vissza a főoldalra

 

 

 2009.04.15. 

Megjelent a Magyar Fórum XXI. évfolyamának 15. száma!

Csurka István: Szocializmus, nemzetállam (2.oldal)

A liberális kapitalizmus, amely békét, állandóan emelkedő jólétet, szabadságot, vásárlással is elérhető presztízsnövekedést ígért a tömegnek, elveszi tőlük, amit eddig megszereztek, kordonok közé zárja őket és megszabja, vagy meg akarja szabni, miről mondjanak le és miről mit mondjanak és gondoljanak. Ezzel a liberalizmus alapígéretét, legfőbb pozitívumát számolja fel: a szabadságot. Ugyanakkor az egész berendezkedés, az egész politikai és gazdasági rendszer betegessége is mind jobban nyilvánvalóvá válik. Európa soha ilyen beteges korban nem élt. Talán csak a francia forradalmat megelőző udvaronc korszak, a nagyon kevesek mondhatatlan fényűzése és pazarlása és esztelensége volt fogható a mai magyar milliárdos, operabálos, sztárkultuszos fennhéjázásához, amikor a Napkirály udvarában „vajkóstoló”-i állásokat és „malacsült-felügyelői” állásokat osztogattak százezer livre-s fizetésekért, miközben a néptől mindent elvettek és a francia föld fele vadászatokra volt fenntartva, s a vaddisznók elpusztíthatták a paraszt terményét.

 Miért rossz, amit a Jobbik csinál? (4.oldal)

A Jobbik másik célja a Fidesszel szembeni fellépés. Informálisan Orbán Viktort nevezik meg a jobboldali összefogás akadályának. Az Orbán nélküli Fidesz víziója évekkel ezelőtt indult útjára a szabad demokraták valamelyik gonoszkötöző összejöveteléről és megfelelő, szakmailag képzett erősítéssel eljutott egészen a Fidesz belső köreihez. Orbán kiütésének semmilyen reális esélye sincs, ráadásul a jobboldal biztos bukásához vezetne. Most, hogy a szocialista–szabad demokrata hatalom eljutott a mélypontra és már egymást marja a korábban oly egységes társaság, most előhozakodni az egyetlen komoly erőt felmutató jobbszerű párt lefejezésével, csak arra való, hogy meggátolja a kétharmados jobboldali győzelmet. Kétségtelen, hogy a Fidesz számtalan stratégiai hibát követett el és szükség lenne a radikális nemzeti erőre, mely az esetleges kilengések ellenében szilárdan áll, és hatással van a Fidesz túlságosan is sokszínű elképzeléseire. De ez semmiképpen sem képzelhető el kisszerű zsarolással, vagy az államtitkári helyek lezsírozásával. Ez szocialista, liberális, kufártempó. Így semmiféle változás sem várható.

 A modern kannibalizmus kora

Medveczky Attila interjúja dr. Téglásy Imrével, az Alfa Szövetség főtitkárával (5.oldal)

– Jelenleg a gyes idejét egy, a gyedét pedig két évre akarják lecsökkenteni.

-Ez újra csak azt újrázza, hogy 53 éve – nyílt, vagy kevésbé nyílt formában – csak a heródesi családpolitikák változatai érvényesülnek. Eddig egyik kormányzat sem vette magának azt a bátorságot, hogy ezt a nemzeti sorskérdést a maga összetettségében és mélységében kezelje, sőt – bizonyos, magukat kereszténynek beállító pártpolitikusok, olykor kifejezett papi segédlettel – kezdeményező szerepet vállaltak a Teremtő és az Anyaszentegyház ellen lázadó, 1992. évi abortusztörvény megalkotásában. Ha egy máskülönben termékeny nő ezek után elbizonytalanodik, akkor előbbutóbb föladja az anyasággal, a nagycsaláddal kapcsolatos gyermekkori álmait, és e mesterségesen előidézett kényszerhelyzetben éppen úgy nem szül majd, mint a szabadságától megfosztott, ketrecbe zárt vad. Közben boszorkányok súgják, mondják: akkor szabadulsz a gondtól, ha nem vállalsz gyereket.

 Az Európai Parlamentben Tőkés László példáját követjük

Várkonyi József agrármérnök, a MIÉP sátoraljaújhelyi elnöke, a Magyar Igazság és Élet Pártja EP listáján szereplő szakértő (9.oldal)

Nem kell messzire menni a példáért, hiszen amióta Tőkés László bekerült az EP-be, a magyar autonómia kérdése, a magyar kisebbségek kérdése folyamatosan napirenden van, olyanok is megismerhették, akik eddig nem foglalkoztak soha ezzel a kérdéssel. Elég egy ember, egy szikra, és mindegy, hogy mekkora az Európai Parlament, egy ember is sokat tud tenni. Sok euroszkeptikus képviselő van most is, de a választások után még többen leszünk az EP-ben. Nem csak hazánkban, Európa számos országában egyre nagyobb az elégedetlenség az EU mostani politikájával. Ha komoly tényezővé, frakcióvá tudunk majd alakulni, képesek leszünk meghatározni a tárgyalások menetét, stílusát. Az Európai Unió legyen a népekért, és ne a népek az Európai Unióért.

 A magyar vízvagyon nem eladó!

Oláh János interjúja Fónagy János országgyűlési képviselővel (10.oldal)

A víz közösségi tulajdon, ez mindennek az alapja. Állami, önkormányzati tulajdonban kell megtartani, nem szabad privatizálni, a Fővárosi Vízműveket pedig vissza kell vásárolni. Ezen kívül a lehetőségektől függően fejlesztésekre van szükség. Energetikai, idegenforgalmi, településfejlesztési terveket kell készíteni, és okosan gazdálkodni a kincsünkkel, a vízzel.

 A magyar nóta királya

Művészinterjú Tolnai Andrással (12.oldal)

– Budai Béla zongoraművész említette, hogy régebben sok étteremben volt élő zene, s mostanra ez megszűnt. Mi ennek az oka? Pénztelenség, vagy az igénytelenség?

- Bárzongoristák játszanak még néhány étteremben, ám a cigányzene és a nóta kiszorult a vendéglátóiparból. Egyrészt igénytelenségről van szó, másrészt politikai kérdésről. Meg vagyok róla győződve, hogy felülről, mesterségesen akarják elpusztítani a cigányzenét. Miért? Magyar nemzeti kincsről van szó! Egy hungarikumról! A nóta szerves része a magyar kultúrának. Miért világzene szól a hangszórókból? Aki nem őrzi és ápolja ennek a hazának a hagyományait, az nem igazi magyar ember. Mi következik ezután? Betiltják a gulyáslevest? Az 1848-49-es szabadságharc idején híres tábori zenészek voltak a cigánymuzsikusok. A régi arisztokratáknak megfelelt ez a műfaj, míg a mai elitnek nem. Amikor még volt magyar hadsereg, azt mondtuk tréfásan: ha ennyire kiszorítják a magyar melódiákat, diszkózenére fognak menetelni a katonák.

 Precedens – Szőcs Zoltán írása (15.oldal)

Április első hetében egy rövid, de annál elképesztőbb MTI hírecskére bukkantam a Népszabadságban. Érdemes szó szerint idézni: Bécs városa visszaszolgáltatta az örökösöknek azt a műtárgyat, amelyet egy német zsidó bankár 1934-ben kénytelen volt elárverezni. Az osztrák főváros ezzel a döntéssel precedenst teremtett. A városi tanács annak ellenére döntött így, hogy az osztrák műtárgy-visszaszolgáltatási törvény csak az Ausztria Németország általi 1938-as annektálása és a Harmadik Birodalom 1945-ös háborús veresége közötti időszakra vonatkozik. Ennyi a hír, és számtalan a kérdőjel, amit felvet. Nyilván bennem van a hiba, de én ebből semmit sem értek. Miért jár 75 év elteltével kárpótlás azon bankár örököseinek, aki egykoron eladott egy birtokában lévő értéktárgyat? Azért, mert „kénytelen volt elárverezni” azt? Gyenge érv, mert úgy hiszem, hogy 99 százalékban azért válik meg valaki egy értéktárgyától, mert kénytelen rá.

 

Keresse a Magyra Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!