vissza a főoldalra

 

 

 2010.12.17. 

Vajdasági Rádió: szakmát korlátozó rendelet

Ternovácz István, a Vajdasági Rádió magyar szerkesztőségének belpolitikai szerkesztője - aki Dani Zoltán felelős szerkesztőt helyettesíti - levéllel fordult dr. Korhecz Tamáshoz, az MNT elnökéhez, Pásztor Istvánhoz, a VMSZ elnökéhez, Ágoston Andráshoz, a VMDP elnökéhez, Csonka Áronhoz, a VMDK elnökéhez, Rácz Szabó Lászlóhoz, az MPSZ elnökéhez és László Bálinthoz, a MRM elnökéhez, s tájékoztatja őket a magyar szerkesztőséget ért szakmai korlátozásokról. Levelét az alábbiakban ismertetjük.

 Tisztelt Elnök Urak!

A Vajdasági Rádió magyar szerkesztőségének dolgozójaként értesítem Önöket, hogy Radovan Balać, a Rádió öt szerkesztőségének a műsorpolitikáját felügyelő fő- és felelős szerkesztő, 2010. december 9-én keltezett rendeletével arra kötelezi a szerkesztőségeket, hogy az informatív műsoroknak „legalább a 75 százalékát” vajdasági hírek képezzék. A rendelet - megítélésem szerint - súlyosan sérti a kisebbségi, köztük a magyar szerkesztőség jogát a közösség saját igényeinek megfelelő tájékoztatásra.

Természetesnek tartom, hogy a vajdasági hírek, ha azok fontossága úgy kívánja előtérbe kerüljenek a műsorban. Ugyanakkor – Dani Zoltán felelős szerkesztőt helyettesítve a fő és felelős szerkesztőnél tartott ülésen – nem sikerült meggyőznöm Radovan Balaćot arról, hogy a Vajdasági (Újvidéki) Rádió magyar szerkesztősége, az egyetlen magyar nyelven sugárzó 24 órás műsor készítőjeként Szerbiában, nem fogadhatja el ezt a korlátozást. Mert ha az itteni magyar hallgatókat nem értesítjük az őket ugyancsak érdeklő belgrádi, budapesti, kárpát-medencei és világhírekről, valamint a világ sporteseményeiről, akkor nem bennünket fognak a jövőben hallgatni.

Meggyőződésem, hogy ez a döntés legalább annyira káros, mint az a diktátum, amely 1988-tól volt érvényben. Akkor azt próbálták megtiltani, hogy a műsorokban Vajdaságról, főként pedig annak autonómiájáról essen említés. Most meg a 75 százalékot erőltetik. Nonszensz.

Minderről fontosnak tartom tájékoztatni Önöket.

Tisztelettel,

Újvidék, 2010. december 13.

Ternovácz István, belpolitikai szerkesztő

 

(Forrás: vajma.info)