vissza a főoldalra

 

 

 2011.11.25. 

Megújul a gyöngyösi kolostor

A gyöngyösi ferences könyvtár, kolostor és templom egy éve kezdődött felújítása a befejezéséhez közeledik. Az Új Széchenyi Terv és az Európai Unió társfinanszírozásával folyó munkálatok során több tudományos újdonságra bukkantak. Ezekről is beszámolnak a november 24-én 16 órakor a ferences rendházban kezdődő sajtótájékoztatón.

 A ferences jelenlét a Mátra-vidéki városban a 14. századig nyúlik vissza. A szerzetesek kolostorában található hazánk legrégebb óta folyamatosan működő könyvtára, ebből fakad a gyűjtemény páratlan művelődéstörténeti jelentősége. Felbecsülhetetlen értékű ritkaságai vannak, amelyek restaurálása és az állomány nagyközönségnek történő bemutatása a 132 millió forint összköltségű turisztikai célú pályázat révén lehetővé válik.

A pályázati pénzből a középkori épületegyüttes egyéb értékei is megújulnak. Megszépül a kolostor kvadruma, ahol gyógynövénykertet alakítanak ki és díszkutat emelnek a város ferences vértanúja, Kiss Szaléz emlékére, akit koholt vádak alapján 1946-ban kivégeztek.

A felújítás a kolostor egyik szárnyában működő Autista Segítő Központot is érinti. Méltó emlékhelyet alakítanak ki továbbá a templom kriptájában eltemetett kuruc vezér, Vak Bottyán tiszteletére. A felújítási, korszerűsítési és akadálymentesítési munkálatok a szentélyt, a templomhajót és a gótikus sekrestyét, valamint annak háromszáz éves műemlék bútorzatát is érintik.

 

(Forrás: ofm.hu)