vissza a főoldalra

 

 

 2010.04.23. 

Van kiút a demográfiai krízishelyzetből – Kopp Mária előadása Debrecenben

„Van kiút – a nők családmegtartó szerepe” címmel tartott előadást a Svetits Intézetben Kopp Mária orvos, pszichológus, szakpszichiáter, nemzetközi hírű tudós a négynapos „Svetits Terasz” rendezvénysorozat keretében április 15-én. Kopp Mária demográfiai adatokkal, grafikonokkal szemléltetett előadása megdöbbentő képet mutatott hazánk demográfiai helyzetéről. A pszichológus többek között kiemelte, hogy a gyermektelenség, a szingli életforma súlyosan káros az egészségre. A teljes finn népesség vizsgálata alapján az derült ki, hogy a szingliség és a gyermektelenség veszélyeztetőbb tényező, mint a dohányzás, vagy az elhízás. Az említett vizsgálat során 30-64 éves korosztályban azt nézték meg, hogy a férfiak esetében a házasoknak mennyivel jobbak az életkilátásai, mint akik szingli életmódot élnek. Férfiaknál a házasokhoz képest az együtt élők 50-, míg az egyedül élők 167 %-kal, a nők esetében az együtt élők 53-, az egyedül élők 75%-kal nagyobb valószínűséggel halnak meg 64 éves koruk előtt. Ez a vizsgálat azt is kimutatta, hogy a kettő vagy több gyermekes párok sokkal nagyobb valószínűséggel élik meg a 64. életévüket, mint az egy gyermekesek ill. a gyermektelenek. Kivéve a szerzeteseket, akik a leghosszabb ideig élnek. Az ő életükben egy nagyon mély elkötelezettség, kapcsolat jön létre a Jóistennel.

 Mindemellett a válás is nagyon veszélyeztető tényező. A régi, érdekből kötött házasságokhoz képest, ma mindenki teljesen szabadon választhat, mégis sok a válás. Hazánk a válások százalékarányában is az első között áll, a megkötött házasságok több mint 50 %-a válással végződik. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb esetben a válást, társas kapcsolati készségek hiánya okozza, amit folyamatosan ki lehet alakítani az oktatási intézményekben már óvodás kortól.

 Pozitív pszichológia

 Ezután a professzor asszony a pozitív pszichológiára irányította a figyelmet, kiemelve a nemzetközi viszonylatban ennek legismertebb szaktekintélyét: Csíkszentmihályi Mihályt, aki a tanulásban a témához való pozitív hozzáállást, a párkapcsolatban a másik pozitív értékeinek kiemelését hangsúlyozza. Amikor két ember egymás számára a legfontosabb, létrehoznak egy elkötelezett, valódi kapcsolatot, egy új egységet. A jó házasság pontosan ebből következik.

 Népesedési Kerekasztal

 A demográfiai válsággal összefüggésben indították el 2009 novemberében azt a Népesedési Kerekasztalt, ahol nyolc munkacsoportban 32 szervezet (egyházak, pártok, civil szervezetek) képviselőivel dolgoznak ki egészen konkrét javaslatokat arra, hogyan lehetne ezen változtatni. Közülük a legfontosabb a munka és a család összeegyeztetése. Egész Európában Magyarországon a legalacsonyabb a részmunkaidő aránya. Nálunk ez csak 4%, Hollandiában 40%, de ott a nők 75%-a részmunkaidőben dolgozik.

 Megtévesztő médiumok

 Kopp Mária, a Népesedési Kerekasztal kezdeményezője felhívta a figyelmet arra, hogy április 29-én, a következő kerekasztal során a hihetetlen nagy károkat okozó közbeszédet, a médiumok szerepét emelik majd ki. Tudományosan bizonyított tény, hogy a szingliség, a gyermektelenség súlyosan káros az egészségre. A televízió, a reklámok mégis ennek ellenkezőjét, azt a fajta életformát hirdetik, ami a fogyasztói társadalom érdeke. Hogyan lehetséges ez? Ideális fogyasztó az, akit lehet manipulálni, aki azt hiszi, hogy a boldogságot a vásárlásban, az új dolgok kipróbálásában találja meg – fogalmazott a pszichológus. Ez a fogyasztói ideál képviseli azt is, hogy ha meguntam a páromat, akkor lecserélem egy jobb partnerre. Emögött óriási üzleti érdekek állnak, de nem kell tétlenül állnunk ezzel szemben, mert vannak egyházi iskoláink, közszolgálati csatornák, amelyek segíthetnének, hogy ne így legyen.

 A professzor asszony beszélt a gender programról is, amely azt a kérdéskört tárgyalja, hogy hogyan lehet újfajta együttműködést kialakítani nők és férfiak között. A feministák legnagyobb hibája hogy szembeállítják a férfiakat és a nőket, ami abszurd helyzetet eredményez. Ehelyett egy új szemléletre lenne szükség. hogyan lehet a családban a gyermekvállalást és a választott hivatást is összekapcsolni.

 

(Kovács Ágnes/Magyar Kurír)