2008.11.07.
Eltűnőben az olcsó élelmiszer
A töpörtyű
1000, a
szalonna
800 ft
.
Gyermekkoromban,
az elmúlt évszázad 60-as éveiben, a magyar átlagember
meglehetős szegénységben élt. A Kádár-rendszer sokak által
visszasírt, ám önkizsákmányoláson alapuló és katasztrófába
torkolló viszonylagos jóléte, amit a mezőgazdaságban a háztáji
gazdaságok, az iparban pedig a GMK-k működtetésének az engedélyezése
teremtett meg, még nem jött el. Ugyanakkor a legalapvetőbb, a létfenntartáshoz
nélkülözhetetlen élelmiszereket mindenki meg tudta vásárolni.
Bár szüleim, nagyszüleim viszonylag szerény jövedelemmel
rendelkeztek, egy-két ezer forint körüli keresetük is elegendő
volt arra, hogy az alapvető élelmiszerek beszerzése még a
fizetés előtti napokban se jelentsen gondot. Sőt voltak
kifejezetten a kiskeresetű emberek által vásárolt olcsó ételek
is. Ennek köszönhetően általános iskolás éveim alatt
sokszor ettem zsíros kenyeret, szalonnát, töpörtyűt, párizsit,
lecsókolbászt, és bár a kilónként 70 forintba kerülő téliszalámi
már kivételes csemegének számított, soha nem éheztem. Az
akkor 3,60-ba kerülő kenyér és tej, a 2 forintos Fradi-kolbász,
vagy a 10 forintos zsír beszerzése senkinek nem okozott
megoldhatatlan problémát, de kisdiák koromban a kenhető háromszögletű
sajt is ott volt minden reggel az asztalomon. Ezért is szembetűnő
számomra a félresiklott rendszerváltás számos negatív következménye
között az olcsó, a szegények által is könnyedén megvásárolható
élelmiszeripari termékek eltűnése a boltok polcairól. Illetve
maga az áru megmaradt, csupán az értéke szökött fel a korábbi
ár többszörösére. Sok esetben nagyon is mélyen bele kell nyúlnunk
a pénztárcánkba, ha meg kívánunk venni egy olyan terméket,
amit néhány évtizede még mindenki a szegény ember ételeként
ismert. Napjainkban a kenyér ára – leszámítva a nagy bevásárlóközpontok
vevőcsalogató akcióit – már meghaladja a kilónkénti 200
forintot, és hasonló az emelkedés a tej esetében is, amelynek
literje 150-250 forint közötti árban mozog. A sima, hús nélküli
szalonna kilójáért is elkérik legalább a 800 forintot, míg a
kolozsvári és a paprikás szalonna ára már az 1000-t is
meghaladja, a császárszalonnáért pedig legalább 1200 forintot
kell fizetnünk. Persze a különféle csomagolt termékek ára
ennek akár a többszörösét is elérheti. Akkor sem járunk
sokkal jobban, ha párizsival, lecsókolbásszal, netán töpörtyűvel
kívánjuk éhségünket csillapítani. Ha kifogunk egy akciót,
baromfipárizsit már akár kilónkénti 400 forint alatti áron
is vásárolhatunk, de a füstölt sertéspárizsi ára többnyire
meghaladja a 800 forintot. A régen általában csak a legszegényebbek
által fogyasztott lecsókolbászért is elkérik a 600 forintot,
a töpörtyű kilójáért pedig legkevesebb 1000 forintot kell
fizetnünk. Amennyiben az egyik legolcsóbb ételnek számító zsíros
kenyérrel is beérjük, 300-350 forintért már kaphatunk fél
kiló zsírt. Egyes zsírkészítmények ára ugyan alatta marad a
fél kilónkénti 300 forintnak, ám ezek a termékek gépzsír
jellegűek, gyakorlatilag kenhetetlenek. Akkor már érdemesebb
megvenni a sokak által vajpótlóként használt margarint,
amelynek legolcsóbb változatai félkilós kiszerelésben már
120 forint körüli áron is beszerezhetők. Kenhetünk még a
kenyérre sajtot is, ám ez nagyon drága mulatság egy
alacsonyabb jövedelmű embernek. Az ömlesztett sajtok ára
ugyanis jóval meghaladja a kilónkénti 1000 forintot, ami
jelenleg a sajtárak alsó határa. Egykor olcsóságáról volt híres
egy csupán nevében sajt húskészítmény, a disznósajt is,
aminek jelenlegi ára már a 800 forintnál kezdődik. Valamikor
ugyancsak a szegények étrendjét gazdagították az olyan főzelék
alapanyagok, mint a sárgaborsó, a lencse és a szárazbab.
Manapság viszont a gyengébb minőségű, kisszemű változataik
ára is eléri, sőt meghaladja a félezer forintot. Elsősorban a
szociális szempontokra teljességgel érzéketlen, az éppen most
világválságot előidéző neoliberális pénzhatalom elvárásainak
ellenszegülés nélkül megfelelni igyekvő rendszerváltás utáni
kormányainknak köszönhető, hogy folyamatosan csökken a magyar
állam befolyása a hazai élelmiszerpiacra. Így törvényszerűen
szökik az egekbe azoknak a termékeknek az ára, amelyek hagyományosan
szolgálják a társadalom alacsonyabb jövedelmű részének a
megélhetését. Ugyanakkor az emelkedő árak hasznát a főleg külföldi
tulajdonú áruházláncok fölözik le, miközben a kisemmizett
magyar termelő a túléléséért küzd.
Varga Imre
|