2011.02.04.
Véget ér-e a Tokaj-borháború?
A tokaji név
használatával kapcsolatos megbeszélések még a Bajnai-kormány
idején szakadtak meg, de most szlovák kezdeményezésre folytatódhat
az egyeztetés. Simon Zsolt szlovák agrárminiszter Egerszalókon
egy magyar-szlovák szakmai rendezvényen említette meg, hogy a tárgyalást
folytatni kellene. A Tokaji név használatának feltételeiről Marcinkó
Ferencet, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökét
kérdeztem.
– A két ország 2004-ben megállapodott arról, hogy milyen feltételekkel
használhatja Szlovákia a Tokaj nevet. Mit tartalmazott ez a megállapodás?
Milyen engedményeket tettek a magyar termelők?
– A megállapodás az alábbi főbb tételeket
tartalmazta: 565, 2 hektárban meghatározta Szlovákián belül
azt a területnagyságot, amelyen ott Tokaj megnevezésű borokat
lehetne előállítani. Ez egy magyar kompromisszum volt a szlovákok
kérésére. Szlovákia a történelmi alapokra hivatkozva kérte
a névhasználati jogot az Európai Uniótól. A trianoni békediktátum
alkalmával három községhatárt és benne akkor
178 hektár
szőlőt a Tokaji Borvidék területéről átcsatoltak Csehszlovákiához.
A 2004-es megállapodás tehát túlment a három községhatáron
és a terület nagyságán is, annak ellenére, hogy 2003 novemberében
kint járt Szlovákiában egy magyar szakmai delegáció és a három
községhatárban – szlovák kollegáikkal együtt – felmérték
a szőlőtelepítésre alkalmas területek nagyságát. Akkor és
ott 330 hektárt találtak ehhez alkalmasnak. Ilyen előzmények
után Magyarország mégis elfogadta azt, hogy 565,2 hektáron és
nem három községhatárban – Szlovákújhely, Kistornya, Szőlőske
– lenne Szlovákiában a Tokaji-termőterület. A másik fontos
kritérium az volt, hogy a két ország vállalja: törvényeit és
az ehhez kapcsolódó rendeleteit harmonizálja egymással. Az is
a megállapodás részét képezte, hogy Szlovákiában is felépítik
azt a szakmai, önigazolódási rendszert, amely Magyarországon működik.
Hazánkban ezt hegyközségi szervezetnek hívják.
A szabályozás
fontos eleme a hegyközségi rendtartás, ami helyi szinten részletesebben
meghatározza a termelési feltételek kritériumait. Az is a megállapodás
része volt, hogy ugyanazokat az ellenőrzési elemeket alkalmazza
Szlovákia is, mint Magyarország. Szlovákia akkor vállalta,
hogy mindezt három hónapon belül teljesíti, s ha ez így lett
volna, akkor 2004. augusztusától azonos szabályok mentén
lehetett volna tokaji bort készíteni. Ezzel szemben az a
helyzet, hogy a mai napig nem tartják be szlovák oldalról ezt
az egyezményt. Igaz, most Simon Zsolt miniszter vetette föl az
egyeztetés folytatását, mert azt tudni kell, hogy 2009-ben az
akkori szlovák kormány miatt szakadtak meg a tárgyalások. Ők
ugyanis bejelentették, hogy önálló termékleírást kívánnak
benyújtani az EU-hoz, ami számunkra a tárgyalások végét
jelentette. Az önálló termékleírás kizárja ugyanis a határon
átnyúló egységes borvidék tervét. A szlovák tárgyalók azt
hangoztatták, hogy amit Simon Zsolt annak idején aláírt, azt
magukra nézve nem tartják kötelezőnek, mert az akkori
miniszterüknek az egyezmény aláírására nem volt felhatalmazása.
A termékleírás kötelező határideje 2011. december
31. Mi
elkezdtük a termékleírásunk készítését, de azt nem tudom:
a másik oldalon hogyan állnak ezzel a kérdéssel. Ha újra kezdődnének
a tárgyalások, az azt jelenti, hogy rövid időn belül kellene
Szlovákiának teljesítenie a vállaltakat. Most, mivel ugyanaz a
személy a szlovák agrárminiszter, mint aki volt a 2004-es tárgyalások
idején, tehát nagyobb a reményünk a megegyezésre. Valószínűleg
ő nem fogja kétségbe vonni a korábbi megállapodás hitelességét.
– Tehát az uniós borreform miatt kell ennek a vitának lezáródnia?
– Az EU-s borreform megszünteti a nemzeti minőségi
borbesorolási szabályokat és közösségi egységes minősítési
és eredetvédelmi szabályozást léptet életbe. A már említett
termékleírásoknak ezeknek kell megfelelnie. 2009. augusztus 1-jétől
automatikusan besorolásra kerültek a nemzeti szabályozásnak
megfelelő borok az EU–s szabályzat szerinti borkategóriákba,
de hogy bent is maradjanak, ez év végéig ennek megfelelő termékleírást
kell készíteni és benyújtani az unióhoz. Az EU-nak viszont
nincs határozott álláspontja arra az esetre, hogy hogyan fogja
kezelni az eltérő tokaji termékleírások kérdését. Ha nincs
egységes borvidék, akkor két termékleírásról kell beszélni,
s ebben az esetben azonos megnevezés sem lehetséges. Az unió is
azt szeretné, ha addig meg tudnánk állapodni, és nem neki
kellene a döntőbíró szerepet betöltenie. A zavart az is tetézte,
amikor a közösségi elektronikus nyilvántartási rendszerbe
Szlovákia számára – szerintünk jogszerűtlenül –
bejegyezte a Tokaj nevet.
– Azt mondja, hogy az EU nem járt el jogszerűen, amikor tavaly az
Európai Bizottság bejegyezte és így lehetővé tette Szlovákia
részére a Tokaj név használatát. Az nem volt egyértelmű döntés?
– Véleményünk szerint azért nem volt jogalapja ennek,
mert a korábbi bejegyzés és megegyezés szerint is a határ túloldalán
a bortermelő térség neve Tokajszká Vinohradnyicska Oblast. Tehát
a Vinohradnyicska Oblaszty Tokaj megnevezés esetünkben megtévesztő
és a megállapodással is ellentétes. A megnevezési vitán túl
mi úgy gondolkodunk, hogy megegyezés esetén a két területnek
viszonylag rövid időn belül egységes szakmai irányítás alá
is kellene kerülnie.
– Tehát egy elnöke lenne a Tokaji Borvidéknek?
– Hosszú távon
csak ez képzelhető el. Rövid távon viszont ahhoz ragaszkodunk,
hogy egy ugyanolyan jogosítvánnyal rendelkező szakmai
szervezetet hozzanak létre a határ túloldalán, ami a mi hegyközségi
tanácsunknak a partnere és kötelező módon végrehajtatja
azokat a rendtartási elemeket, amelyeket mi Magyarországon. Erre
egy példa: a magyar hegyközségi rendtartás kötelezően előírja
az aszúszedés kiszedésének és felhasználásának ellenőrzését,
míg Szlovákiában nem él ilyen szabályzat. Azt mondják, amiről
mi beszélünk, az benne foglaltatik olyan rendeletekben, amiket központilag
ellenőriznek Pozsonyból. Számunkra ez elfogadhatatlan, mert pl.
a szüret idején az elképzelhetetlen, hogy a szlovák fővárosból
minden nap kiutazik valaki és elvégzi azt az ellenőrzést, amit
nálunk a helyben lakó hegybíró végez.
– Milyen állapotban vannak a határ túl oldalán lévő szőlők?
Azt olvastam, hogy Szlovákiában elhúzódott a kárpótlási
folyamat,azért sokáig gazdátlanok voltak az ültetvények.
– Összességében nem is ez okozza a gondot. Nekünk nem
is a jelenlegi területtel van a problémánk, mert annak hozamai
olyan alacsonyak, hogy csak belföldi fogyasztásra kerülnek értékesítésre.
Az ültetvények többsége valóban nagyon lerobbant állapotban
van, de ugyanakkor egyes részeken jelentős beruházásokat
hajtottak végbe. A terület bővítésének a későbbiekre nézve
van igazi jelentősége. A zavart az okozza, hogy Szlovákiában még
szakmai berkekben sem tisztázott az, hogy milyen területnagyságot
szeretnének kiharcolni maguknak. 1959-ben a már említett három
települést az akkori Csehszlovák állam korábban más borvidékbe
tartozó területeken további négy faluval – Nagytoronya, Csörgő,
Nagybári, Csarnahó – egészítette ki. Ezzel a szőlőterület
nagyságát 908 hektárra emelte, miközben magyar oldalon nem történt
területi bővítés. Szlovák termelői oldalról vannak, akik
ezt a területnagyságot tartják elfogadhatónak, ugyanakkor a
szlovák állam az EU-nak folyamatosan 1474 hektárt jelöl meg a
borvidék területeként. Így önmagukkal is sokszor ellentmondásba
kerülnek. Mi ragaszkodunk ehhez az 565 hektárhoz, illetve, ha
ennek a kivitelezése nehezen menne Szlovákiának, akkor a már
általunk korábban jelzett un. „B” változatot is elfogadhatónak
tartjuk. Ez a magyar delegáció által előterjesztett
kompromisszumos javaslat szerint pedig a történelmi három települést
kiegészítené Nagytoronyával, és még egy általuk kért Lada
dűlő bevonásával. Ebben az esetben a terület nagysága e községhatárokon
belül kerülne megállapításra. Szakmai oldalról ezt egy időben
elfogadta volna a szlovák delegáció. Most az egyeztetést
gyakorlatilag minden kérdésben elölről kell kezdeni.
Medveczky Attila
|