2011.12.23.
Megvan a cukorbetegség oka - magyar
felfedezés
Az úgynevezett áttörési
jelenség vizsgálata közben jöttek rá pécsi kutatók a kettes
típusú cukorbetegség egyik okára. Ez hozzájárulhat a kór
hatékonyabb kezeléséhez, de a gyógyszerek megjelenéséig még
hosszú évek munkájára van szükség - mondta a Pécsi Tudományegyetem
II. sz. Belgyógyászati Klinikájának vezetője az MTI-nek.
Wittmann István professzort azután kereste meg az MTI,
hogy az Új Dunántúli Napló hétfői számában hírt adott a
felfedezésről. A lap utalt rá: a 2-es típusú cukorbetegség
kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Az alapja
leggyakrabban az, hogy a szervezet által termelt inzulin nem
tudja megfelelő mértékben kifejteni vércukorszint-csökkentő
hatását.
Ez általában a harminc év feletti, arra hajlamos és nem
megfelelő életmódot folytató embereknél alakul ki, de az elhízott
gyermekek körében is egyre gyakoribb.
Aki ebben a betegségben szenved, kevésbé érzékeny a
cukor sejtekbe való bejutását szabályozó hormon, az inzulin
iránt. A szervezet termel ugyan inzulint, de nem elegendőt
ahhoz, hogy ez a normális vércukorszintet biztosítani tudja. Ezért
szükségük lehet gyógyszeres kezelésre, egyes esetekben
inzulinra is.
A megyei napilap rámutatott: pécsi kutatók nyolcéves
munkájuk eredményeként arra jöttek rá, hogy a problémát az
egyik aminosav végleges módosulása okozza.
Wittmann István az MTI-nek azt mondta: a felfedezést az áttörési
jelenség okainak vizsgálata közben tették. A jelenség lényege,
hogy a cukorbetegség felfedezésekor a betegek mindössze egy-két
hétig nagyon intenzív inzulinkezelést kapnak. Ennek köszönhetően
olyan változás jön létre a szervezetükben, amelynek hatására
utána akár évekig nem szorulnak inzulinkezelésre, "e nélkül
is teljesen jó a cukruk". "Kerestük, mi az, amit két
hetes intenzív kezeléssel így meg tudunk változtatni" -
tette hozzá.
Rámutatott: tudták, ha a szervezetben bekövetkező károsodás
a DNS károsodását okozza, akkor az megfordíthatatlan, tehát
erről nem lehet szó. Tudták azt is, hogy ha valami gyorsan,
napokon belül megfordítható, az egy másik jelenség. Mivel az
áttörési jelenséghez egy-két hét szükséges, gondolták, az
ok a fehérjéknél kereshető. "Rájöttünk arra, hogy a
fehérjék károsodása részben magyarázatot adhat az inzulinhatékonyság
csökkenésére" - fogalmazott.
A professzor utalt rá: a fehérjékben van egy aminosav,
amely oxidáció hatására képes hamis aminosavvá alakulni. Ez
a hamis aminosav vagy bent van a fehérjében, vagy máshol képződik,
és a szervezet maga építi be oda.
"A hamis aminosav károsítja a szerkezetét és megváltoztatja
a működését azon fehérjéknek, amelyek az inzulin hatására
a sejten belül létrejövő jelet továbbítják. E jel hatására
képződik lyuk a sejtfalon, amelyen keresztül a cukor a vérből
a sejtbe tud áramolni. A folyamatnak köszönhetően csökken a vérben
a cukor szintje, de ha ez a jel károsodik, a lyuk nem képződik,
a cukor pedig nem áramlik be a sejtbe" - mutatott rá.
Wittmann István szólt arról, hogy a kutatáshoz irodalmi
adatokat és saját eredményeiket, tapasztalataikat vették
alapul. "Ahogy a munkával haladtunk, egyre inkább úgy éreztem,
ez a felismerés valóságos lehet. Próbáltam a kollégákat,
doktoranduszhallgatókat, gyakornokokat meggyőzni, hogy érdemes
ezen a területen kutatni. Egy idő után, ahogy jöttek az eredmények,
ők is kezdték látni, és most, alapos körültekintés után úgy
véljük, így erről még senki sem gondolkodott a világon"
- jegyezte meg.
Az Új Dunántúli Napló cikkében kitért rá, hogy a
felfedezés magában hordozza a kezelhetőség lehetőségét is.
Ha a pécsi egyetem ezzel kapcsolatos és a napokban benyújtott
szabadalmát megadják, néhány éven belül olyan gyógyszerek
és táplálékkiegészítők állhatnak a betegek rendelkezésére,
amelyekkel megállíthatják állapotuk romlását.
Wittmann István ezzel kapcsolatban megjegyezte: feltételezik,
hogy gyógyszeres kezeléssel, táplálékkiegészítőkkel
"kiűzhető" a kóros aminosav, vagy csökkenthetők beépülési
esélyei, ezáltal javulhat a betegek inzulinérzéketlensége.
Azt gondolják ugyanis, hogy ez történik az áttörési jelenség
során is: kéthetes intenzív inzulinkezeléssel csökkentik a kóros
aminosav képződését.
"A napokban beadott szabadalom az inzulinérzéketlenség,
vagy hormonrezisztencia kialakulásáról szól. Itt még nincs szó
kezelésről. Ha a szabadalmat megadják, és elegendő anyagi
forrás áll rendelkezésére, folytatódhatnak az elméleti kutatások,
és csak ezután jöhetnek a humán kísérletek. Hosszú évekre
van szükség, amíg az új gyógyszerek és táplálékkiegészítők
a mindennapos gyakorlatban alkalmazhatókká válnak" -
mondta a klinika vezetője.
Magyarországon egymillió cukorbeteg él és ugyanennyien
vannak a betegséget megelőző állapotban. Utóbbiak közül
sokan nem vizsgáltatják ki magukat. A pécsi kutatók felfedezése
nemcsak a cukorbetegség, hanem anyagcsere-problémák, a magas vérnyomás,
a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében és a rákgyógyításban
is segíthet.
(Forrás:
karpataljalap.ma)
|