vissza a főoldalra

 

 

 2009.12.01. 

Kijev a héten tárgyalásokba kezd az EU-val szembeni vízummentességről

Ezen a héten az Ukrajna - EU csúcstalálkozón az ukrán fél az "úti kártya" előkészítéséről tervez megbeszélést folytatni, melynek köszönhetően eltörölnék az ukrán állampolgárok vízumkötelességét az EU országaival szemben. Ukrajna reméli, hogy az erről szóló dokumentumot a következő csúcstalálkozón el fogják fogadni. Minderről Irina Vannikova (képen) sajtó-titkár számolt be.

Elmondása szerint várható, hogy a csúcstalálkozón a társulási megállapodásról folytatott tárgyalások befejeződnek.

 Vannikova közlése szerint az Ukrajna - EU közötti szabadkereskedelmi övezet alakításáról szóló tárgyalási folyamatokat is aktívabbá teszik - adta hírül a Tsn.ua internetes hírportál.

 A csúcstalálkozóra előkészített dokumentumok célja, hogy kézzel fogható eredmény szülessen a gazdaság, az energetika területén, valamint lehetővé tegye az állampolgárok szabad mozgását az EU-ban.

 A 13. Ukrajna - EU csúcstalálkozót december 4-én tartják Kijevben. A csúcstalálkozót megelőzően néhány európai politikus kifejezte elégedetlenségét és csalódottságát Ukrajnával szemben.

 Pierre Lellouche, a francia kormány államtitkára elmondta, hogy az EU csalódott, mivel az ukrán politikusok nem képesek reformokat végrehajtani, a korrupció növekedését megállítani, ezenkívül az ukrán állam a mai napig túlságosan függ a nemzetközi segítségnyújtástól.

 

(Forrás: Kárpátinfo.net)