2010.12.24.
A borászok borásza
Az „Év
Bortermelője
2010”
címet Légli Ottónak, a
Balatonboglári borvidéken tevékenykedő borásznak ítélték
oda – közölte a Magyar Bor Akadémia december 3-án, az eredményhirdetést
követően. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését
jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó,
kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért,
azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez az
elismerés a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb
hazai kitüntetés.
– Gratulálunk a rangos elismeréshez! A díjért több borász
versengett. Meglepte, hogy ön került ki győztesen?
– Köszönöm szépen
a gratulációt! Engedje meg, hogy pontosítsak, ez nem egy olyan
verseny, ahová jelentkezni lehet, hanem jelölik a résztvevőket.
Tudtommal több száz jelölőpapír ment ki az első körben.
2010-ig hatszor jelöltek és most kaptam meg a kitüntetést.
– Ebben az évben, tavasszal választották meg a Borászok borászának
is. Nőtt az érdeklődés a borai iránt?
– Valóban, április óta egyre többen érdeklődnek
boraink iránt. Meglepő, hogy főleg külföldről nőtt meg az
érdeklődés. Ez egy kicsit ellensúlyozza azt a küzdelmet, amit
az idén folytattunk a természeti elemekkel. Ez azt mutatja, hogy
külföldön igenis figyelnek a magyar borra. Célunk, hogy
boraink a természetes értékek, mint gyümölcszamatok, savak,
üdeség, és a tudatos, felelős emberi munka mind teljesebb harmóniájának
kifejezői legyenek.
– Ezzel a boglári borvidék is felértékelődik?
– Erre nem merek
egyértelmű választ adni. Én vagyok a harmadik, aki erről a
borvidékről kapta az év bortermelője címet. Ennek alapján a
balatonboglári a borvidékek között az első hatba tartozik.
Egy jó szőlő-és bortermelőnek az a legfontosabb, hogy az
adott hely, vidék értékeit, adottságait meg tudja jeleníteni.
Boraink sajátossága az az ökológiai adottságoknak tudható
be: a löszben rejlő gyümölcsösség ad egy egyedi karaktert a
borainknak, illetve a kötött vályog talajból következik egy
speciális savérzet is. Nagyon remélem, hogy kitüntetésem hatására
egyre több kollegám, társam gondolja azt, hogy ezen a borvidéken
érdemes jól dolgozni, mert fontosnak tartom: minél többen
mutassuk meg a térség aromáját, azokat, melyek csak itt
igazak. A Kárpát-medencének nagyon jók a szőlészeti és borászati
adottságai, és csak rajtunk múlik, ezeket mennyire
kamatoztatjuk. Egy nagyon változatos, színes borpalettáról van
szó, és ezért azt tanácsolom a fogyasztóknak, hogy azokat a
borokat is kóstolják meg, melyek nincsenek annyira a köztudatban.
A hazai gazdag ízvilág pedig az eltérő talajadottságoknak és
domborzati különbözőségeknek köszönhető. Nem véletlenül
van hazánkban 23 borvidék.
– Melyik piacot célozza meg az értékesítésnél? Olvastam, hogy még
az USA-ban is keresettek a borai.
– Birtokunk 21 éves, és már tevékenységünk elején
is a magyar piacot tartottuk fontosnak. Ez nem is jelentett kérdést
számunkra. Egy családi birtoknak – mi 31 hektáron gazdálkodunk
– és a fogyasztóknak is az a jó, ha minél több helyi bort
fogyasztanak. Célunk, ha idejönnek a turisták, akkor az itteni
borokat ismerjék meg. Építkezni is csak a magyar piacra lehet.
Természetes, hogy mindenki kíváncsi más országok boraira.
Azonban az fontos lenne, hogy utána visszatérjenek a magyar
borhoz és a helyi értékeket részesítsék előnyben. Annak
viszont nagyon örülünk, hogy boraink kint vannak pl. Csehországban,
Angliában és a Benelux államokban is. Így az említett országok
éttermeiben Légli-borokat ihatnak a borbarátok. Nem is csak az
a fontos, hogy a miénket, hanem: minőségi magyar nedűt.
– 2010-ben nem olcsó szőlőt termeszteni. Drága az üzemanyag, a növényvédőszerek,
a talajművelés. Milyen lesz a bor hazai árszínvonala?
– Ráadásul tavasszal erős szélviharok voltak a környéken,
virágzás körül pedig szokatlan hidegek. Ez a melegigényes növény
még fokozottabban érzékeny a hidegre. Ezenkívül rengeteg
csapadék esett idén, óriási mennyiségek estek le néhány óra
leforgása alatt, tönkretéve ezzel az infrastruktúrát, ami itt
egyébként is sok gondot okoz. Ennek ellenére mi nem
szomorkodunk, tudomásul vettük a helyzetet, hiszen nem tehettünk
mást. Az árakat illetően: lehet hazai palackozott bort 500 ft-ért,
de akár a tízszereséért is kapni. Ebben az értelemben
megjelenik a minőség és az ún. ár-érték arány. Az idei egy
abszurd év és lényegesen magasabbak lettek a költségeink, főleg
a kézimunkaigény miatt. A szőlő óriási növekedést produkált
az idén, amit szaknyelven szólva kézimunkákkal kellett lekövetni.
Már júliusban elértük a tavalyi kézimunka-árszintünket.
Sajnos kevesebb borunk lett, mint tavaly és a minőség sem
olyan, mint az utóbbi években. Egy-két bort leszámítva
viszont azt hiszem, nem lesz jelentős, 5-10%-ot meghaladó áremelés.
Azt viszont meg kell várni, hogyan alakul a bor az első fejtések,
erjedések után. Tavaszra ezért pontosabban látjuk a tényleges
mennyiségeket. A piacon még vannak jelentős óbortételek, és
ezek is befolyásolják a borok árát.
– Beszéljünk a minőségről. Az idei borai nem lettek olyan
testesek, mint a régebbiek?
– Mi azt valljuk, hogy a magyar bornak és azon belül a
boglárinak is az egyik értéke: remekül visszaadja az évjárat-hatásokat.
Így nem egy kiegyensúlyozott kínálat a miénk. A meleg időjárás
kevesebb savat produkál, mint az esős. Idén hiányzott a fény
és a meleg és rengeteg csapadék hullott. Ezért ebben az évben
kicsit vékonyabbak, savasabbak lettek a boraink, de ellensúlyozva
ezt, talán kicsit elegánsabbak és illatosabbak is. Tehát jó,
korrekt borokat tudtunk készíteni. Sajnos a Banyászó
olaszrizlingünk nem érett be kellő minőségben, mint amit
szeretnénk, de több dűlős szelektált borunk lesz. Ezek jó
nedűk, de bizonyára nem a legjobb évjárat boraiként lesznek
számon tartva. A korábbi érésű fajták – mint a Rajnai
rizling –viszont szépen beértek. Bízom abban, hogy az idei
mostoha év termése senkit sem térít le arról, hogy a boglári
borvidék borait fogyassza.
Medveczky Attila
|