2008.06.06.
Megalakult
a MIÉP Vendéglátói és Idegenforgalmi Kollégiuma
A
MIÉP elnöksége felkérte Károvits Tamást a Vendéglátói és
Idegenforgalmi Kollégium vezetésére. Károvits Tamás a Vendéglátóipari
Főiskola Vendéglátó Szakán végzett, majd vendéglátóipari
üzemgazdász diplomát szerzett. Családjával megnyitotta a
Garvics Vendéglőt. Éttermük a világ 400 étterme közül az
első helyet szerezte meg. Számos tisztséget viselt: a Magyar
Vendéglátók Ipartestületének elnöke, az Országos
Idegenforgalmi Bizottság tagja, az Országgyűlés Idegenforgalmi
Bizottságának tanácsadója, a Budapesti Kereskedelmi és
Iparkamara elnökségének tagja, majd országos küldött. Továbbá
a Magyar Turizmus Rt. tanácsadója, a Hagyományok, Ízek, Régiók
Nemzeti Tanács tagja, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Panziós,
Vendéglős Mestervizsga Bizottság elnöke, a Gazdasági Minisztérium
Szakmai Vizsga Bizottság elnöke, a gazdasági miniszter Pro
Turizmo-díjjal tüntette ki. Szerinte a legjobb szakemberek már
évekkel ezelőtt jelezték minden területen a teendőket, ám
mindazokat félreállították, akik rámutattak gondjaink valóságos
okaira. Az ország vezetését azokra kellene bízni, akik még
idejében figyelmeztettek arra, hogy a magyar gazdaság rossz irányba
halad. Károvits Tamás (képünkön) elmondta: a szakszerűtlenségről,
hozzá nem értésről tanúskodó kormányzati lépések következményeként
a magyar szállodaipar már csak veszteséget termel. A vendéglátás
területén a kínálat többszörösen meghaladja a keresletet. Bár
a turisztika fontos bevételi forrása a magyar államnak, közel
két évtized nem volt elegendő egy hatékony turisztikai törvény
megszületéséhez, s?t ennek a területnek jelenleg sincs a kormányban
igazi felelőse.
A
MIÉP újabb szakmai testületének vezetője szerint
elfogadhatatlan a mai megoldás, amely szerint a vállalkozók
kormányról kormányra változó
és egyre romló feltételek között kell hogy dolgozzanak. Tűrhetetlen
a kormányzati rögtönzés, példának okáért idén reneszánsz
év van, Mátyás királyt ünnepeljük, de az illetékesek
megfeledkeztek az eseménysorozat időbeni népszerűsítéséről.
Egy normális vezetésű országban a reklámot már két évvel
korábban elkezdték volna. A magyar reneszánsz év szervezői
viszont most kapkodnak. Borítékolható a kudarc. A vendéglátóipar
vagy az idegenforgalom bármely területét vizsgáljuk, annyi itt
a baj, azt sem tudja az ember, mivel foglalkozzék. A gyermekétkeztetés
helyzetét is tűrhetetlennek tartja Károvits Tamás, hiszen a
vele foglalkozó vállalkozókat egyre több teher sújtja, miközben
a lehető legkevesebb pénzből kell kihozni a gyermekeknek szánt
ebédet. A gyerekeken akar az állam spórolni, miközben ismert
az a módszer, hogy valós értéken lehessen előállítani a jóízű
és tápláló ételt, amihez elég lehetne a mostani állami támogatás
összege is, de nem a jelenlegi módon elosztva. A MIÉP Vendéglátói
és Idegenforgalmi Kollégiuma a hatékony kisvállalkozási stratégia
kidolgozását – más szervezetekkel együttműködve –
tekinti legfontosabb feladatának, mert ez a jelenlegi kormány
programjából teljesen hiányzik. Nem igaz, hogy támogatják a
kisvállalkozásokat. Például az Európai Unió más országaiban
5-7% a vendéglátás áfája, míg nálunk
20. Ha
pedig jogkövető magatartást akar tanúsítani a vállalkozó,
befizetve minden adót és járulékot, akkor tönkremegy.
1995-ben még csak 25 féle elvonás sújtotta a vállalkozókat,
ma már több mint 40. Még Suchman Tamás, a Balatoni Fejlesztési
Tanács elnöke is elismeri azokat az igazságokat, amiket Károvits
Tamás közel két évtizede hangoztat, csakhogy neki – mint a
harmadik kormányzati ciklusát töltő MSZP egyik vezetőjének
– bőven lett volna ideje ezek érvényesítésére. Változás
kell – állapította meg a MIÉP Vendéglátói és
Idegenforgalmi Kollégiumának vezetője. Azonban az üres ígéretekből,
a felelőtlenségből elegük van a vendéglátásban és az
idegenforgalomban dolgozó vállalkozóknak és az embereknek is.
Megvalósítható szakmai programokon dolgoznak. Ez a helyzet így
nem maradhat.
V. I.
|