2012.07.13.
Sikeres nyári gyermekétkeztetés Tótkomlóson
Az alapanyagok egy része
„nem utazhat” negyven kilométernél többet
Csaknem 130
gyermek jut melegételhez Tótkomlóson a nyári gyermekétkeztetési
program keretében. Az új szabályok szerint 30 százalékban kötelező
olyan alapanyagból készíteni az ételt, amelyet a település
40 kilométeres körzetében termeltek meg. A gyermekétkeztetési
programról dr. Garay Ritát, Tótkomlós polgármesterét
kérdezem.
Több mint 1000 önkormányzat pályázott
sikeresen a nyári gyermekétkeztetési programra. Mire volt szükség
a sikeres pályázathoz?
– A NEFMI által kiadott rendelet alapján lehetett pályázni
a nyári gyermekétkeztetés támogatására. Legalább 44,
legfeljebb 55 munkanapon keresztül kellett vállalni azon
gyermekek meleg étellel történő ellátását, akik rendszeres
gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. Továbbá vállalni
kellett, hogy a támogatás legalább harminc százalékának
megfelelő értékben kistermelő vagy mezőgazdasági vállalkozó
által megtermelt vagy előállított alapanyagból biztosítjuk
az étel előállítását. Tehát a z alapanyagok egy része
„nem utazhat” negyven kilométernél többet. A rászoruló
gyermekek legfeljebb huszonöt százaléka után önerő nélkül
is lehetett támogatást igényelni.
A teljes nyári szünetre biztosítják az étkezést?
– Tótkomlós Város Önkormányzata 44 munkanapra vállalta
a nyári gyermekétkeztetés biztosítását, 2012. június 18.
napjától 2012. augusztus 16. napjáig.
Mi alapján válogatták ki azokat a diákokat, akik ebben a
támogatásban részesülnek?
– Csak rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő
gyermekek részesülhettek a támogatásban, akik közül a legrászorultabbakat
a Szociális Szolgáltató Központ és az Iskolák közreműködésével
választottunk ki és kérdeztünk meg, hogy igénylik-e a támogatást.
Hogyan bonyolítják le az étkeztetést?
– Tótkomlóson a közétkeztetést a Färbung-Gastro
Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. látja el, akivel szerződést
kötöttünk a nyári gyermekétkeztetés biztosítására a
rendeletben meghatározott feltételekkel. Így a gyermekek minden
nap bejárnak a konyhára ,ahol helyben fogyaszthatják el a meleg
ételt, melynek alapanyagát 30 %-ban helyi kistermelőktől
szerzi be a Kft, ezzel is támogatva őket.
Kinek a feladata ellenőrizni azt, hogy valóban helyi
alapanyagok kerülnek feldolgozva a tányérra?
– Az önkormányzat is ellenőrzi a számlák alapján,
hogy valóban 30 %- ban helyi kistermelőktől származzon az
alapanyag.
Mennyien élnek a településen mezőgazdaságból?
– Tótkomlóson sokan foglalkoznak mezőgazdasággal, több
nagy cég is van, aki ez által munkalehetőséget biztosít a
lakosoknak. Ezen felül két olasz cég működik városunkban,
melyek nagyobb foglalkoztatónak minősülnek. Azonban sokan járnak
dolgozni a környező nagyvárosokba is, hiszen helyben nincs
annyi munkalehetőség amennyire szüksége lenne az itt élő
lakosságnak.
Mely beruházások a legsürgetőbbek?
A szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, melyhez KEOP pályázaton
85%-os támogatást nyert a város a legégetőbb feladat, de több
intézményünk is még felújításra vár, így a Jankó János
Általános Iskola és Gimnázium vagy a J. G. Tajovsky Általános
Művelődési Központ.
Medveczky Attila
|