2012.02.24.
Az élelmiszerek nyomon követése világszerte
növekvő kihívást jelent
Az előző 10 év során jellemzően a nagyobb élelmiszeripari vállalkozások
voltak privilegizált helyzetben
Jobb-e a magyar
termék? Egészségesebb-e a magyar termék? És ha egészségesebb,
akkor miért drágább? És milyen marketingre lenne szükség?–
ezek a kérdések több éve foglalkoztatják a hazai élelmiszerellátókat,
gyártókat.
Szerkesztőségünk
vendége dr. Bognár Lajos a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)
élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős
helyettes államtitkára.
Tisztelt helyettes államtitkár úr! Ön február elején,
a Foodapest és az UKBA élelmiszeripari szakkiállításon
megtartott Kiváló Magyar Élelmiszer (KMÉ) védjegy elismerések
átadásakor megjegyezte, hogy nő a hazai termékek iránti
kereset. Milyen adatokból tudják ezt önök megállapítani?
–A tendencia a Budapesti Corvinus Egyetem magyar termékek
kínálatával foglalkozó 2011. évi felméréséből rajzolódik
ki. Az utóbbi időben a fogyasztók tudatosan keresik a hazai élelmiszereket,
és összehasonlítják a termék árát annak valódi értékével.
Bár a tudatos vásárlók jelenlegi aránya alig 10 százalék,
szeretnénk, ha a számuk évről-évre növekedne. A vásárlókat
ösztönöznünk kell a megfontolt választásra, hogy ne csak az
ár alapján döntsenek, hanem a minőséget is vegyék
figyelembe.
Annak idején az orosz Rajkin mondta: valami van,
de nem az igazi. Nos, több élelmiszerre is ez vonatkozik. Jóllakik
tőle az ember, de az íz sehol. Visszatérnek a hagyományos ízek?
–Egyre több olyan élelmiszert találunk, amelyet hagyományos,
manufakturális technológiával állítanak elő, így ezek a
termékek a régi, megszokott ízek mellett az egészséges táplálkozást
is szolgálják. A hagyományos és a tájjellegű mezőgazdasági
termékek és élelmiszerek újraéledésének előmozdítására
a VM több mint 10 éve elindította a Hagyományok-Ízek-Régiók
(HÍR) programot. Összeállítottunk egy 300 termék leírását
tartalmazó gyűjteményt, amely folyamatosan bővül. A gyűjtemény
kiváló alapot teremtett, és továbbra is forrásul szolgál a
mezőgazdasági termékek és élelmiszerek uniós elismertetéséhez.
A tárca olyan jogszabályi környezetet teremt, amelyben ösztönzi
a minőségi alapanyagok előállítását. Támogatjuk pl. az őshonos
gyümölcsfajták kereskedelmi forgalomba hozatalát, hiszen a jól
bevált gyümölcsfajták kiválóan alkalmazkodnak a helyi
viszonyainkhoz és a gyümölcsüknek páratlan az ízviláguk. Bármilyen
meglepő, őshonos gyümölcsfajtákat eddig kiszorították a
hazai piacról.
Mit gondol, minek köszönhető, hogy egyre többen vásárolnak
hazai terméket?
– Bátran kijelenthetem, az utóbbi időben „divat”
lett magyar terméket vásárolni. Rájöttünk, hogy kifizetődőbb
is magyar terméket vásárolnunk, mert akkor lesz a magyar gazdaság
erős, és akkor állunk stabil lábakon, ha a hazai termékeket részesítjük
előnyben vásárlásainkkal. A magyar termékek választásával
munkahelyeket őrzünk meg, illetve környezetvédelmi-élelmiszerbiztonsági
szempontból is előnyös, ha nem utaztatjuk több száz kilométert
a terméket.
A Vidékfejlesztési Minisztérium mivel képes ösztönözni
a hazai élelmiszergyártókat, hogy minőségi terméket állítsanak
elő?
–
A Vidékfejlesztési Minisztérium jogszabályaival igyekszik a
hozzáadott értéket elismerni, a gyártók és kereskedők minőség
iránti elkötelezettségét ösztönözni. Bevezettük a Magyar
Élelmiszerkönyv emelt szintjét, amely felsorolja a hagyományos
magyar termékeket, utal azok jellegére, minőségére, megkülönbözteti
azokat a tömegtermékektől. Az emelt szintű irányelveket mind
a hazai gyártóknak, mind az importőröknek teljesíteniük
kell, amennyiben a „prémium” vagy „különleges minőségű”
megnevezéssel kívánnak termékeket forgalmazni. Az önkéntes
rendszer bevezetésének első eleme a mézekre vonatkozott,
amelyet a lekvár és szörp, majd az édesipari termékkategória
követett. A prémium minőségi követelmények meghatározása,
s az emelt szintű termékkategóriák köre a jövőben
folyamatosan bővül. Legközelebb a tej-és és sütőipari termékekre,
valamint a fűszerpaprikára vonatkozó irányelvek láthatnak
napvilágot. Olyan pályázatokat írunk és írtunk ki, amelyek
arra ösztönzik a termelőket, hogy az alapanyagokat fel is
dolgozzák, és minőségi, késztermékként forgalmazzák, mert
így a haszon is az ő zsebükben marad.
Az nagyon szép és örvendetes dolog, ha a kistermelők
terhein könnyít a kormányzat, de azt minként lehet elérni,
hogy a kistermelő portékái kijussanak a piacra, a boltok
polcaira?
–Első
lépésben megteremtettük a
jogszabályi környezetet, amely széles körben lehetővé tette
a kistermelői termék-előállítást és – értékesítést.
Az új kormány hivatalba lépése után , 2010-ben
módosította a kistermelői rendeletet. A jogszabálynak köszönhetően
a kistermelők feldolgozhatják és közvetlenül eladhatják a
termékeiket a helyi üzletbe, éttermekbe illetve a közétkeztetésbe.
A helyi termékek piacra jutását sok esetben akadályozta az is,
hogy a termelők számára helyben nem állt rendelkezésre helyi
piac. Ennek a hiányosságnak a megszüntetése érdekében módosítottuk
a Kereskedelemről szólótörvényt, amely tartalmazza,
hogy a helyi önkormányzatok 2013. január 1-től kötelesek
biztosítani a helyi termékek értékesítésének feltételeit.
A Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatta Font Sándor képviselő
kezdeményezését, hogy könnyebben lehessen helyi termelői
piacokat nyitni és egyszerűbb legyen a működési szabályzatuk,
mert az előző jogszabály indokolatlan terheket rakott a piacok
szervezőire. 2012 január
1-jétől a helyi termelői piac üzemeltetéséhez elég bejelentést
tenni a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál. A
kereskedelmi törvényben rögzítette a termelői piac fogalmát
is, hogy csak helyi termékeket lehessen a piacokon árusítani.
Helyi piacon csak az adott megyében, vagy a piac 40 kilométeres
körzetében megtermelt, mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari
termékeket lehet értékesíteni. Örvendetes, hogy az áruházláncok
is kezdik felismerni a helyi termelők portékáinak népszerűségét,
ezért számos helyen már megjelentek a helyitermék-értékesítési
szigetek, gondolák a hipermarketekben is.
A
magyar termék valóban egészségesebb, mint a külföldi?
–Az
élelmiszer nem attól egészséges, hogy magyar vagy külföldi.
A korábbi években valóban megfigyelhető volt, hogy csaknem
minden élelmiszerbotrány import termékekkel, vagy
alapanyagokkal volt összefüggésbe hozható. Sokan nem
lelkesedtek a másodlagos élelmiszerellenőrzés bevezetéséért,
azonban ezeknek a vizsgálatoknak a legfontosabb eleme az
adatszolgáltatási kötelezettség. Ez alapján tudjuk ugyanis
eldönteni, hogy mely tételek jelentenek fokozott kockázatot. Az
ellenőrzések nemcsak a külföldi árukra vonatkoznak, a megyei
kormányhivatalok munkatársai megkülönböztetés nélkül,
rendszeresen ellenőrzik a magyar élelmiszereket is. A magyar
jogszabályok szigorú előírásokat határoznak meg az élelmiszergyártókkal
és termelőkkel szemben, ezáltal kevesebb az élelmiszer-biztonsági
hiba is a hazai termékeknél. A tárca arra ösztönzi a termelőket,
hogy egészségesebb termékeket állítsanak elő, pl. több gyümölcsből
és kevesebb cukorból állítsák elő a lekvárt. A nemrég hatályba
lépett „csipszadó” jelentősen megnövelte a szintetikus
szeszek adótartalmát, mert ezek nem gyümölcsből készülnek.
Nekem sokszor az okoz dilemmát, hogy az egészségesebb
és magyar élelmiszer sokszor drágább, mint a külföldi. Sokan
viszont a pénztárcájuk tartalma szerint vásárolnak.
–Magyarország
kis ország, hiába rendelkezünk jó természeti adottságokkal a
mezőgazdasági termeléshez, versenyhátránnyal küzdünk a
„nagyokkal” szemben. Valóban sokszor drágábbak a magyar
termékek, mert nem tudunk nagy mennyiségben termelni, ezáltal
nagyobb a fajlagos költségünk. Sokszor azért is drágább egy
élelmiszer, mert több eredeti hasznos alapanyagot tartalmaz. Minél
olcsóbb az élelmiszer, annál több adalék- és pótanyag
tartalommal érhető el, hogy az eredetivel látszólag azonos
legyen. Igaz a mondás: olcsó húsnak híg a leve.
Mit
gondol, az előző kormányok mennyire képviselték a hazai
fogyasztók és a hazai kis-és közepes termelők érdekeit?
–Az
előző 10 év során jellemzően a nagyobb élelmiszeripari vállalkozások
voltak privilegizált helyzetben - a különböző pályázati
forrásokat a nagyobb és közepes üzemek tudták igénybe venni.
A jelenlegi kormány kiemelt szerepet szán a helyi termelők,
családi gazdaságok élelmiszer-feldolgozó tevékenységére,
meg kívánja erősíteni a mikro- és kisvállalkozások piacra
jutását.
Helyettes
államtitkár úr szerint milyen jogszabályokkal lehet megvédeni
a magyar vásárlók és a magyar élelmiszer-előállítók érdekeit?
–
Tavaly augusztustól hatályos a vendéglátó-ipari termékek előállításának
és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről
szóló rendelet. A jogszabály nem terheli indokolatlan kötelezettségekkel
a vendéglátással foglalkozó élelmiszer-ipari vállalkozókat,
ugyanakkor hatékonyan szavatolja a fogyasztók egészséges és
biztonságos élelmiszerhez való jogát. Szintén a magyar vásárlók,
és élelmiszer-előállítók érdekeit szolgálja a Magyar Élelmiszerkönyv
emelt szintjének kialakítása vagy a magyar termék rendelet
megalkotása. Fellépünk
a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói
magatartás ellen. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH)
együttműködésével áttekintettük a törvény végrehajtása
során szerzett tapasztalatokat, folyik a módosítás előkészítése.
A kormány az idén 1,5 milliárd forinttal támogatja a termelői
szervezetek összefogásának erősítését. A közösségek együttes
erővel, összefogva sokkal jobban tudják képviselni az érdekeiket.
Uniós
egyeztetés alatt áll a magyar termék rendelet is. Félő, hogy
az EU beleköt ebbe a jogszabályba?
–
A magyar termékrendelet a vásárlók jobb tájékoztatása érdekében
született. Az elmúlt években egyre többször megtévesztették
a fogyasztókat és olyan termékekre is ráírták, hogy magyar,
amit külföldről hoztak, de pl. itthon csomagoltak. A tárca
decemberben elkészítette a magyar termék rendeletet, amely megkülönbözteti
a „ magyar terméket” , a „hazai terméket”és a
„ hazai feldolgozású” terméket. A jövőben, ha
valaki ezeket a kategóriákat ráírja a termékére, akkor kötelessége
betartani a jogszabályban előírt feltételeket. A magyar termék
egyébként azt jelenti, hogy
az élelmiszer magyar alapanyagból, Magyarországon készült. A
növényi eredetű alaptermék hazánkban termett, a vadon termő
növényt hazánk földjén gyűjtötték, kezelték, csomagolták.
Az állati eredetű élelmiszerekhez az állatokat itthon tenyésztették
és dolgozták fel, illetve a halakat honi vizeinkből fogták ki,
a vadakat itthon ejtették el.
A hazai méz, tej és tejtermék is magyar termék megjelölést
kap. A hazai termék összetevőinek legalább ötven százaléka
magyar eredetű, de tartalmazhat például import cukrot, déligyümölcs
összetevőt, kávét, kakaót, hazánkban nem termő fűszert. Ám
hazai előállítású és speciálisan magyar ízvilágot hordoz.
A hazai feldolgozású termék akár 100 százalékban is
tartalmazhat külországi alapanyagokat, ám minden feldolgozási
műveletnek Magyarországon kell történnie, hazai technológia
alapján. A rendelettervezetet jelenleg az Európai Unió illetékes
szervei vizsgálják. A jogszabály készítésénél maximálisan
figyelembe vettük a többi
tagország hasonló területen szerzett tapasztalatait, és beépítettük
a tervezetbe. A rendelet uniós fogadtatásáról még nincs
információnk.
Igaz, hogy a világ élelmiszerlánc-kockázati térképe
átrendeződött? Ha igen, milyen eszköz áll a szaktárca
rendelkezésére?
– Az élelmiszerlánc egyre bonyolultabbá válik, az élelmiszerek
nyomon követése világszerte növekvő kihívást jelent az
ellenőrző hatóságoknak. A jelenség fő oka a globalizálódó
kereskedelem. Nem szokatlan, hogy az élelmiszerek országnyi,
vagy kontinensnyi távolságot utaznak, mire a végső fogyasztóhoz
kerülnek. Az ebben rejlő egyik kockázat, hogy gyorsan
felbukkanhatnak eddig ismeretlen, vagy az adott földrajzi térségre
nem jellemző veszélyek, amelyek a felgyorsult világkereskedelem
nélkül lassan, vagy egyáltalán nem jelentek volna meg. A másik
kockázat, hogy a nagy távolságok miatt az élelmiszer útja
mind nehezebben követhető nyomon, egyre nehezebb megtalálni az
élelmiszer előállítóját.
Nem hagyható figyelmen kívül a nagy távolságú szállítás
miatt okozott környezetszennyezés és energiafelhasználás,
amely a jövőben növekvő problémák forrása lehet. A fenti
jelenségek globálisak, nem specifikusak Magyarországra nézve,
kezelésükre azonban országonként eltérő megoldások lehetnek
sikeresek. Mindenképpen kívánatos az élelmiszer útjának lerövidítése
az élelmiszerláncban, a helyi termelés fokozása. Az eddigieknél
szorosabb együttműködésre kell törekedni a kereskedelmi
partnereink hatóságaival, felhasználni a tudományos kockázatbecslések
eredményeit és a hatósági ellenőrzési tapasztalatokat. Ha
veszélyt jeleznek az ellenőrzések, szigorúan és hatékonyan
kell fellépnünk.
|