vissza a főoldalra

 

 

 2011.01.07. 

Idén Assisiben találkoznak a világ vallási vezetői

A világ vallási vezetőinek találkozóját kezdeményezte hagyományos újévi istentiszteletén, XVI. Benedek pápa. A Szent Péter Bazilikában tartott szentmisén a katolikus egyház vezetője elmondta, hogy a különleges csúcstalálkozót októberben Assisiben, a ferences rend alapítójának, Assisi Szent Ferencnek a szülőhelyén rendezik. Annak célja a világ békéjének előmozdítása – hangsúlyozta a pápa.

Az olaszországi városban pontosan negyedszázaddal ezelőtt, 1986-ban hasonló csúcstalálkozó házigazdája volt II. János Pál akkori katolikus egyházfő. A világ különböző vallási vezetői akkor is együtt fohászkodtak a békéért.

 Az újév napján tartott szentmisén pápa – immár hagyományosan – egyfajta békeüzenetet fogalmazott meg. A katolikus egyház 1967 óta ezen a napon ünnepli a világ békéjének napját. Elsőként VI. Pál pápa fogalmazott meg hasonló üzenetet, és ő volt az, aki január elsejét a világbéke napjának nyilvánította.

 Szombati üzenetében XVI. Benedek állást foglalt a béke és a vallási szabadság mellett. „Minden embernek meg kell hallania a háborúk áldozatainak kiáltásait" – figyelmeztetett az egyházfő, hangsúlyozva: az emberiség nem hajthat fejet az egoizmus negatív erői és az erőszak előtt, és nem lehet közömbös az áldozatokat követelő, a népek sorsát kockára tevő konfliktusokkal szemben.

 XVI. Benedek a leghatározottabban elítélte a – mint fogalmazott – mindenekelőtt a keresztényekkel szemben alkalmazott diszkrimináció és intolerancia minden formáját. Ezek megakadályozása érdekében az érintett térségek, illetve országok vezetőit határozott és konkrét kiállásra szólította fel.

 

(Forrás: erdely.ma)