vissza a főoldalra

 

 

 2012.07.06. 

Közös érdek, hogy rend legyen, mert ha élhető a város, közös lesz a siker is

Tavaly év eleje óta összesen 350 millió forintot fordítottunk a közbiztonságra

Józsefváros Önkormányzata újabb 6 millió forintos támogatást ad a kerületi rendőrkapitányságnak, amit működéssel kapcsolatos kiadásokra használhatnak fel. Nem ez az első eset, amikor a Kocsis Máté által vezetett kerület anyagi támogatást nyújt a helyi rendőrségnek. Az önkormányzat eddig 6 autót, és 150 számítógépet adott át, hozzájuk tartozó kiegészítőkkel, valamint digitális fényképező gépeket, és videó kamerákat kapott a Józsefvárosi Rendőrkapitányság.

Milyen keretből történt ez az adományozás?– kérdezem dr. Kocsis Mátétól, Józsefváros polgármesterétől.

–A költségvetésben minden évben meghatározzuk a közbiztonsági feladatokra fordítható összeget, ami általában igen magas, mert nagyon sok tételből áll. Ennek az elkülönített keretnek a része ez a 6 millió forint is, amit működési támogatásként adtunk át a rendőrkapitányságnak.

Mi motiválta mindezt? Tavasszal nem fogadta el a testület a kerületi rendőrség beszámolóját. Arról van szó, hogy most adnak 6 millió forintot, de cserébe több eredményt várnak?

–Semmilyen konkrét összefüggésről nem beszélhetünk, hiszen a 6 millió forint a beszámoló előtt is a költségvetés részét képezte, mert hosszú évek óta nincs vita arról a testületben, hogy a rendőrséget támogatni kell. A beszámolót azért nem fogadtuk el, mert sok lakossági panasz érkezett, és újfent megjelent a prostitúció és több a droggal kapcsolatos bűncselekmény. Maga a rendőrkapitány is azzal kezdte a beszámolóját, hogy közbiztonsági deficit érezhető a kerületben. Erre nem mondhatja a képviselőtestület, hogy minden a legnagyobb rendben van. Az viszont rossz válasz lett volna, ha azt mondjuk: ilyen eredmény miatt nem támogatjuk a rendőrséget. Mi továbbra is támogatjuk őket és újrafogalmazzuk az elvárásokat. Tavaly év eleje óta összesen 350 millió forintot fordítottunk a közbiztonságra, hiszen ezekkel a fejlesztésekkel is szeretnék segíteni a hatékonyabb munkát a rendőrségen. Sok javulás történt, így a felderített ügyek száma is nőtt, de az állampolgárokat nem a statisztikai adatok érdeklik, hanem az, amit az utcán látnak.

Április 13-án 23 főt állítottak elő kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt a főváros VIII. kerületében. Mit gondol, az önkormányzat anyagi segítsége nélkül ez nem ment volna könnyedén?

– Mi többször kértük a rendőrségtől a Diószeghy Sámuel utcai drogtanya felszámolását. Azt a bizonyos akciót a BRFK felkérése a Terrorelhárítási Központ végezte, tehát nem önkormányzati támogatású volt. Kiemelendő, hogy a kerületi rendőrséget szeretnénk motiválni is a támogatásokkal. Évente kapnak a rendőrök jutalmat egy 8-10 milliós keretből. Rendőrházat is építettünk a Lujza u. 14 szám alatt, egy felszámolt drogközpont helyén. Az épületet gyönyörűen felújítottuk, és még a nyárra tervezzük átadását. Ebben a rendőrházban csak a kerületben szolgáló alacsonyabb beosztású rendőrök lakhatnak. Így becsüljük meg Józsefváros rendőreit. Ez azért is szükséges, mert ez a kerület talán az ország egyik legleterheltebb része bűnügyi szempontból. Tehát mindent alá kell rendelni a közbiztonság érdekének.

Júniustól a kerület egykori rendőrkapitánya, Perlaki Attila vezeti Józsefváros közterületeinek rendjéért felelős céget. Mit várnak tőle? Milyen az együttműködés a rendőrség, a közterület fenntartók és a Jófiúk csoport között?

–Azt várjuk el tőle, ami eredetileg is célunk volt. Azt többször elmondtam, hogy egy önkormányzat csak akkor hoz létre még egy biztonsági csoportot, amikor romlik a közbiztonság. Tavaly már láttuk, hogy egyre több a kerületben a közbiztonsági probléma, ezért hoztuk létre, a legjobb szándékkal a Jófiúk biztonsági csoportot az önkormányzati tulajdonú épületek, parkok, játszóterek őrzésére. A probléma az volt, hogy Szabó Gábor, a korábbi vezető – a helyi SZDSZ hajdani ügyvezető alelnöke, akit felkértem erre a feladatra – nagyon rossz viszonyt alakított ki a rendőrökkel. A két szervezet csak azt nézte, mit hibázik a másik. Perlaki Attilát azért kértem fel a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat (JVSZ) igazgatói posztjára, mert személye lehet a garancia arra, hogy a közterület felügyelet, a rendőrség és a Városüzemeltetési Szolgálat a több szem többet lát elve alapján együtt tud működni. Közös érdek, hogy rend legyen, mert ha élhető a város, közös lesz a siker is. Ősztől Józsefvárosban polgárőrség is indul, nagyjából 60-70 fővel, amelynek az alapoktól való felépítésével Kaiser József képviselőt bíztam meg.

Nemrég láttam, hogy kér rendőr a Molnár Ferenc téren egy hajléktalan párt igazoltatott és felszólított a tér elhagyására. Akik ezt meg is tették – ideiglenesen. Nem lenne célszerűbb, ha ezt a közterület-felügyelők, vagy a Jófiúk tennék, és a rendőrök fajsúlyosabb problémákkal foglalkoznának?

–Valóban az lenne a jó, ha a kisebb kihágásoknál a közterület-felügyelők intézkednének. Ezt egyébként sokszor meg is teszik. A Jófiúk viszont ilyet nem tehetnek a hatályos törvények szerint. Ha észlelik a problémát, jelezhetik a rendőrségen,. De nem motozhatnak és üldözhetnek. Viszont arra kellenek, hogy pl. ne engedjenek be drogosokat a játszóterekre, őrizzék az önkormányzat parkjait. Azt kérem tehát JVSZ-től, működjenek törvényes keretek között és biztosítsák az állampolgárok jó közérzetét a rendezett közterületekkel és a közbiztonság javításával.

 

Medveczky Attila