2011.06.03.
A kormányzati szándék lendületet
adhat a biogazdálkodásnak
Közel háromszorosára,
a jelenlegi 120 ezer hektárról 320 ezer hektárra nőhet az ökológiai
gazdálkodásba vont termőterületek aránya Magyarországon, ha
az ígéretek szerint még az idén létrejövő támogatási és
fejlesztést segítő jogszabályok a jelenlegi vidékstratégiában
megfogalmazottak alapján készülnek el – közölte a Magyar
Biokultúra Szövetség május 17-én. A témában Czeller Gábort,
a szövetség elnökét kérdeztem.
– Először is beszéljünk arról, mikor mondhatunk egy élelmiszert
bionak!
– Akkor, ha a megfelelő ellenőrzési rendszer alapján
megvizsgálták, és semmilyen kivetnivalót nem találtak benne.
Tehát ha a szaktárca által felügyelt szervezet a termőterület
szemléje és az élelmiszer minősítése után mindent rendben
talál. Az ellenőrző szervezet a helyszíni ellenőrzés során
rögzíti a termékelőállítási folyamat mindazon elemeit,
amelyekre nézve vannak bio előírások. A felvett megállapításokat
összevetik az előírásokkal, és amennyiben nincs eltérés,
akkor kiadják azt a tanúsítványt, amely felhatalmazza a termelőt
arra, hogy – a dokumentumban felsorolt termékeit – ökológiai
jelöléssel forgalmazza. Az ökológiai termékelőállítás előírásai
így nem a végtermékre, annak meghatározott paramétereire,
hanem az előállítási műveletek összességére vonatkoznak.
– Jelenleg 120 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás. Eddig
mi volt az akadálya annak, hogy nem nőtt ezen termőterület
nagysága?
– Alapvetően a támogatási rendszer. Az agrár-környezetgazdálkodási
programon (AKG) belül támogatják külön az ökológiai gazdálkodást.
Kezdetben azt mondták a minisztériumnál, hogy évente
meghirdetik a támogatást, aztán ebből öt év lett. Remélhetőleg
– s erre nem csak a választási kampányban, hanem a közelmúltban
is ígéretet kaptunk – az AKG-rendszert felülvizsgálják, és
öt évnél gyakrabban hirdetik meg a támogatást. Az ökoterületeket,
de főleg az átállást támogatják. Utóbbit meg lehet érteni,
hiszen a biogazdálkodás kritikus szakasza az átállás, amelyen
minden biogazdának át kell esnie. Ebben a 2 éves (ültetvény
esetében 3 éves) szakaszban a termelés már bio, a vele járó
hozamcsökkenéssel, kockázatnövekedéssel, de a termés még
nem az. Az ide vonatkozó jogszabály Szövetségünk ellenőrző
szervezetének honlapján, a www.biokontroll.hu-n megtalálható.
– Milyen jogszabályváltozást várnak a szövetség tagjai?
– Ahogy már említettem: főleg az AKG felülvizsgálatát.
Az agrár-környezetgazdálkodáson belül az öko-támogatást
kell felülvizsgálni, még több támogatást kéne adni. Hiszen
kockázat sokkal nagyobb az öko, mint az integrált termelésben.
Most a kettőt közel egy szinten támogatják. A járulékos
dolgoknál is lényeges a jogszabályváltozás. Jelenleg az előállított
ökotermékek 90 százaléka alapanyagként hagyja el az országot.
Azonban ha a jövőben valóban prioritást élvez a feldolgozóipar
fejlesztése, és a hozzáadott érték Magyarországon marad, ez
nemcsak a hazai fogyasztás növekedését segíti majd, hanem
egyben számtalan munkahelyet is teremt. Amennyiben a közétkeztetésben
is változtatások lesznek és jobb lesz a gazdasági helyzet,
akkor ezek a biotermékek nagy valószínűséggel hazánkban kerülnek
elfogyasztásra. Így fontos a közétkeztetési, a piacra jutási,
a beszállítói jogosítványok megváltoztatása. Ezen jogszabályok
módosítását nem egyedül mi szeretnénk, hanem azon kistermelők
is, akik hozzánk hasonló helyzetben vannak, csak konvencionális
módon termelnek.
– Beszéljünk a biogabonáról! Annak exportjáról. Azt olvastam,
hogy a kazahok bagóért adják a búzát, amely papíron bio, de
a magyar biobúzánál rosszabb minőségű. Tehát nemzetközileg
sincs egységes kialakult ellenőrzési rend-szer? Ugye, az EU még
azt is szabályozta, mekkora legyen egy tojás? Arról nem írnak,
milyen legyen egy bioélelmiszer?
– Létezik ilyen
egységes EU-s jogszabály, amit mi átvettünk, s azt ültettük
át a magyar viszonyokra. A mi jogszabályunk lehetővé teszi,
hogy az EU-snál szigorúbb ellenőrzési rendszert
alkalmazhassunk, vagy kérhessen magának a gazda. Amennyiben az
Unión kívüli országok szállítanak be bioterméket, arra egy
külön jogszabály vonatkozik. Sok állam ellenőrző szervezete
külföldön, az EU-n kívül is tevékenykedik, s ez megkönnyíti
a kinti áruk bekerülését az uniós piacra.
– Ha már a jogszabályoknál tartunk: milyen követelményeknek kell
megfelelnie annak, aki bioboltot szeretne nyitni?
– Ezen a téren nagyon megengedő a jogalkotó, s ezért kérjük
a jogszabály megváltoztatását. Ha ökológiai termék található
a boltban, akkor kiírhatja bárki a boltjára, hogy biobolt. Tehát
ha csupán 1-2 ökológiai terméket árul valaki, s a többi
„csak” reformélelmi-szer, akkor jelenleg bioboltként üzemelhet.
Mi ezért kérjük a jogszabály szigorítását, s úgy véljük,
az áruknak legalább 80%-ának kéne ökonak, vagy öko eredetűnek
lennie.
– Azzal, hogy az ökológiai gazdálkodásba vont termőterületek aránya
háromszorosára nőhet, az járhat-e árcsökkenéssel? Sokan
elismerik: a bio valóban egészséges, de igencsak drága. Az ár
pedig mindig meghatározó tényező volt a vásárlásnál. Miért
drágább az, ami egészségesebb?
– Az általunk működtetett piacon mi hiába teszünk ajánlást
arra, hogy mennyiért adják a kereskedők a termékeiket; a piac
szabad, tehát annyiért kínálják az árut, amennyiért
megveszik. Gondolom, ha az árualap növekszik, akkor az árak csökkennek.
Az árak akkor is csökkennének, ha nem csak a termelőt támogatnák,
hanem bevinnék a közétkeztetésbe az ökológiai gazdálkodásból
származó alapanyagot, ahogy ezt tették Olaszországban, az
Egyesült Királyságban és egyes osztrák és német tartományokban.
Olyan támogatási rendszert kéne kidolgozni, amelyben a felhasználót,
tehát a közétkeztetőt is támogatnák. Hiszen nem biztos, hogy
a termelő túlzott támogatása mindig célhoz vezető.
Amennyiben a felhasználót támogatják, akkor az könnyebben
hozzáfér a drágább áruhoz. Az ökotermékek drágasága
persze viszonylagos, ha a beltartalmat és az ár-érték arányt
vizsgáljuk. Egy példa: 300 forintért képtelenség
baromfivirslit előállítani. Ha a termék rossz, s kidobja a vásárló,
akkor kérdem én: vajon mi is a drága? Tudni kell, hogy az ökológiai
gazdálkodásban árfelhajtó tényező a termesztés kockázata.
Olyan minimális növényvédelmi beavatkozást és tápanyag-utánpótlást
alkalmazhatunk, hogy az adott évjáratot, növényfajt és a hektáronként
vett termőterületet alapul véve, az ökológiai termelés
hozama mintegy a fele a konvencionálisnak. Ha bármilyen súlyos
betegség támadja meg a növényeket, akkor az ökogazdálkodásban
szinte semmit nem tehetünk ellene, hiszen mi olyan vegyszereket
nem használhatunk, mint a konvencionális gazdálkodók.
– A fogyasztók nem csak az árat figyelik, hanem a divatot is. A
globalizáció miatt ehetünk mi télen is epret, szilvát, tehát
a fejlettebb régióikban élő emberek étkezési szokásai
teljesen elszakadtak a természetestől, a hagyományostól.
– Ez az egyik legnagyobb probléma, ami sajnos az ökológiai
gazdálkodásban is megjelent. A globalizált kereskedelem nem kerülte
el az ökogazdálkodást sem. Bolygónk déli féltekéjén is élnek
ökogazdálkodók, így könnyen előfordul, hogy december végén
itthon szilvát tudunk enni… Valószínű, ebben is változás történik,
mert több ország kezdeményezi a vidékfejlesztési stratégiában,
így mi is, hogy a helyi termék helyben hasznosuljon, s ne
utaztassuk több ezer kilométert az árut.
Medveczky Attila
|