vissza a főoldalra

 

 

 2012.01.13. 

Timosenko miatt megromolhatnak az ukrán-cseh kapcsolatok

Pavel Masa volt ukrajnai cseh nagykövet úgy véli, hogy az Olekszandr Timosenkónak biztosított politikai menedékjog hatással lesz az ukrán-cseh kapcsolatokra, elsősorban a gazdasági kapcsolatokra, mint ahogyan ez Bohdan Danilisin volt ukrán gazdasági miniszter esetében is történt. A diplomata a Deutsche Wellének adott interjújában nyilatkozott ekképp.

 A volt nagykövet megjegyezte, hogy a jelenleg Ukrajnában uralkodó bürokratikus önkényesség meg fogja bosszulni ezt, mint ahogyan azt a Bohdan Danilisinnek nyújtott menedékjog esetén is tette.

 Arra a kérdésre, hogy a cseh belügyminisztérium milyen alapon nyújtott Olekszandr Timosenkónak politikai menedékjogot, a volt nagykövet a következőt felelte: „Megfigyelésem szerint a belügyminisztériumban két csoport létezik: a pragmatisták és az idealisták csoportja. A pragmatisták politikai menedékjog kérdése esetén gazdasági érdekekből indulnak ki. Az idealisták pedig leginkább a Csehországról alkotott kép miatt aggódnak. Olekszandr Timosenko esetében ez utóbbiak nyertek.”

 A nagykövet ostobaságnak nevezte azokat  a híreszteléseket, melyek szerint Timosenko Csehországban akarja elrejteni felesége pénzét – írja a Korrespondent.net internetes hírportál.

 „Ostobaság! Ez egy logikátalan feltételezés. Ezenkívül pedig Olekszandr már felesége elítélése előtt Csehországban akart maradni” – jegyezte meg.

 Mint ismeretes, január 6-án Csehország politikai menedékjogot biztosított Julija Timosenko férjének.

 

(forrás: karpatinfo.net)