vissza a főoldalra

 

 

 2009.02.13. 

A Székely Nemzeti Múzeum az Európai Digitális Könyvtárban

A párizsi Louvre, az amszterdami Rijksmuseum valamint a Brit Nemzeti Könyvtár mellett mostantól a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményéből származó tárgyak fotóit és leírását is megtalálhatják az érdeklődők az Európai Digitális Könyvtár adatbázisában.

 Az europeana.eu portált az Európai Bizottság és a tagállamok hozták létre azzal a céllal, hogy Európa kulturális és tudományos erőforrásait elérhetővé tegyék mindenki számára.

 A portálon a múzeum majd másfél száz tárgyáról szerezhetnek információt a látogatók: a néprajzi gyűjteményből elsősorban kerámiatárgyak, kisebb részben festett bútorok szerepelnek, régészeti témakörben főképp őskori leletek találhatóak, az erősdi kultúra tárgyai mellett. A múzeum Gyárfás Jenő Képtára pedig Mattis Teutsch, Barabás Miklós és Gyárfás Jenő festményeivel képviselteti magát.

A honlapon több mint 11 ezer romániai tárgy fotója és leírása található, de az intézmények közül a Székely Nemzeti Múzeum szerepel a legtöbb erdélyi magyar vonatkozású anyaggal.

 A feltöltött dokumentumokat a cIMeC (Institutul de Memorie Culturală - A Kulturális Emlékezet Intézete) választotta ki.

 

(Forrás: erdely.ma)