vissza a főoldalra

 

 

 2008.08.01. 

Véletlen, netán szándékosság?!

Mezőgazdaságáról híres országunk, amely sosem szorult élelmiszer-importra, oda jutott, hogy a kiváló hazai gyümölcsöt ki kell önteni gazdáinknak, és hazai élelmiszert szinte csak a ritka piacokon lehet venni. Vendéglátósaink minőségi árubeszerzése egyre nehezebb helyzetbe kerül. Ilyen gazdagok lettünk? Hogy jutottunk idáig? – Az olaszok gasztronómiai egyetemet nyitottak, már évekkel ezelőtt, a franciák nemzeti marketingjének része a gasztronómia, Ciprus konferenciát tartott „Helyi ételek és a turizmus” címen. Eckart Witzigmann már életében legendává vált, hiszen ő változtatta meg Németország és Ausztria gasztronómiai történelmét, azt nyilatkozta: „a hagyomány magától értetődően él együtt a természetes nyitottsággal.” 1980-ban francia nyelvterületen kívül elsőként kapta meg a Michelin három csillagát. Burgenland büszkélkedhet a legtöbb „szakácssapkával” kitüntetett vendéglátóhellyel Ausztriában: a Gault Millau 2007. évi vizsgálata alapján a szűk elitbe 15 burgenlandi étterem került bele. A házi kosztot kínáló panziókban és a látványéttermekben egyaránt a régióban termelt friss alapanyagok és a helyi tradíciókhoz való visszatérés van fókuszban. Éppen most „új gasztronómiai prospektust adott ki a Svájci Turisztikai Hivatal. Na és mit tapasztalunk itthon! Törődik valaki azzal, hogy legalább belső exportunkban működjenek a hazai gazdaság termékei? Ideje felvetni a hozzáértés és a felelősség kérdését! Mire alapozom ezt a kijelentésemet. – 1997-ben megkerestek Prágából, mint a Vendéglátó Ipartestület akkori elnökét, hogy az egyik luxusszálloda magyar éttermet szeretne nyitni és segítségünket kéri szakmai és áruellátás tekintetében. Három napot kinn töltöttem meghívásukra az akkori turisztikai hivatalunk (talán ez volt a neve) kiküldöttjeként és szégyenszemre ezalatt – utána sem – követségünk kereskedelmi attaséja nem jelent meg, hiába vártuk. A cseh szállodások folyamatos zöldség-, libamáj- és borellátást kértek tőlünk. Ma francia borral van tele egy szomszédos ország stb. A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tanulmányt és levelet küldött az OIB (Országos Idegenforgalmi Bizottság), IKIM turizmus főosztály, GM miniszter részére: – 1996-ban: „A magyar gasztronómia és borkultúra turisztikai termékké fejlesztése ” ügyében. – 1997-ben: a Nemzeti gasztronómiai stratégia elkészítése ügyében! Illetve „Teendő a vendéglátásban” címen, melynek arculat bekezdésében olvashatjuk: „Külképviselőinknek egységes és kötelező anyaggal kell rendelkezni arról, hogy mit kell képviselniük. Ezen belül szakmai anyag a magyar gasztronómiáról és a borról is! (Évek óta kérjük!) ” – 2001-ben: Magyar tulajdonú (gazdák tulajdonában lévő) bevásárlóközpontok létrehozása a magyar mezőgazdaság termékeinek forgalmazására, elősegítve a hazai gasztronómia, mint belső export fejlődését. Tovább nem folytatom. A MATUR (Turisztikai egyesület) budapesti tagozatának egyik tavaszi klubnapján idegenvezetőink elmondták: az idelátogató turisták rendszeresen megjegyzik, hogy magyar éttermet szinte nem is találnak, pedig ők azt szeretnék enni, amit a magyarok. Eszembe jut Gundel Imre kijelentése. Talán ha ő mondja, elfogadják kétkedőink. „Egyre többen vagyunk itthon és külföldön, akik joggal soroljuk hazánkat azon kevesek közé, ahol a vendéglátás nem csupán feltétele az idegenforgalomnak, hanem idegenforgalmi vonzerő.” Mára köztudomású, hogy a vendéglátás hozza a turizmus legnagyobb (közel 600 milliárd) bevételét. Ennek ellenére a vendéglősök zsebét érintő torkoscsütörtökön kívül az elmúlt 17 évben ezen a területen semmilyen érdemi intézkedés nem történt. Ma sincs szakértő döntéshozója ennek az ágazatnak irányításunkban. Nem is beszélve mindenféle stratégiai elképzelés hiányáról. Mindez a kiöntésre kerülő gyümölcstermés kapcsán jutott eszembe. Az olvasóra bízom eldönteni, jogos-e a fenti kijelentésem. Milyen szakértelem irányítja csaknem két évtizede országunkat? Mezőgazdaságunk folyamatos ellehetetlenülését nem vették észre 18 évig. Javaslatomra, hogy a gazdáknak áruház kell, azt válaszolták, hogy ez a piacgazdaság feladata. Ezek szerint azt gondolták döntéshozóink – nem ismerve egyáltalán a hitel- és reálgazdaság helyzetét stb –, hogy a szocializmus 45 éve után a mezőgazdaságból élők kivágják a zsebükből az áruháznyitásra való pénzt. Nem állami feladat ilyen esetben ez? Ismerve az állandó kisvállalkozások támogatásáról szóló legendákat. Hoznak egyáltalán a magyar vállalkozók, emberek kedvezőbb helyzetbe hozásáért valamilyen intézkedést, törvényt képviselőink, vagy csak kiszolgálnak? Hogy van az, hogy minden körülöttünk lévő ország védi iparát, mezőgazdaságát, kereskedelmét, kivéve minket. Nálunk a rendszerváltás óta leghosszabb időt kormányon töltő pártunk egyik parlamenti képviselője áll a gazdák élére, ráadásul az utcára vitte a politikát. Mintha eddig azt hallottam volna, hogy a pártoknak a Parlamentben kell politizálni. Észre kell vennünk ugyanakkor, hol vannak ilyenkor az ellenzéki érdekképviseletek és parlamenti képviselőik? Vagy ők továbbra is csak a Parlamenten belül politizálnak? Mindenkinek tudni kell, aki felsőbb iskolába járt, hogy a múlt rendszerben kötelező volt politikai gazdaságtanból szigorlatozni. Elővettem könyvemet, mert emlékeztem, mit is tanultunk az ilyen típusú gazdaságról: – Melyek az imperializmus fő jellemzői? „Imperializmus (monopolkapitalizmus): a tőkés gazdaság fejlődésének második szakasza imperium = birodalom, szabadversenyes kapitalizmus, munkanélküliség, az állam nem avatkozik be a gazdaságba, csak a kereteket biztosítja, létrejönnek a monopóliumok a gazdaság egy ágazatának ellenőrzésére, a szabad verseny kiküszöbölésére, egész termelési lánc irányítása, ipari- és banktőke összefonódása – fináncoligarchia, létrejönnek a multinacionális vállalatok, a monopóliumok kilépnek az országhatárokon, tőkekivitel, kölcsönök, monopol ár és extraprofit elérésére, a világ gazdasági felosztása”. Tovább nem is idézem. Most akkor ez igaz, vagy sem? Eszembe jut, hogy a Vörös Csepelen, a munkásság – ahogy akkoriban még hívták, az élcsapat – a vasmű főbejáratánál a Lenin-szobor kezébe zsíros kenyeret adott, és kiakasztott egy táblát, amire ez volt írva: „Ez sem tarthat örökké. Százötven év alatt sem váltunk törökké”. Most Országgyűlésünkbe kell beküldeni képviselőinknek egy-egy szelet zsíros kenyeret, mert munkásságuk eredményeképpen még rosszabb helyzetben vagyunk, mint akkor, de a vers az maradhat.

 Károvits Tamás