vissza a főoldalra

 

 

 2010.01.08. 

Uniós tagság és Koszovó

Szerbia legfőbb külpolitikai célja mielőbb elnyerni az EU-tagságot, megőrizni az ország szuverenitását és területi egységét, fokozni a regionális együttműködést, építeni a jószomszédi kapcsolatokat, valamint erősíteni a gazdasági diplomáciát, hangsúlyozta január 5-én Boris Tadić szerb államfő Belgrádban, a kétnapos nagyköveti konferencia záróülésén. Boris Tadić szerint a szerb külpolitika sikere abban rejlik, hogy az ország harmonikus diplomáciai kapcsolatokat épített ki Oroszországgal, Kínával és az Amerikai Egyesült Államokkal, vagyis a 3 világhatalommal.

 – Napjaink nemzetközi kapcsolatai folyamatosan változnak, ezért Szerbia külpolitikájának alkalmazkodóképesnek kell lennie – vélekedett a szerb államfő, a továbbiakban pedig elmondta, hogy országunknak a jövőben kifejezettebben kell együttműködnie azokkal a politikai entitásokkal, amelyekre a múltban nem jutott elegendő idő. Ennek függvényében mindennél fontosabb elmélyíteni a kapcsolatokat a BRIC-államokkal (Brazília, Oroszország, India és Kína), közölte Tadić, majd hozzátette, hogy a régió országait illetően szintén fontos a jó kapcsolatok építése, hiszen az európai integráció egyik legfontosabb feltétele a jószomszédi viszonyok kiépítése.

 A Horvátország ellen benyújtott keresettel kapcsolatban a köztársasági elnök elmondta, hogy muszáj volt megtenni ezt a lépést, ugyanakkor Szerbia a régió egyik országával, tehát Horvátországgal sem akar összetűzésbe kerülni.

 – Montenegróval jók a kapcsolataink, még ha ez az ország el is ismerte Koszovó függetlenségét. Bosznia-Hercegovinával tavaly sikerült fokozni a kétoldalú kapcsolatokat. Szerbiának nemcsak a srebrenicai népirtással kapcsolatban kell határozatot elfogadnia, hanem minden hasonló jellegű bűncselekménnyel kapcsolatban, hiszen ez a feltétele a régión belüli megbékélésnek. Macedóniával Szerbia szeretne minden közös kérdést – így az egyház helyzetének kérdését is – megoldani, illetve támogatni szeretnénk déli szomszédunkat az ország neve körül Görögországgal kialakult vita megoldásában. Albániával pedig mindenféleképpen együtt kell működnünk, nem engedhetjük meg, hogy Szerbia továbbra is elhanyagolja kapcsolatait szóban forgó szomszédjával – összegezte Tadić, továbbá még hozzátette, hogy Szerbia a régió minden országát és az UN minden tagállamát támogatja területi egységük megőrzésében, hiszen csakis így lesz súlya az ország Koszovóval kapcsolatos politikájának. Tadić hisz abban, hogy 2014-ig a Nyugat-Balkán minden országa az Európai Unió tagjává válik.

 Božidar Đelić, a szerb kormány európai integrációért felelős alelnöke a konferencia tegnapi ülésén arról beszélt, hogy Szerbia csőre töltött puskaként várja az EU kérdőívét, amelyet az Európai Bizottság küld ki minden csatlakozási kérelmet benyújtó országnak.

 – Néhány nappal ezelőtt megkaptuk Albánia kérdőívét, minisztériumaink most ennek alapján készítik elő a válaszokat a szerbiai kérdőívre. Szerbia adminisztratív kapacitása van olyan nagy, hogy országunk a folyó év végéig elnyerje az unió tagjelölti státusát – közölte Đelić.

 Mirko Cvetković szerb kormányfő az ülésen kifejtette véleményét, mely szerint idén sokkal kifejezettebben kell népszerűsíteni az ország már meglévő gazdasági kapacitásait, mivel külföldi befektetések nélkül nincs gyorsabb gazdasági növekedés és a foglalkoztatottak száma sem növekedhet ütemesebben. 2009 nemcsak Szerbia számára volt az egyik legválságosabb év, hanem az egész világ számára, szögezte le a szerb kormányfő, a folytatásban pedig hozzátette, hogy a szerb kormánynak serkentő és védelmező intézkedéseivel szerény eredményeket sikerült elérnie ebben a nehéz időszakban.

 – Idén sem változnak a prioritások. Továbbra is egyik fő célunk az európai integráció, valamint ratifikálni fogjuk a stabilizációs és társulási megállapodást, amely szorosan kapcsolódik a hágai törvényszékkel való együttműködéshez. Második célunk elnyerni az EU tagjelölti státusát – nyilatkozta Cvetković, valamint elmondta, hogy tavaly Szerbia komoly lépéseket tett az unió felé, az egyik lépés a tagjelölti kérelem átadása volt, a másik pedig az átmeneti kereskedelmi megállapodás zárlatának feloldása.

 – Ilyen eredmények függvényében végleg félre lehet tenni a Szerbia külpolitikai prioritásaival kapcsolatos találgatásokat – szögezte le a szerb kormányfő.

 Ivica Dačić belügyminiszter pedig kijelentette, hogy Szerbia a biztonság jelentős exportőrje, és az ország a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén érdekelt a világ minden országának rendőrségével együttműködni.

 – A rendőrségi együttműködésnek és a szerbiai rendőrség információinak köszönhetően tavaly világszerte 1,2 tonna kokaint sikerült lefoglalni, a Biztonsági Információs Ügynökség közbenjárása nyomán Dél-Amerikában pedig 3 tonna kokaint foglaltak le. Szerbiában tavaly 1,25 tonna különböző fajta kábítószer került rendőrkézre – összegezte Dačić.

 

(Forrás: Magyar Szó)