2011.04.15.
A székely gyümölcs népszerűsítéséért
A
Sikeres Székelyföld elnevezésű konferenciasorozat ez évi első
rendezvényét Csíkszeredában Hargita Megye Tanácsának székhelyén
szervezték meg március 30-án.
A Hargita és Kovászna megye tanácsa által két évvel
ezelőtt útjára indított rendezvénysorozat napirendjén ezúttal
a helyi termelők és termékeik szerepeltek. A konferencián –
többek közt – Már István,
a Székely Gyümölcs Egyesület elnöke tartott előadást.
– Úgy értesültem, hogy ön a norvég támogatású
Hagyományaink gyümölcsei című projektet mutatta be. Hogyan
sikerült megszerezni a norvégok anyagi támogatását ehhez a
programhoz?
– Norvégia, bár nem tagja az EU-nak, használja a közös
uniós piacot, ezért kötelessége, hogy akár pénzben, akár
természetben tagdíjat fizessen. A Brüsszellel való tárgyalások
eredményeképpen Norvégia megkapta azt a lehetőséget, hogy
direkt ki tudja pályáztatni azokat a pénzeket, melyek felhasználásáról
ő dönt, s megkötetheti a szerződéseket, és figyelemmel kísérheti
a projektek megvalósítását. 2008-ban hirdetett meg egy pályázatot
Romániában Norvégia, melyre közvetlenül lehetett jelentkezni.
Ekkor mi benyújtottuk az elképzelésünket a Hagyományaink gyümölcse
c. programra, arra, amit már régebben kidolgoztunk. A sikeres bírálati
szakasz után kaptuk meg a pozitív választ a norvég alaptól.
– Mit kell tudni erről a programról?
– Egy komplex projektről van szó. Egyrészt felkészítjük
a társadalom tagjait arra, hogy részt vegyenek egy közösség-alapú
gazdaságfejlesztő programban. Megteremtünk egy közösségi
beruházást és speciális marketingeszközöket bevetve támogatjuk
a helyi termékek előállítását, forgalmazását. Ez egy olyan
struktúra, ami szerintem a jövő gazdasági modellje lehet vidéken.
Azoknál a vidéki közösségekben, ahol nagyon nehéz elindítani
egy adott vállalkozást, a természeti erőforrások hasznosítását.
Nálunk fontos a közösségi munka és mindent megmozgassunk azért,
hogy a beruházás életképes legyen. Nonprofit szerveződés
formájában szeretnénk a helyi közösséget összegyűjteni,
aktívabbá tenni, hogy a közös beruházást működtetni tudják.
– Tavaly októberben indult el Farkaslakán
egy gyümölcsfeldolgozó manufaktúra, ami szintén az önök
egyesületéhez köthető. Ez nem anakronisztikus a mai korban,
mikor mindent automata gépekkel végeztetnek?
– Éppen ettől unikális és érdekes maga a program és
a beruházás. Azt tapasztaltuk, hogy a fogyasztók a régi,
autentikus ízeket keresik. Azt a terméket, ami ilyen, manufakturális
módon kerül az emberek asztalára, természetesen nem lehet nagy
mennyiségben és nem is szabad automata gépsorok igénybevételével
előállítani. Fontosnak tartjuk, hogy ezen termékek gyártása
egy olyan kismértékű beruházások keretében valósuljon meg,
melynek jelentős komponense az emberi munka. Az a célunk, hogy
ne szokjanak le az emberek a munkáról. Sőt: a munka révén
tudjuk összekovácsolni a közösségeket. Régen is így tudták
összetartani a jól működő társadalmakat. Akár úgy, hogy
családon belül dolgoztak, termeltek, akár úgy, hogy több család
összefogott és alkotott egy munkás közösséget. Erről az
emberek elszoktak. Ma nem divat megkérni a családtagokat, barátokat
arra, hogy közösen lássunk neki egy feladatnak. Az is elképzelhetetlen,
hogy egy falu összefogjon, közösen műveljenek meg a lakók egy
területet, közösen gyűjtsék be a gyümölcsöket, és azokat
közösen dolgozzák föl. Ezért ennek a manufaktúrának egy közösség-összekovácsoló
hatása is van. Tavaly 350 gazda keresett föl minket, és példaértékű,
hogy többször ketten-hárman is eljöttek egy-egy gazdának segíteni
a manufaktúrában. Ebből látszik, hogy eredményes a közösségépítésünk.
– Tehát 350 gazda beadott mondjuk önökhöz
szilvát, és ebből lekvárt készít a manufaktúra?
– Nem így történik. Ők hozzák be, saját maguk mossák
meg, válogatják ki és dolgozzák föl a gyümölcsöt. Mi azt
szeretnénk, ha a gazdák használnák a gépeket, és ne csak egy
átvevő, az alapterméket megvásárló központként működjünk.
Minden egyes termékre rá is vezetjük a gazda nevét.
– Gondolom nem minden gazda ért a feldolgozáshoz.
Őket betanítják?
– A manufaktúrában egy személy végzi az adminisztrációs
feladatokat, így ő nem tudja ezt megtenni. A Székely Gyümölcs
Egyesület 28 tagból áll, ők mind gazdálkodók. A tagdíjat
viszont nem pénzben, hanem önkéntes munkában kéri tőlük az
egyesület. Ez évi szinten fejenként 30 órát jelent. Ha
olyasvalaki jön be hozzánk a termékével, aki nem tartozik az
egyesületünkhöz, akkor neki egyik tagunk önkéntes munka keretén
belül segít a feldolgozásban.
– Mit kell „fizetni” a manufaktúra
felszereléseinek használatáért?
– Nem pénzt, hanem a végtermék 30%-át kérjük. Ezzel
biztosítjuk a termelés folyamán szükséges eszközök beszerzését,
vásárlását. Eladjuk a nálunk maradt terméket, értékesítjük,
s ebből fejlesztjük az üzemünket, illetve kifizetjük a
csomagolóanyag, a címkézés, az árazás, a rezsi, a fuvarozás,
a marke-ting árát.
– Bevizsgálják a manufaktúrába hozott gyümölcsöket?
– Természetesen. Hozzánk csak a hagyományos gyümölcsfajtákat
lehet behozni. A nem hagyományosokat nem dolgozzuk fel. Mi olyan
egészséges helyi terméket állítunk elő, ami teljes mértékben
támogatja a helyi értékeket, a hagyományok megőrzését.
– Ha már itt tartunk: igaz, hogy
Udvarhelyszék környékén több gyümölcs is kihalóban van?
– Ez a szomorú valóság. Ez a folyamat az 1950-es években
kezdődött el. A legutolsó felmérésünket összevetettük egy
1970-ben végzettel, s ahhoz képest 50%-os veszteségünk van.
Nagyon sok gyümölcsfajta véglegesen kihalt erről a vidékről.
Már génbankunkban sem lehet ezeket megtalálni, csak írásos és
rajz formában tudtuk meg, milyen hagyományos fajtáink voltak
ezen a területen.
– Mi okozza a kihalást?
– Egy rossz, hibás gazdasági megközelítés. Bármilyen
EU-s támogatást kap egy gazda, nem használhatja föl a helyi,
hagyományos fajták szaporítására, ami diszkrimináció. Ez az
egyik ok. A másik, az 1965-től kezdődő tervgazdálkodás. Ez
nagy hangsúlyt fektetett az intenzív gyümölcstermesztésre, és
tudjuk, hogy ilyen esetben mennyiséget igen, de minőséget nem
lehet előállítani. Sajnos ez a szemlélet a mai napig
fennmaradt. Pedig nem szabad „modern” fajtákkal foglalkozni
ezen a vidéken. A régi tsz-ekben telepített gyümölcsösök is
20-25 éven belül kihaltak. Ezért vissza kell honosítani a régi
gyümölcsfajtákat.
– Amikor ezt az interjút egyeztettük, azt
mondta: április 1-jén Kárpátalján tart előadást a Hagyományaink
gyümölcse projektről. Ilyen nagy az érdeklődés eziránt?
– Igen, mert mind a tömb-, mind a szórványmagyarság
kitörési lehetőséget lát ebben a modellben. A tömbmagyarság
– itt Székelyföldről beszélek – 55%-a él vidéken, Kárpátalján
viszont ez az arány 75%. Azt tudjuk, hogy a vidék mennyire
elmaradott. Hiányzik a tőke, az akarat, az önkormányzati segítség
és a vállalkozói kedv a vidéki térségek gazdasági fellendítéséhez.
Amikor ezt a modellt bemutatom, felhívom a figyelmet arra, ezt követve,
csekély anyagi ráfordítással, jobb helyzetbe tudjuk hozni a
vidék magyarságát.
Medveczky Attila
|