vissza a főoldalra

 

 

 2010.05.14. 

Lezárult a katolikus orvosok nemzetközi kongresszusa

Május 6. és 9. között Lourdesban tartották a négynapos találkozót, amely szentmisével zárult a Szent X. Piusz-bazilikában. A szertartást Jacques Perrier, Tarbes és Lourdes püspöke, valamint az egészségügyi pasztorációért felelős Michel Guyard, Le Havre-i püspök mutatta be.

 Megnyitóbeszédében Zygmunt Zimowski érsek, az Egészségügyi Dolgozók Lelkigondozása Pápai Tanácsának elnöke emlékeztetett, hogy a betegek lelkipásztori ellátása lelki és vallási segítségnyújtásból áll. Ehhez a betegnek alapvetően joga van, az egyháznak pedig kötelezettsége, hogy ellása. Felhívta a katolikus orvosok figyelmét az ember fizikai, pszichikai és lelki dimenziója közötti összefüggésre. A szakmai felkészülés fontos, de nem elegendő. Szükség van a humánus lelkületre és odafigyelésére. Példaképül állította eléjük Szent Giuseppe Moscati és Szent Riccardo Pampuri, valamint Boldog Gianna Beretta Molla és Jérôme Lejeune professzor alakját.

 Az összejövetel összefonódott a Mária-kegyhely életével, a résztvevők jelen voltak az éjszakai fáklyás körmeneten is. Pénteken délelőtt Zimowski érsek mutatott be szentmisét a jelenések barlangjában. Homíliájában többek között arra kérte a katolikus orvosokat, hogy tegyenek tanúságot az evangéliumról mindenkinek, aki szomjazik az igazságra és a szeretetre. Tegyenek jót felebarátaikkal, és Mária segítségével tanúskodjanak arról, hogy Isten szeretet.

 A kongresszuson megemlékeztek arról is, hogy az Egészségügyi Dolgozók Lelkigondozásának Pápai Tanácsa idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.

 

(Vatikáni Rádió/Magyar Kurír)