vissza a főoldalra

 

 

 2008.06.06. 

Megalakult a MIÉP Vendéglátói és Idegenforgalmi Kollégiuma

A MIÉP elnöksége felkérte Károvits Tamást a Vendéglátói és Idegenforgalmi Kollégium vezetésére. Károvits Tamás a Vendéglátóipari Főiskola Vendéglátó Szakán végzett, majd vendéglátóipari üzemgazdász diplomát szerzett. Családjával megnyitotta a Garvics Vendéglőt. Éttermük a világ 400 étterme közül az első helyet szerezte meg. Számos tisztséget viselt: a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, az Országos Idegenforgalmi Bizottság tagja, az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottságának tanácsadója, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökségének tagja, majd országos küldött. Továbbá a Magyar Turizmus Rt. tanácsadója, a Hagyományok, Ízek, Régiók Nemzeti Tanács tagja, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Panziós, Vendéglős Mestervizsga Bizottság elnöke, a Gazdasági Minisztérium Szakmai Vizsga Bizottság elnöke, a gazdasági miniszter Pro Turizmo-díjjal tüntette ki. Szerinte a legjobb szakemberek már évekkel ezelőtt jelezték minden területen a teendőket, ám mindazokat félreállították, akik rámutattak gondjaink valóságos okaira. Az ország vezetését azokra kellene bízni, akik még idejében figyelmeztettek arra, hogy a magyar gazdaság rossz irányba halad. Károvits Tamás (képünkön) elmondta: a szakszerűtlenségről, hozzá nem értésről tanúskodó kormányzati lépések következményeként a magyar szállodaipar már csak veszteséget termel. A vendéglátás területén a kínálat többszörösen meghaladja a keresletet. Bár a turisztika fontos bevételi forrása a magyar államnak, közel két évtized nem volt elegendő egy hatékony turisztikai törvény megszületéséhez, s?t ennek a területnek jelenleg sincs a kormányban igazi felelőse.

A MIÉP újabb szakmai testületének vezetője szerint elfogadhatatlan a mai megoldás, amely szerint a vállalkozók kormányról kormányra  változó és egyre romló feltételek között kell hogy dolgozzanak. Tűrhetetlen a kormányzati rögtönzés, példának okáért idén reneszánsz év van, Mátyás királyt ünnepeljük, de az illetékesek megfeledkeztek az eseménysorozat időbeni népszerűsítéséről. Egy normális vezetésű országban a reklámot már két évvel korábban elkezdték volna. A magyar reneszánsz év szervezői viszont most kapkodnak. Borítékolható a kudarc. A vendéglátóipar vagy az idegenforgalom bármely területét vizsgáljuk, annyi itt a baj, azt sem tudja az ember, mivel foglalkozzék. A gyermekétkeztetés helyzetét is tűrhetetlennek tartja Károvits Tamás, hiszen a vele foglalkozó vállalkozókat egyre több teher sújtja, miközben a lehető legkevesebb pénzből kell kihozni a gyermekeknek szánt ebédet. A gyerekeken akar az állam spórolni, miközben ismert az a módszer, hogy valós értéken lehessen előállítani a jóízű és tápláló ételt, amihez elég lehetne a mostani állami támogatás összege is, de nem a jelenlegi módon elosztva. A MIÉP Vendéglátói és Idegenforgalmi Kollégiuma a hatékony kisvállalkozási stratégia kidolgozását – más szervezetekkel együttműködve – tekinti legfontosabb feladatának, mert ez a jelenlegi kormány programjából teljesen hiányzik. Nem igaz, hogy támogatják a kisvállalkozásokat. Például az Európai Unió más országaiban 5-7% a vendéglátás áfája, míg nálunk 20. Ha pedig jogkövető magatartást akar tanúsítani a vállalkozó, befizetve minden adót és járulékot, akkor tönkremegy. 1995-ben még csak 25 féle elvonás sújtotta a vállalkozókat, ma már több mint 40. Még Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke is elismeri azokat az igazságokat, amiket Károvits Tamás közel két évtizede hangoztat, csakhogy neki – mint a harmadik kormányzati ciklusát töltő MSZP egyik vezetőjének – bőven lett volna ideje ezek érvényesítésére. Változás kell – állapította meg a MIÉP Vendéglátói és Idegenforgalmi Kollégiumának vezetője. Azonban az üres ígéretekből, a felelőtlenségből elegük van a vendéglátásban és az idegenforgalomban dolgozó vállalkozóknak és az embereknek is. Megvalósítható szakmai programokon dolgoznak. Ez a helyzet így nem maradhat.

 V. I.