vissza a főoldalra

 

 

 2011.05.27. 

Csicsery-Rónay István emléke

Nemzetközileg elismert drámaírónk, Hubay Miklós május 7-én bekövetkezett halála egész kulturális életünket megrázta. A róla szóló méltó megemlékezések mindazonáltal kissé elirányították a figyelmet nemzedéktársa, sőt ifjúkori barátja, a két héttel korábban elhunyt Csicsery-Rónay István (1917–2011) alakjáról. E két kiválóság távozása kapcsán ismét fájdalmasan átérezhetjük: lassan elbúcsúzik tőlünk egy nemzedék, az 1910-es évek gyermekei. Nagy idők nagy tanúi voltak, történelmi tapasztalataikkal és kiérlelt bölcsességükkel gazdagítottak minket.

Csicsery-Rónay István éppen nagypénteken, április 22-én szenderült örök álomra, életének kilencvennegyedik évében. Akik évtizedek óta figyelemmel kísérik az úgynevezett nyugati magyar irodalom és közélet alakulását, régóta tudják: Csicsery-Rónay a második világháború utáni amerikai magyar emigráció jelképpé nemesedett alakja volt. A rendszerváltásnak nevezett 1990-es események után pedig az anyaország politikai folyamataiból is kivette a részét. A Zichy-család nemesi ágának sarjaként, a festő Zichy Mihály dédunokájaként ifjúságát Bécsben és Budapesten töltötte: 1935-ben érettségizett a piaristáknál, majd beiratkozott a pesti Jogi Egyetemre, illetve elvégezte a bécsi diplomáciai főiskolát. Kiemelkedő műveltségéről sokat elárul a tény, hogy négy idegen nyelven: franciául, németül, angolul és oroszul beszélt folyékonyan. Korán bekapcsolódott a közéletbe, méghozzá mindig ellenzéki szerepben. A náci megszállás idején a Magyar Függetlenségi Mozgalom tagjaként illegális hazafias írásokat szerkesztett és terjesztett. A világháborút követően a Független Kisgazdapárt külügyi osztályát vezette: tisztségéből adódóan meghatározó szerepet vállalt az új Magyarország demokratikus alapjainak lefektetésében. E munkát törte derékba a kommunista párt erőszakos terjeszkedése és az általuk el-csalt 1947-es kékcédulás választás. 1947-ben a vörösök összeesküvés és a nyugati hatalmak megbízásából végzett kémkedés vádjával letartóztatták, majd elítélték. Amikor nyolc hónappal később ideiglenesen szabadon bocsátották, nem sokáig habozott. Kalandos körülmények között sikerült Ausztriába szöknie, ahonnan Svájcba, majd Franciaországba ment. Menekülésének nehéz döntésére egy 2001-ben adott interjúban e szavakkal emlékezett:

– Ha csak egy újabb börtön várt volna, itthon maradok. De akkor már súlyosabb volt a helyzet. Úgy tűnt, nem maradt más választásom: vagy az oroszok visznek Szibériába, vagy megyek Amerikába. Ottani barátaim bosszantására szoktam mondogatni, hogy hosszú-hosszú vívódás után Amerika mellett döntöttem.

Így hát 1949-ben végül Washingtonba költözött, ahol a Maryland Egyetem könyvtárosa lett. Később a Kongresszusi Könyvtárba került, ahová valamennyi napilap és folyóirat jár. Feladata szerint a magyar sajtóanyag kulturális részét dolgozta fel a Szabad Európa Rádió számára. Az ott töltött hét esztendőnek köszönhetően a teljes magyar belpolitikai helyzetet nyomon követhette, persze bizonyos áttételeken át, a sorok között olvasva. A Szabad Európa Bizottság tagjaként szerkesztette a Hírünk a világban című folyóiratot. 1953-ban megalapította az Occidental Press Könyvkiadót, amely a Kádár-korszakban betiltott legfontosabb szépirodalmi és teológiai műveket jelentette meg. Márai Sándor egyik legjelentősebb műve, a Napló kötetei e kiadónál láttak napvilágot, ám Illyés Gyula verseinek francia és angol nyelvű megjelentetése is e vállalkozásnak köszönhető.

Fontos hangsúlyoznunk: Csicsery-Rónay István az Egyesült Államokat soha nem te-kintette végleges otthonának, mindvégig konokul remélte, hogy élete alkonyán visszatérhet szülőhazájába. Emigráns élete kezdetén annyira derűlátó volt, hogy egyenesen abban bízott: az egész kommunista tábor néhány éven belül felbomlik, mert a nyugati hatalmak gyorsan beavatkoznak. Másképpen alakult… A változás történelmi pillanata 1990-ben érkezett el: alig egy héttel a szabad parlamenti választások után hazatelepült negyvenhárom éves emigrációjából. A tőle megszokott nagy munkabírással vetette magát a közéletbe. Számos alapítványt hívott életre és irányított elnökként. Ezek legfontosabbikát, az 1945 Alapítványt tíz évvel ezelőtt, nyolcvannégy évesen úgy jellemezte:

– A lényeg az 1945-ös demokratikus hagyományok feltámasztása! Ezzel a céllal hoztam létre az 1945 Alapítványt. Kuratóriumunk tizennégy tagja fontos funkciót töltött be az 1945–47-es demokratikus pártokban. Varga Béla volt a tiszteletbeli elnökünk, amíg élt; sajnos nem él már Hám Tibor és Jaczkó Pál sem, Dessewffy Gyulát 2000-ben vesztettük el. Ők mind kisgazdák voltak, csakúgy, mint az Amerikában maradt Fábry Pál vagy Horváth János, aki a Fidesz képviselője lett. Közénk tartozik Kádár Géza, aki hajdan Tildy Zoltán titkára volt. A parasztpártiak közül velünk van Kanyar József és a Münchenből gyakran hazalátogató Borbándi Gyula. Gábor Róbert és Baranyai Tibor az egykori Peyer-pártot, vagyis a szociáldemokratákat képviselik a kuratóriumban, míg Varga László, aki most fideszesként a parlament legidősebb tagja, annak idején a Barankovics-féle kereszténydemokrata néppárt képviselője volt. Célunk, hogy rendezvényeinkkel és kiadványainkkal kigyógyítsuk a népet abból az amnéziából, amely a második világháború utáni két évet borítja. Pedig az akkor, vagyis 1945 és 1947 között lefektetett demokratikus alapokra épült 1956 és 1989.

Csicsery-Rónay István kezdeményezésére állították fel Balatonbogláron a tragikus sorsú Teleki Pál miniszterelnök bronzszobrát. Végül illő megemlítenünk még egy fontos tisztségét: évtizedeken keresztül oszlopos tagja volt az Európai Kulturális Társaságnak (SEC), amelyet 1950-ben Velencében alapított az olasz filozófus, Umberto Campagnolo és háromszáz európai tudós, író, művész, köztük Thomas Mann és Francois Mauriac. (E társaság vezetőségének tagja volt Hubay Miklós is.) S mindeközben végig megőrizte közvetlenségét, szerénységét – magatartásán nyoma sem volt holmi „amerikás” gőgnek vagy szerepjátszásnak. Halála előtt néhány hónappal még megalapította a „kilencvenesek társaságát”, azaz kezdeményezte, hogy a kilencven év fölött járó írók és művészek havonta egy-szer üljenek össze egy kávéházi asztal mellett. Egyre romló egészségi állapota azonban csak néhány ilyen találkozót engedélyezett számára. Végső búcsúztatását május 9-én tartották Budapesten, a rákospalotai temetőben.

 

Zsille Gábor