vissza a főoldalra

 

 

 2007.09.07. 

Az ártalmatlanság gárdistái

Rettegő bohócok, humanista neonácik

 Heteken át tartó reklámkampányt, média általi hisztériakeltést követően – aminek gerjesztésében a Gyurcsány-Demszky párostól a különféle zsidó vezéreken át az agg Tom Lantosig számos neoidióta hőbörgő vállalt tevékeny szerepet – augusztus 25-én, a budai Várban megtartotta alakuló gyűlését, 56 tagjának eskütételét a Jobbik és Bencsik András által szervezett operetthadsereg, a Magyar Gárda. A minden médium által vezető hírként beharangozott eseményre meglehetősen körülményesen volt az eljutás, mivel a Moszkva tér és a Vár között ingázó, gyermekjátéknál alig nagyobb méretű buszok nem tudták befogadni a rendezvényre érkező néhány ezer érdeklődőt. Így a közönség túlnyomó részének – köztük idős asszonyoknak is – gyalog kellett megrohamoznia a Várat, és elfoglalnia a Szent György teret, a gárdisták eskütételének helyszínét.

Maguk a gárdisták – akiknek öltözete leginkább a falusi búcsúba készülő legényekére emlékeztetett, még a XX. század első feléből – néhány száz méterre az eskütétel helyszínétől gyülekeztek, majd alakzatba rendeződve, dobosokkal felvezetve úgy masíroztak el a szemlélődők között, mint egy büszke úttörőcsapat. Elnézve a menetelők egy részének deresedő fejét, többségük bizonyára meg is tapasztalhatta az úttörőség élményét, sőt talán olyanok is akadtak közöttük, akik alkalmasnak bizonyultak a katonai szolgálatra. Azok számára pedig, akik nem voltak katonák, a gárdában való játszadozás kiváló lehetőséget teremt a valódi fegyelemtől és kötelmektől mentes, ám mégis honvédségi szolgálat jellegű tapasztalatszerzésre. Rövid vonulásuk végén valóban katonásnak tűnő alakzatban sorakoztak fel a vitézek, majd Pörzse Sándor vezényletével elkezdődött az avatási ceremónia. A feszes vigyázban álló gárdisták egyensapkájuk le- és felvételével edzettek a rájuk váró nemes feladatokra, amik között a fajirtás is előkelő helyen szerepel. A rendíthetetlen elszántságról tanúságot tévő harcosok már be is jelentették, hogy a parlagfű teljes kipusztítására törekednek, egyetlen árva szálnak sem kegyelmeznek. Egy valódi szabadságharcos, Wittner Mária és egy ténylegesen felelős beosztást betöltött politikus, Für Lajos, egykori honvédelmi miniszter is megtisztelte részvételével a Jobbik rendezvényét, ám a nemzeti oldal köztiszteletben álló személyiségeinek túlnyomó többsége távol tartotta magát az avatóünnepségtől. A most főparancsnok szerepében fellépő színész, Usztics Mátyás mellett viszont megjelent az a Bencsik András is, aki manapság a Jobbik gárdájának egyik főszervezője, ám tavaly – hamis adatok felhasználásával – még sikeresen kampányolt a MIÉP-pel választási szövetséget kötő Jobbik ellen. A veszélyt legfeljebb a hiteles hagyományőrzésre és a parlagfűre jelentő Magyar Gárda rendezvényén – bizonyára a minden alapot nélkülöző hisztériakeltés következtében – óriási volt a rendőri készültség. Ám a Készenléti Rendőrség utcai harcosainak, terminátorainak ezúttal nem sok dolguk akadt. Csupán egy nyilvánvalóan provokatív szándékkal érkező antifasiszta párt kellett megfékezniük, akik a rendezvény peremén bohócruhában játszották a hülyét, hasonlóan a Vár tövében rettegve őrjöngő elvbarátaikhoz. A német himnusz kezdő sorait visítozó bolondokat végül is a rendőrök távolították el az eskütétel közeléből, megmentve ezzel a Jobbik gárdistáit a szivárványszínűre maszkírozott antinácik támadásától.

Bár a minden bokorban neofasisztákat szimatoló Tamás Gáspár Miklós ezúttal is majdnem összecsinálta magát a félelemtől – sajnálnunk persze nem kell, nagyon sok pénzért teszi -, a Magyar Gárda alakuló rendezvényén semmiféle rendbontás nem történt. Egyelőre még nem folyt vér, ám Pörzse Sándor már bejelentette, hogy az alakulat véradással kezdi meg emberbaráti tevékenységét.

Eddigi nyilatkozataik és tényleges erejük alapján teljesen biztosra vehető, hogy a Jobbik gárdistái – ellentétben például az In-Kal Security nevű, és zsidó felügyelet alatt álló magánhadsereggel – senkit nem fenyegetnek. A demokráciára, és sajnos a diktatúrák módszereit alkalmazó Gyurcsány-klikkre is, pedig körülbelül akkora veszélyt jelentenek, mint az Üdvhadsereg. Az egész cirkusz – egy jó szándékú, bár jelentéktelen esemény felnagyítása – csupán arra volt jó, hogy elvonja a figyelmet valós gondjainkról, az egyre népszerűtlenebb neoliberális kormány bűnös üzelmeiről.

 Varga Imre