vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.20. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 16. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

A farizeusok és az Alkotmány (2.oldal)

A magyarságon való bosszúállás és a magyarság fölötti hatalommal való visszaélés a rendszerváltás utáni húsz évből tizenkettőben, a Horn-kormány alatt és a nyolcéves Gyurcsány- korszakban is folytatódott. S azok, akik a bűnös nép fogalmát most visszahozzák, a magyarság saját hazájában való másodrendűségének korszakait szeretnék folytatni. Most az arcába vágni az alkotmányozó többségnek, pusztán azért, mert a szabályosan, törvényesen, alkotmányosan megszerzett felhatalmazása birtokában alkotmányozni merészel, s ezzel az új alkotmánnyal olyan magyar Magyarországot igyekszik teremteni, amelyben ennek a holokauszt-filozófusi körnek egynémely ma is élvezett kivételezettsége csorbul, az egyenesen Kun Béla-i magyarellenesség. Illetve Rákosi–Gerőben pácolt ávós bosszúállás. Nem kell, hogy a holokausztemlékünnepélyeken hangozzék el ez a magyarellenes vád, elég, ha párhuzamosan az MSZP –SZDSZ szervezésében lezajló tüntetéseken Izrael védőhatalmi zászlaját magasra tartó emberek vonulnak Pesten, és az ugyanezen kör által fenntartott, teleírt sajtóban jelenik meg a zsigeri magyarellenesség. Az ötvenhatvanéves beidegződés automatikusan összeköti a támadást az emlékezéssel és az emlékezésre késztetéssel. Ez együtt a történelemhamisítás.

 Nem kényszerülünk külső banki támogatásra (4.oldal)

Interjú dr. Molnár Attilával, Komárom polgármesterével

Komárom viszonylag kedvező anyagi helyzetben van. Nincs hiteltartozásunk, nem kényszerülünk külső banki támogatások igénybevételére. Az előző városvezetés azonban nem tulajdonított különösebb jelentőséget a helyi vállalkozások támogatásának. Mi azonban felismertük ennek fontosságát. A pazarló gazdálkodást racionális pénzügyi döntésekkel megállítottuk. Elzártuk a pénzcsapokat. Ennek köszönhető, hogy az ilyen jellegű támogatásokra is többet tudunk fordítani, mint az elmúlt években bármikor. Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de engedje meg, hogy itt elmondjam. Ugyanennek a pénzügypolitikának köszönhető, hogy városunkban idén egyetlen fillérrel sem emeltük meg a közüzemi díjakat. Azt hiszem ez országos szinten is szinte egyedülálló.

 A muzsikustársadalom a cigányság arisztokráciája (4.oldal)

Tehetséges fiatal cigányprímások, világhírű cigányzenekarok, énekesek és táncosok léptek színpadra a fővárosban pénteken a Cigányvarázs – Tavaszi hangok című jótékonysági gálaesten a Stefánia Kulturális Központban, amelynek célja a hazai cigány kultúra és művészet sokszínűségének bemutatása mellett a vörösiszap-károsultak közé tartozó két család megsegítése volt. A rendezvényről Raduly Józsefet, a Művészeti-Oktatási-Kulturális Közéleti Alapítvány elnökét, fővárosi képviselőt (Fidesz–KDNP), az est fő szervezőjét kérdeztük.

 Minden idegszálával szülőföldjéhez kötődött (5.oldal)

Medveczky Ádám, Kossuth-díjas karmester írása a 200 évvel ezelőtt született Liszt Ferencről

Liszt zenéje együtt lélegzett a szabadságharccal, majd annak leverésével. A magyar szabadság zenei névjegyét, a Rákóczi-indulót ő is feldolgozza, félelmetes szikla-keménységgel. A szabadságharc idején lelkesítő roham-indulókat írt. Nem valószínű, hogy ezek eljutottak volna a harcoló seregekhez, de a zseni haza iránti alázata lelket öntött a honfitársakba. (Az aránylag ismeretlen zenei anyagot a múlt század ’50- es éveinek nem egy divatos zeneszerzője felhasználta „saját” mozgalmi indulójának megalkotására. A „Dózsa népe, állj közénk, hisz itt a helyed”, és az „Egy a jelszónk, tartós béke” dallamainak – bármilyen abszurd is – Liszt a megálmodója.)

Minden idők legmegrázóbb gyászzenéjét komponálta Liszt, amikor gróf Batthyány Lajos kivégzésének hírét meghallotta, a Funerailles-t. A sötéten izzó drámai vonulat és a megdicsőülést, vigasztalást sugárzó téma kíséri a mártír miniszterelnököt és az aradi vértanúkat a halhatatlanság pantheonja felé. (A zongoradarab Farkas Ferenc által meghangszerelt változatát is gyakran játsszák.)

 Ments meg, Uram, a hazug ajaktól

Szedő Dénes összes művei (I.) –Győri Béla könyvismertetője (7.oldal)

Szedő Dénes 1950 után a szerzetesek sorsára jutott. Pécsről Kecskemétre szállították az ávósok, majd hányódott országon át. Borsos Miklósék segítettek neki életben maradni. Ők adták meg számára a létezés anyagi feltételeit. Majd keresett munkát, de nem talált, volt egyházmegyés pap is, nem sokáig, mert a magányos papi életet, ami a világi papok sorsa, nehezen viselte. Végül a Pasaréti úti ferences rendház mellett egy kis szobához jutott, ott élt, ott fordított, és ott írt. Sokat szólt nagy barátjáról, példaképéről, a szentről, Assisi Szent Ferencről. Szent Ferenc ünnepére írta:

„Ferencet fényár övezi, a többi égi

szent között: rajta a Krisztus sebei

ragyognak mindenek fölött.

Apostoloknak odafenn megosztja

örömét: apostol módra lelkesen –

hordta szegénység bélyegét.”

Szent Ferencről írt verset Dénes atya, de a saját sorsát írta meg.

 MKP-KONGRESSZUS–NAGYMEGYER

A Magyar Fórum szerkesztőségének tudósítása a Magyar Koalíció Pártja nagymegyeri kongresszusáról

(Tudósítások a helyszínről, interjúk, fotók) (9., 12., 18.oldal)

Április 16-án Nagymegyeren tartotta tisztújító kongresszusát a Magyar Koalíció Pártja (MKP). A küldöttek ismét bizalmat szavaztak Berényi Józsefnek az országos elnöki tisztségben, illetve Bárdos Gyulának, mint az MKP Országos Tanácsa elnökének. Az MKP szakmai alelnökei: Farkas Iván - gazdaság, régiófejlesztés, Őry Péter – önkormányzat, Szigeti László - oktatás, kultúra, Németh Gabriella - szociális ügyek, család, egészségügy, Miklós László - mezőgazdaság, környezetvédelem. Elnökségi tagok: Csáky Pál (Pozsony megye), Hájos Zoltán (Nagyszombat megye), Stubendek László (Nyitra megye), Auxt Ferenc (Besztercebánya megye), Csúsz Péter (Besztercebánya megye), Mihók Gábor (Kassa megye), Papp Andrea (Kassa megye). Az Európai Parlamentből Mészáros Alajos is tagja az MKP Országos Elnökségének.

Mikóczy Zoltán, Overdose tulajdonosa, a dunaszerdahelyi járás küldöttje: A kormány által irányított vállalkozási lehetőségeket direkt nem a magyarok által lakott területekre viszik. Az a kötelességünk, hogy erre felhívjuk a figyelmet, hiszen a Dél-Szlovákiában élő magyarok ugyanúgy adófizető állampolgárai az országnak, mint a nyugaton, vagy északon élő szlovákok, ezért jogosan várjuk el: ne diszkrimináljanak bennünket!

Berényi József, az MKP újraválasztott elnöke: A párt stratégiai programjában is megjelenik az autonómia. Tehát nem mond igazat az, aki azt szajkózza, nincs ennek a pártnak autonómiakoncepciója. Ahogy a zárszóban megfogalmaztam, el kell érni, hogy a felvidéki magyarok ezt a célkitűzést felvállalják, azonosuljanak vele, s ne higgyenek azoknak, akik az autonómia gondolatát valamilyen extrém, radikális, országot szétverő ideának titulálják. Nagyon sajnálom, hogy nem minden magyar politikus vállalja föl ezt a küzdelmet, sőt beáll azok sorába, akik azt mondják, ez egy extrém megoldás. A mi feladatunk most, hogy az autonómiához megszerezzük a felvidéki magyarok többségének támogatását.

Csáky Pál, az MKP elnökségének tagja: A tét: a nemzeti politizálás Szlovákiában. Látjuk, hogy akik elmentek tőlünk, azok nem ezt teszik, hanem a Most-Hídban szapulják Magyarországot, és a felvidéki magyar tudatba a szlovák látásmódot akarják belevinni. Ez szégyenletes. Ezért nekünk alternatívát kell felmutatni a magyar politikára, közéletre, jövőre vonatkozólag. Ha ezt következetesen tudjuk csinálni, akkor visszajönnek hozzánk. S éppen ezért nem akartam azt, hogy azt mondják rólam: Csáky Pál a posztokat nézte. Nekem a párt volt elnökeként példát kell mutatnom, hogy elsődlegesen a szlovákiai magyar közösség jövője a fontos, s nem a pártbeli posztok.

 Beszélgetés Paulovics László festőművésszel (10.oldal)

– A szatmárnémeti Szentlélek-templomban pedig az oltárképet és a stációkat festettem meg. Nem különállva a passió állomásait, hanem egy képen belül ábrázoltam ezeket, úgy, hogy római számmal jeleztem, melyik stáció hol látható. A kereszt alatt állók mind szatmárnémetiek, s a két katonának 20. századi acélsisakja van. Ezzel azt is sugallom, hogy várunk mi is egy feltámadásra.

– Erdély magyarjainak ez sokszor sikerült. A falurombolás után is.

– Ezt a kegyetlen, irtózatos akciót is megfestettem, igaz, már kint az NSZK-ban. Elképesztő, hogy a nyugatiaknak fogalmuk sem volt arról, mi is zajlik Romániában. Ők látták a mosolygós, a nyugati államfőkkel parolázó népvezért, akiről azt híresztelték, hogy különutas politikát folytat. De képeimmel a szatmárnémeti arcokat, épületeket, a székely tájakat is közelebb vittem a külhoni közönségemhez.

 Kullancspártok (20.oldal)

A kullancspártok versenyében a Magyar Szocialista Párt visszaesett a második helyre. Az első helyet egy minden eddiginél kullancsabb párt, a Jobbik szerezte meg. Bizonyítandó fenti állításunkat, nézzük meg a kullancstermészet három kirívó esetét az elmúlt hetek eseményeiből. Tétényi Éva esztergomi polgármester meglehetősen önreklámozó akcióra ragadtatta magát. Gyalog vitte Esztergomból Budapestre az esztergomi közgyűlés feloszlatását kérő petíciót. A petíciót Vona Gábor, a Jobbik elnöke adta át Navracsics Tibornak a parlamentben. Ez idáig sima ügy, ha Tétényi Éva most vasárnap nem mond beszédet az LMP alkotmánytervezet elleni tüntetésén a fővárosi Vörösmarty téren. Merthogy Tétényi Évának semmi köze a Jobbikhoz, sőt az egész ügynek sincsen semmi köze a Jobbikhoz. Vona Gábor rámászott Esztergomra, belemélyesztette csáprágóit az amúgy is döglődő helyi közéletbe és nekiállt a vehemens vérszívásnak. Ja, hogy Tétényi Éva az állítólagos jobb-közép beállítottságú polgármester igazából az LMP-hez áll közel? Hogy a Jobbik állítólag nemzeti radikális párt? Hogy a Jobbik sajtója buzizsidózza az LMP-t? Mit számit, ha a kullancs kap 23 másodpercet az esti híradóban. Jöjjön Éva, majd én viszem a petíciót!  

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu