vissza a főoldalra

 

 

 2012.03.09. 

Szakértők szerint romlik majd Moszkva és Kijev viszonya

A Deutsche Welle kiadvány megjegyzi, hogy Kijev semmibe vette az orosz ellenzék fellépéseit az elnökválasztási kampány során és abban bízik, hogy normalizálódik kapcsolata Kijevvel a választások után, melyek Vlagyimir Putyin győzelmével végződtek.

Viktor Janukovics  ukrán államfő február 25-én egy tévécsatornának adott interjúban elmondta, hogy március végén akar az új orosz elnökkel találkozni. Mikola Azarov ukrán miniszterelnök február 17-én egy tévéműsorban azt prognosztizálta, hogy az új orosz államfő megválasztása után javulni fognak az ukrán-orosz viszonyok. Független szakértők azonban vagy a kapcsolatok romlásától tartanak, vagy attól, hogy az oroszországi változások nem hoznak semmi jót. Ukrán politológusok más színben látják Putyint. „Miután a kulturális elit piros lapot mutatott Putyinnak, már nem lesz olyan népszerű, hanem önkényeskedő vezetővé válik, a hatalom „szentsége”, Putyin „szentsége” már csupán a múlté lesz” – jelentette ki Szerhij Taran, a  kijevi Nemzetközi Demokrácia Intézet vezetője.

Az elemző szerint az ukrán lakosság meglepetten fogadta az orosz ellenzék Putyin-ellenes tüntetéseit. Az elemző emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 5-7 év alatt Putyin az ukránok körében még Viktor Juscsenkónál és Viktor Janukovicsnál is népszerűbb volt  - írja a Korrespondent.net internetes hírportál. A Research&Branding Group vállalat február 10-e és 20-a között egy közvélemény-kutatást végzett az Ukrajna és Oroszország közötti kormányközi viszonyok állapotáról.  A felmérés eredménye szerint az ukránok 41 %-a feszültnek és rossznak tartja az ukrán-orosz kapcsolatokat. A válaszadók 36 %-a szerint amilyen jó a két ország közötti kapcsolat, legalább annyira rossz is. A megkérdezettek 17 %-a általában véve jónak tartja a két ország közötti viszonyt. A megkérdezettek 24 %-a Oroszországot egyszerűen csak szomszédországnak tartja, 23 %-a baráti államként, 20 %-a testvéri államként, 14 %-a stratégiai partnerként tekint Oroszországra.

 A megkérdezettek 8 %-a konkurensként tekint Oroszországra, 4 %-a egy veszélyforrásnak, 3 %-a pedig ellenséges országnak tartja az orosz szomszédállamot. A megkérdezettek 26 %-a azonban úgy vélte, hogy amennyiben Putyin kerül az elnöki székbe, ez az ukrán-kapcsolatok megromlásához vezet. A lakosságtól eltérően a politológusok többsége úgy véli, hogy vagy kiéleződnek a kapcsolatok, vagy nem történnek komolyabb változások.

 

(Forrás: karpatinfo.net)