latin nevet kapott finomságokkal
bővült nemrégiben a pannonhalmi apátsági termékek köre.
A
Pannonhalmi Főapátság termékeinek köre nemrégiben bencés
likőrökkel töltött csokoládékkal bővült. Az étcsokoládéba
gyógynövénylikőrből, a mazsolás tejcsokoládéba keserűlikőrből
készült krém kerül. Így kapcsolódnak az évszázados hagyományhoz
az új finomságok, hiszen a likőröket szerzetesek régi receptúrái
alapján készítik. Az Atque csokoládéknak még sincs
alkoholtartalmuk, gyermekek is megkóstolhatják. Magas azonban
bennük a kakaó aránya – 32 és 65 százalékos –, ez járul
hozzá ahhoz az ízélményhez, ami miatt nevüket kapták az édességek.
Az atque latinul azt jelenti, „és". A latinban több szó
is jelöli az „és"-t, az atque viszont mindig mondatösszetételekben
és az utáni, következő részre teszi a hangsúlyt, ahogy
Hortobágyi T. Cirill perjel magyarázata szerint a csokinál is
az a lényeg, amit akkor érez az ember, amikor már beleharap. A
csokoládékat a gyulai Kis Kézműves Kft. cukrászüzemében gyártják,
amely a hazai kézi csokoládégyártás úttörőjének számít,
exkluzív bonbonjairól híres. A bencés likőrök 95 grammos táblákba
és 48 grammos szeletekbe kerülnek. Ezek is kézzel, tartósítószer
nélkül készülnek, így nem tarthatók el sokáig. Emiatt is
kuriózumnak számítanak és egyelőre csak apátsági ajándékboltokba
kerültek. Várhatóan azonban a levendulaolaj, a gyógynövényteák,
a likőrök, a borok, a borecetek és a csokoládék után
kozmetikumokkal is kiegészül a bencés termékek sora, és más
izgalmas, a hagyományokra és a helyi sajátosságokra alapozó
terve is van az apátságnak.
(forrás:kisalfold.hu)
|