2011.12.23.
Készüljünk karácsonyra – református
étkezés
Van református
karácsonyi menü? Mi a jó, az igazi ajándék? Hogyan töltődhet
fel testileg és lelkileg az ember adventben? Hogyan ünneplik a
református családok Jézus születését? Négy háziasszony
osztotta meg velünk tapasztalatait, receptjeit. Tiszta, takarékos,
lelki élményekben gazdag karácsonyt kívánunk cikksorozatunk
harmadik, étkezésről szóló részével.
Mit süt egy nagymama, egy anyuka adventben? Hol tudunk spórolni
a karácsonyi menün? Tippeket, ölteteket, praktikákat kínálnak
kezdőknek és haladóknak: Gilicze Andrásné, szentes-felsőpárti
lelkipásztor, az Országos Nőszövetség titkára, három gyerek
édesanyja. Fördős Kata missziói gondnok, gyermek misszionárius,
a Budai Gyülekezet tagja, a Reformátusok Lapja óvodás rovatának
szerzője, két gyermek édesanyja. Jakab-Köves Gyopárka, írónő,
szombathelyi lelkész felesége, a Dunántúli Nőszövetség
tagja. Vargha Ferencné
Kiss Réka, biztosítási ügynök, a pápai nőszövetség titkára,
kórházlátogatói csoportot vezet, két nagylány unokája van.
Az első lépés – bevásárlás
Fördős Katáék már december elején összeállítják a
karácsonyi menüt, megszabják, kinek mi lesz ebben a dolga.
Minden tartós élelmiszert már előre beszereznek, sőt, a főzéshez
való alapanyagokat is. „Egy háziasszonynak nem lehet az a célja,
hogy hét-nyolcféle ételkülönlegesség kerüljön az asztalra,
hanem az, hogy viszonylag kipihentem élvezhesse a családja és a
szerettei társaságát. Éppen ezért én a szerény vacsorát pártolom
szentestére” – mondja, de hozzáteszi, a 25-i nagyobb ebédnél
a közös főzés öröme dominál náluk. Kiss Réka könnyedén
végez a konyhai teendőkkel, ő azt mondja, nem fáradtság számára
a több órás sütés-főzés. Saját bevallása szerint nagy
konyhát vezet, s mások bizony elismerően nyilatkoznak szakácstudományáról.
Nem az a legjobb tanácsadó, ha fellapozzuk a legújabb
receptújságokat, általában az itt megjelent receptek eléggé
megterhelik a pénztárcánkat. Nagyon egyszerű alapanyagból is
lehet nagyon finomakat készíteni, állítja Jakab-Köves Gyopárka.
„Mi a süteményeknél, de szinte az egész kulináris kínálatunkban
arra törekszünk, hogy minél kevesebb adalékanyagot használjunk.
Ez nem csak azért jó, mert így egészségesebben étkezünk,
hanem mert jó sokat lehet vele spórolni.”
Ezért nem használ ételsűrítőt, helyette lisztet kever
az ételhez, a süteménybe puding helyett besamelszerű mártást
készít, amit aztán ízesít. Azt javasolja, próbáljuk meg a
boltban kapható félkész dolgokat kiiktatni, azok nélkül is
nagyon egyszerűen elkészíthető az étel. Másik hasznos tanács,
hogy ne vásároljunk olyasmit, ami nem az évszakhoz illő. Karácsonykor,
ha nincs a mélyhűtőben eper, akkor nem muszáj azt enni, akkor
legyen helyette alma, vagy ha olcsón beszerezhető, akkor déli
gyümölcs, véli Gyopárka, aki az egyik nőszövetségi
konferencia óta minden bevásárlásnál végiggondolja, tényleg
szükség van-e az adott termékre, mielőtt a kosarába teszi.
Református étel a hal?
Háziasszonyainkat arról is faggattuk, szerintük milyen
egy karácsonyi református menü. „Még a számban érzem az
otthoni karácsonyi orjaleves ízét – emlékezik gyerekkora ünnepére
Gilicze Andrásné –, disznót vágtunk, volt hús és sütemények
is, de hal sohasem, mert azt nem szerette édesapám.”
„Mivel a Reformátusok
Lapjába én írom az óvodás rovatot, így utána kutattam
annak, mit ettek az emberek régebben. Szerényebb étkezés volt
csak. Diót és mézet ettek vacsorára, érdekes módon némi
fokhagyma is került hozzá, majd utána mákos guba került az
asztalra. Ez biztosan nem az én menüm” – mondja a budai háziasszony.
Szombathelyi kolléganője szerint a halevés hagyománya
elsősorban katolikus böjti hagyomány továbbélése, ami átjött
sok református családba is. Nálunk is már többször volt hal
szenteste is, de én ezt nem tartom kötelező érvényűnek. Kiss
Réka úgy véli, manapság családonként változik a menü, a
hal általános, felekezettől független karácsonyi étel. Lássuk
hát, háziasszonyaink milyen ételek kerülnek az asztalra az általunk
megkérdezettek családjában az ünnepen.
Háziasszonyaink asztaláról
„Kicsi a család, hárman töltjük együtt a szentestét,
és három emberre nem kell nagy vacsorát főzni” – mondja Fördős
Kata. Olyankor hideget szoktak enni, majonézes salátát hideg sülttel.
„Viszont 25-én és 26-án a szeretteinkkel együtt öten-hatan
vagyunk, akkor nagyobb lakomát csapunk. Nálunk nagy klasszikus a
kacsa és az aszalt szilvás rántott csirkemell. Együtt
vagdaljuk fel a salátának valót, elrendezzük a süteményeket,
elkészítjük a gyümölcssalátát. Igyekszem egyben sütni
ilyenkor, az egyszerű, mert az étel csak bekerül a sütőbe, és
ott minden elkészül.”
Gyopárka családjában az ünnep szombatján vacsorára többnyire
inkább hideg fogás – különlegesebb saláták, töltött tojás,
töltött sonka – kerül az asztalra, mert az előre is elkészíthető.
Szerinte ilyenkor nem érdemes kísérletezni új fogással, süteménnyel
sem. Azokat érdemes megfőzni, megsütni, amik már jól beváltak.
„Miután mi lelkész család vagyunk, számunkra az nagyon
fontos, hogy az ételek már korábban készen legyenek, könnyen
melegíthetőek legyenek. Ebben szerencsére elég gazdag a magyar
konyha kínálata, akár még halból is. Egy rácpontyot is lehet
úgy előkészíteni, hogy amikor az ember már az ünnepre érkezik,
az már szinte kész.”
Amit a nagymamák a legfinomabbra készítenek, azt Gilicze
Andrásné nem sűrűn szokta főzni. „Azt szeretném, hogy a
gyerekeim emlékezzenek az ő ízeikre. Töltött káposztát ezért
legfeljebb háromévente főzök, mert az édesanyám nagyon
finomat csinál” – mondja a lelkésznő. Kiss Réka szentestére
borlevest készít (vaníliás, szegfűszeges, fahéjas sodó tojássárgájával),
előételnek kocsonyát, főételnek halat szokott, Gundel
receptjei alapján. Természetesen ő is előre elkészíti a menüt.
Másnap rendszerint finom húsleves, töltött káposzta és
kacsasült kerül az asztalra, egyik lánya libamájat hoz. A pápai
nagymama azt is elárulta, hogy idén vesepecsenye lesz a főétel,
már megvette az alapanyagot.
Jól bevált sütemények
„Anyósom a grillázstorta felelőse” – árulja el
Gilicze Andrásné, aki emellé még diós stanglit és hókiflit
szokott sütni, olyasmit, ami gyorsan elkészül. „Torta nálunk
mindig van – mondja Kiss Réka –, azon kívül régi tradicionális
recepteket készítek el, mindig ugyanazokat csinálom.
Mindenkinek megvan a családban a kedvenc süteménye, azt megsütöm
karácsonyra.”
Gyopárka mindig süt bejglit, de már jó előre. „Rudanként
beteszem a fagyasztóba, és csak akkor veszem elő, amikor már
ünnep van. Így attól sem kell félni, hogy nagyon kemény
lesz.” A mézeskalács-sütés egy igazi adventi jókedvű családi
program náluk, ami hozzátartozik a készülődéshez. „Néha több
alkalommal is készítünk mézeskalácsot, mert miután nagyon
szeretjük, rendre el is fogyasztunk néhány darabot belőle.”
Hozzáteszi, nem szégyen, ha egy háziasszony, akinek ott van a
munkája is, nem süt süteményt, különösen, ha az családi
munkamegosztással megoldható, mert van egy nagymama, aki örömmel
segít be.
Fördős Katáék nem isznak alkoholt, ilyenkor sem, így az
ő ünnepükből kimarad a nemes borok gyönyörűsége. „Házi
szörpöt iszunk helyette, amit én teszek el minden nyáron málnából,
fekete ribizliből és piros ribizliből.” A szombathelyi család
számára pedig a karácsonyi ünnepkör időszakához hozzátartozik
a fahéj, a szegfűszeg. „Ha a háziasszony előrukkol egy kis fűszeres
teával, akkor az nagyon különleges színt adhat az ünnepségnek.
Akár a házi puncs készítését is megpróbálhatjuk” – bíztat
mindenkit Jakab-Köves Gyopárka.
Ünnepi díszben
„Szeretjük megadni a módját” – mondja Kiss Réka.
Szenteste családjával kiöltözve ülnek az asztalhoz, azt is
karácsonyi terítő borítja. Náluk ez az ünnepi lelkülethez
tartozik. „Fenyőt, gyertyát mindenki tesz az asztalra” –
magyarázza Fördős Kata, aki a kevésbé szokványos díszítést
szereti. Náluk mindig kerül ültető az asztalra. Például mézeskalács
névvel ellátva, vagy falapocskák, amire arany festékkel írják
rá a családtagok nevét, vagy papírból hajtogatott kis névjegy.
„Akár egy szép fenyődísz is odakerülhet, amire kreatív
boltokban kapható arany betűkből rá lehet írni a meghívott
nevét, ez egészen különleges. Volt, hogy magára a pohárra írtam
rá arany tollal a neveket – mondja –, de gyertyát mindenképpen
teszek a teríték közé akár sóba akár üvegpohárba is beleállítom.
Azt javaslom, hogy engedjük el a képzeletünket, és merjünk
olyat is kipróbálni, amit esetleg addig még soha.”
Feke György – Kováts Annamária
(Forrás:
reformatus.hu)
|