vissza a főoldalra

 

 

 2008.01.11. 

Megoldás: Szerb Királyság?

Uniós Szerb Királyságról álmodik Sándor herceg, a Karagyorgyevics szerb dinasztia feje, aki már több mint egy évtizede Belgrádban él, ám nem vesz részt tevékenyen a szerb politikai életben.

A B92-nek adott karácsonyi interjújában síkra szállt, hogy országában helyreállítsák a parlamentáris monarchiát, s hogy elfoglalhassa apja trónját, s hogy Szerbia monarchiaként tagja legyen az Európai Uniónak. Követendő példaként Norvégiát, Dániát, Spanyolországot és Nagy-Britanniát hozta fel, amelyek virágzó királyságok.

Annak ellenére, hogy a köztársasági elnöki poszt megszüntetését szorgalmazza, jó kapcsolatot ápol Boris Tadics államfővel, s mint fogalmazott, nagyra értékeli az elnökjelölteket. Az újságíró rákérdezett a Tomislav Nikolictyal, a Szerb Radikális Párt elnökjelöltjével való kapcsolataira, mivel a radikálisok Sándor herceget nem kedvelik. Mindenki iránt tisztelettel viseltetek, fogalmazott a herceg, csak az extrémizmussal szemben nem, tette hozzá. Hogyan válaszolna a bírálatokra, hogy nem lehet az szerb király, akinek angol az anyanyelve, s csak töri a szerb nyelvet, kérdezte az B92 munkatársa. Az angolon kívül még öt nyelvet beszélek, de valóban gondjaim vannak a szerbbel. Azt azonban jó nyelvtudás nélkül is tudom, hogy mi kell Szerbiának, mondta Karagyorgyevics Sándor.

 (Forrás: vajdasagma.info)