vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.30. 

Elképesztő, ami Szomáliában megy

Szomáliában továbbra is „rendkívül kritikus" az éhező milliók helyzete, és a decemberi aratásig nem is várható javulás - közölte egy szerdai tájékoztatón Nairobiban a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR).

Az országot ráadásul polgárháború sújtja, ezért százezrek menekültek el az otthonukból élelmet és biztonságot keresve. Noha a segélyek már kezdik elérni a rászorulókat, soknak továbbra is harcolniuk kell az életükért - közölte a szervezet.

 Az esős évszak októberre várt kezdete újabb gondokat okozhat, mert elősegíti az egyes ragályos betegségek, mint például a kolera, a mocsárláz és a kanyaró terjedését. A decemberi aratáskor pedig a becslések szerint a szokásos termésmennyiségnek csak a 30 százalékát fogják betakarítani - figyelmeztetett a CICR.

 Az ENSZ humanitárius koordinációs irodájának az adatai szerint a rászorulók közel felét, mintegy 1,85 millió embert érnek el már az élelmiszer segélyek. Eddig tízezrek haltak éhen, és ez a veszély még mintegy 750 ezer embert fenyeget a következő négy hónapban.

 A legtöbb segélyt a fővárosban, Mogadishuban és a környékén lévő táborokban tudják kiosztani, de a korrupt helyi hatalmasságok és még a kormány katonái is fosztogatják a rakományokat. A szárazság által leginkább sújtott déli országrészben az iszlamista milíciák akadályozzák a segélyszervezetek működését. „Ilyen körülmények között próbálkozni a rekordszintű éhezés csökkentésével olyan, mint úszás az árral szemben" - kesergett a vöröskereszt szomáliai képviselője.

 

(forrás: MTI)