2012.01.27.
Tornásznőből borásznő
Bodri Orsolya a 2011-es Év Fiatal Magyar Borásza
Bodri Orsolya,
a szekszárdi Bodri Pincészet borásztanonca és ifjabb
Figula Mihály, a balatonfüredi Figula Pincészet borásza lett
megosztva 2011-ben az Év Fiatal Magyar Borásza a közönség
szavazatai alapján. A harmadik alkalommal megszervezett
internetes szavazáson a fogyasztók 85 borászt jelöltek a díjra.
Ezt követően kezdődött a voksolás, amellyel kiválasztották
a legjobbakat. Bodri Orsolya és ifjabb Figula Mihály azonos
szavazatot kapott a borkedvelő közönségtől.
Szeretettel gratulálunk az első díjhoz! A elismerés
presztízséből nem von le semmit, hogy megosztva kapták?
–Dehogyis! Nagyon örültem az első helyezésnek, és
boldog vagyok, hogy egy gyakorló borásszal együtt kaptam meg
ezt a díjat.
A honlapjukon a következőt olvastam „Orsolya 2007 óta
a szállítással és a logisztikával kapcsolatos dolgokat felügyeli,
valamint irányítja a két főt számláló back office
rendszert.” Lefordítaná-e ezt nekünk köznapi nyelvre?
–Eddig főként
a háttérmunkálatokban vettem részt. Az adminisztrációs, pénzügyi,
gazdasági, vámszabályozási, feladatokkal foglalkoztam.
Mondhatjuk: mindennel, ami irodai és papírmunka. 2010-ig egyedül
végeztem ezt a munkát, azóta két munkatársam dolgozik az irodában,
és én őket irányítom és marketingtevékenységet is végzek.
El lehet azt mondani, hogy ma legalább olyan fontos a
borászatban a marketing, mint maga a jó nedű?
– Így van, a jó bornak is kell a cégér. Nagyon
fontosnak tartjuk a marketinget, ezért 2007 óta folyamatosan
megjelentetjük színvonalas kiadványunkat, a Bodri Magazint. A
szerkesztési munkálatokban, stílusban, a téma és a fotók kiválasztásában
együtt dolgozom az Apacs Grafikai Stúdióval, együtt állítjuk
össze a magazint. Természetesen a pincészet többi dolgozója
is közreműködik ebben a munkában.
Viszont nem mint marketingest, hanem, mint borászt tüntették
ki. Milyen borait ismerhették a szavazók?
–Ez a szavazás nem arról szól, hogy egy beküldött bor
alapján ítéljék meg a borászt. Több fiatal borászt jelöltek
a fogyasztók, akik később szavaztak is.
Hol tanulja a borászatot?
–Gyöngyösön a
Károly Róbert Főiskolán tanulok, s közben egyre jobban
bekapcsolódóm a pincészet munkáiba, a szőlészkedésbe, borászkodásba
is.
Öt generáció óta foglalkozik a Bodri-família borral.
Orsolya nem is akart soha más lenni, csak borász?
–Az érettségi után a Pécsi Egyetem Testnevelési
és Sporttudományi Intézetébe jelentkeztem, hiszen akkoriban
aktívan sportoltam. Az egyetemi évek alatt már éreztem, hogy
nem igazán nekem való ez a pálya. Így a diploma megszerzése
után nem tornatanárnő lettem, hanem elkezdtem dolgozni a családi
pincészetben. Tehát nem szeretnék máshol dolgozni, nagyon jól
érzem magam ebben a környezetben.
Ebben a környezetben – ahogy olvasom – a pince 200
tonnát tud feldolgozni, a borok 25 darab, kétezer hektónyi
koracél tartályban és ötven darab 225 literes, valamint 100
darab 500 literes hordóban érlelődnek. Ezek a borok eljutnak a
nagyobb üzletekbe is, vagy „csak” a Bodri Pincészetet meglátogatók
kóstolhatnak belőle?
–Boraink megtalálhatók a nagy áruházláncokban,
vinotékákban. A Veritas Borkereskedés által pedig boraink éttermekben,
kisebb üzletekbe jutnak el. Mi is szállítunk kisebb borászati
üzletekbe, budapesti és szekszárdi éttermekbe borokat. Tehát
vannak, akik közvetlenül tőlünk rendelnek, és természetesen
a pincészetben megtalálható a teljes borfelhozatalunk.
Fontosabb kulturális rendezvényeken, borvacsorákon is
megjelennek boraink, sőt a budai bor-és pezsgőfesztiválon és
a szekszárdi szüreti napokon is részt veszünk. Borkereskedők
bevonásával Szegeden és a kecskeméti borfesztiválokon is képviseltetjük
magunkat borainkkal.
Külföldi piacokra is értékesítenek?
– A Bodri Pincészet elsősorban a belföldi piacra készíti
borait, így a borok kb. 5-10 megy exportra.
Milyen évjárat volt a 2011-es önöknél?
–Nálunk a tavalyi évjárat eléggé jónak mondható.
Kiemelkedő prémium kategóriájú borok is születnek majd, így
emiatt nem panaszkodhatunk.
Milyen típusú borokat ajánl az olvasóknak a boraik közül?
Melyek a prémiumok?
–Nem csak prémiumborokat ajánlanék. Érdemes megkóstolni
rozé borunkat a Rozit, ahogy
a könnyed gyümölcsös vörösbort, a Bodri Kutyát is. Aki igazából
a prémium kategóriát keresi, annak a csúcs-cuvéeket tudom ajánlani:
így az Optimus Cuvéet. Emellett szívből ajánlom a csúcsbor-sorozatunkat,
aminek több eleme a pinot noir, a merlot, a cabernet franc, bikavér
és kékfrankos.
És aki belefárad a kóstolásban, meg is pihenhet a
panzióban.
– Jelenleg hét darab kétágyas vendégszobában lehet
lepihenni a Bodri-borok mellé feladott házias és helyi fogások
után. A közeljövőben pedig szálláshelybővítést tervezünk,
mert szerencsére nagy az érkelődés boraink iránt.
Medveczky Attila
|