vissza a főoldalra

 

 

 2010.05.12. 

Megjelent a Magyar Fórum XXII. évfolyamának 19. száma!

Csurka István: A folyamat elsőbbsége (2.oldal)

Különleges harci terep most az MNB és a kormány közötti konfliktus is. Ma mintegy tudomást sem véve az eseményekről, a közszolgálati tévé és a rádió is arról mert beszélni – végeredményben meri félrevezetni a közvéleményt –, hogy a leendő kormány és mai jegybank elnöke közötti konfliktus ront az állam tekintélyén, kedvezőtlenül befolyásolja hitelképességünket. Ez most a bűnös ál-elit utolsó védvonala. Magyarok, éhezők, kistulajdonosok, éhenkórászok, ha pénzt akartok, ne bántsátok a mi jegybank elnökünket – és a többi off-shorost –mert nem kaptok pénzt. Holott hát mi más volna egy nem idegen szolgálatban álló közszolgálati rádió vagy tévé alapvető kötelessége, mint kimondani, hogy egy adóelkerülő ne legyen, ne lehessen az MNB elnöke. De ezt véletlenül sem ejti ki a száján. Ez gyalázat! Ilyen közszolgálatiság nem kell. Ez a fajta pártatlanság menjen a fenébe. Csak egy igaz álláspont lehetséges: off-shorlovag ne legyen bankelnök. Egyébként pedig ez a jegybankelnök minden tettével, offshore-jával, alapkamat emeléseivel és csökkentéseivel, egész szellemiségével a múlt embere. Része annak az Európa népeit szipolyozó társulatnak, amelynek a feje a Bilderberg-csoport, és amelyik most a görög válság ürügyén, meg a többi még be sem következett dél-európai válság ürügyén rávetette magát az európai és elsősorban a német adófizetők pénzére.

Ingatlan- és közműpanama Törökbálinton? (3.oldal)

Sándor Péter: A Pest Megyei Főügyészség hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el a törökbálinti önkormányzatnál az elmúlt években történt ingatlanértékesítés és közműberuházás miatt. A korábban, értékére tekintettel „családi ezüstnek” mondott ingatlant, közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül úgy értékesítette az önkormányzat 520 millió forint+áfáért, hogy a szerződésben vállalt kötelezettség megvalósításának ára meghaladta az egymilliárd forintot. A vállalás magában foglalta a teljes közmű és útépítés munkálatait, valamint a terület régészeti feltárását. A szerződés tartalmazta azt is, hogy amennyiben záros határideig nem készül el a munka, úgy az önkormányzat a vételár 10%-ának erejéig kötbért fizet a vevőnek.

 Az off-shore lovagkor vége

Boros Imrét kérdezi Győri Béla (5.oldal)

–Igaz, hogy a Simorék ezt a gigantikus tartalékot külföldi bankokban tartják?

–Hát hol tartanák? Máshol nem is tudják tartani. Nem a Nemzeti Bank van tele bankjegyekkel. Kiteszik rövidlejáratú betétekbe, ebbe- abba, ahogy kiderült, egy kis görög papír is volt a portfóliójukba, különböző állampapírokat veszegetnek belőle, ezek általában inkább alacsonyabb hozamúak, tehát a forrás költségét sem fedezik. Kérdés, hogy a forrásköltség direktbe náluk csapódik vagy az államkasszát terheli? Ők igyekeznek minél előbb az államkasszába zúdítani, de így is még marad bőven a jegybankban is veszteség.

 Rosa Mistica

Joseph Ratzinger: Benedek Európája a kultúrák válságában (7.oldal)

(Győri Béla könyvismertetője)

Ilyenkor a virágillatú májusi estéken, aki vágyakozik Isten világához, be-betér a templomba, és hallgatja a májusi a lorettói litánia fohászait. Hallgatja, és időnként maga is mondja. Elmondja az öreg mamikkal együtt a tizedeket vagy csak egyet-kettőt. S amikor a litániában odaérnek az imádkozók Mária dicséretében, hogy Rosa Mistica, azaz magyarul Titkos értelmű rózsa, akkor szinte megnyílik az ég, s valami különös, furcsa érzés árad el az emberben. Szép a fohász latinul is, de legszebb magyarul. Ez a mondat mélységes hitről árulkodik. A Titkos értelmű rózsa közbenjárását kérik a hívek. Ez pediglen valóságos hit, hamisítatlan, erős, nagy hit. Máriához szólnak, de Jézust keresik meg az Istent. Istent pedig Európa világából mostanság kihagyták, elüldözték. Az Európai Unió alkotmánya kihagyta Istent az alapokból. Válságban van Európának nem az alkotmánya, mert az úgy rossz, ahogy van, hanem maga Európa. Pápává választása előtt néhány hónappal írta meg XVI. Benedek – akkor még Joseph Ratzinger – a Benedek Európája a kultúrák válságában című könyvet. Olvassuk a hiteles írást.

 Orbán és Pintér Ózdon (9.oldal)

Orbán Viktor kijelentette: nem adom föl az álmomat, hogy gyermekeim egy olyan Magyarországon nőjenek fel, ahol nem kell áramot vezetni a kerítésbe, hogy biztonságban tudjam a vagyonomat. Az elmúlt időszakban az ország leköszönő vezetését nem érdekelte, hogy országvezetési módszere káoszba taszította a közösséget, hogy a magánérdek többször volt előbbre való, mint a közösség érdeke, hogy a vezetők a törvények fölé helyezték magukat. Ezért engedte meg magának a közember is ugyanezeket a törvénytelenségeket.

 Magyarként a magyarokért Svédországban (10.oldal)

A Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) és a Száguldó Orfeum közös szervezésben több svéd városban nagy sikerrel vendégszerepeltek május elején a „Fizetek, főúr” c. produkció művészei: Budai Beatrix, Agárdi László, Maros Gábor és Budai Béla. Erről a rendezvénysorozatról és az SMOSZ működéséről, célkitűzéseiről Bihari Szabolcsot, a szövetség elnökét kérdezte Medveczky Attila.

 Megénekelt hőseink (12.oldal)

Művészinterjú Kuncz László énekművésszel

Később nagy nehezen sikerült elintézni, hogy hivatalosan is a bécsi Zeneművészeti Főiskola növendéke lehessek. A magyar államvédelmi hatóság igyekezett persze beszervezni besúgónak, ügynöknek. Jelentenem kellett volna az emigráns magyarokról. Próbáltam kibújni a „feladat” alól, erre azt mondták: vagy aláírja a papírt, vagy nem mehet ki többet Bécsbe! Ezt követően három éjjel nem aludtam, majd közöltem a belügyesekkel: inkább nem megyek ki, de nem leszek besúgó. Csodák csodája, aztán mégis kiengedtek – talán féltek, hogy elhíresztelem a dolgot.

 Szőcs Zoltán: MIÉP-es dohogásaim az új Országgyűléshez (15.oldal)

A magamfajta bigott konzervatív számára nem éppen vonzó perspektíva a forradalom, mint társadalmi metamorfózis, mégis őszintén kívánom Orbán Viktornak és az ő kormányának, hogy politikai ígéreteik – mint egykoron az Úr Igéje – váljanak tetté: ha ez kell a magyar megmaradáshoz, hát legyen az újonnan alakult parlament „forradalmi Országgyűlés”. Talán csak én hallom bele, régi, MIÉP-es füleimmel, de úgy érzem, ebben a szokatlan, ellentmondásos szókapcsolatban – „forradalmi Országgyűlés” –, amely nem kevesebbet, mint kaotikus rendet jelent, van némi utalás Csurka István visszatérő, sok év óta hangoztatott követelésére, az alkotmányozó nemzetgyűlésre.

 Kovács Attila: Magyar Fradi-edző kerestetik… (15.oldal)

Lipcsei, Détári, Nyilasi. Három generáció jeles képviselője. Külön-külön, vagy akár együtt, talpra állíthatnák a legnépszerűbb magyar klub futballcsapatát! Bízzunk abban, hogy egy közepes képességű külföldi edző helyett ebből a hármasból kerül majd ki az új Fradi-edző…

 Párhuzamos életutak

Moszkvai embereink (19.oldal)

Kovács Béla 2003-ban hazatér Moszkvából. 2005-ben csatlakozik az addig teljesen szervezetlen Jobbikhoz. A 2006-os választásokig nem aktivizálja magát, a Jobbik a választókerületek negyedében sem képes jelöltet állítani, annak ellenére, hogy a közös indulás miatt a MIÉP struktúráját is használják. A szétválás után a Jobbik addigi vezetőit teljes csendben száműzik és megjelenik Vona Gábor. A korábban kirúgásra ítélt Novák Előd helyzete megerősödik, Szabó Gábor és Szegedi Csanád még a Móricz Zsigmond körtéri pólóboltban kérdezik a betévedőket, hogy miben segíthetnek. 2006 vége és 2007 vége között, tehát Laborc megjelenésével és kinevezésével párhuzamosan, a Jobbik hirtelen feltámad. Egyre gyakrabban jelennek meg a sajtóban, az addig ismeretlen társaság országos ismertségre tesz szert.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy: fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu