2012.10.19.
Forr a misebor
Régi hagyomány
szerint minden évben a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi
Főiskola papnövendékei szüretelik le az érsekség 14 hektáron
elterülő szőlőjét. A kispapok kora reggel indulnak a szőlőbe
és nagy gonddal szedik le az ősrégi szőlőtőkék termését,
amelyből aztán misebor érlelődik. A gyulafehérvári vár és
a város közelében emelkedik a sajátos mikroklímájú Rózsamál
domb. A háttérben magas hegységek védik a szőlőtelepet,
amelyen ősrégi erdélyi szőlőfajtákat is megtalálunk. De a
Fehérleányka mellett megterem itt a meghonosodott Olaszrizling
és a Szürkebarát is.
Tóth Csaba
borszakértő, pincemester, Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség
magyarázza: itten nagyon régi szőlőfajták vannak és az egyik
jellegzetessége a Rózsamálinak az, hogy itt van egy olyan része
a szőlőnek, itt közvetlenül mellettünk, ahol most befejeztük
a szüretet, ahol három fajta szőlő váltja soronként egymást.
A Kövér szőlő, a Királyszőlő és a Járdovány. S ez így
van ültetve, hogy egy sor Kövér, egy sor Királyszőlő, egy
sor Járdovány. Az érsekség szőlőjéből átlagban 25 ezer
liter tiszta misebor kerül ki évente. A misebor sajátossága,
hogy semmiféle vegyszer, vagy adalékanyag nem kerülhet bele. Azért
is szüretelnek későn az érsekség szőlőjében, hogy a szőlő
cukortartalma minél nagyobb legyen. Az egyhetes szüreten minden
kispap részt vesz, összesen 42-en.
9 órakor kezdünk, délután öt órakor fejezzük be, egy
órakor van egy közös ebédünk és a munkafolyamat az úgy történik,
hogy vannak kispapok, a szedők és vannak külön csebresek, akik
összeszedik a vedrekből a szőlőt és úgy viszik le a nagy
csebrekbe – meséli Csíki Szabolcs a Gyulafehérvári Római
Katolikus Hittudományi Főiskola hatodéves kispapja.
A szőlőt nem csak szüretelik, hanem egész évben kapálják
is a kispapok. A szüret közösségi élményt jelent számukra,
mondják.
Már másodjára vagyok itt a teológiáról megszervezett
szüreten és azért is nagy élmény mert kedves kispaptársaimmal
szedhetem a szőlőt – mondja Kovács József, aki másodéves
kispap a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán.
A miseborhoz már must formájában összevegyítve gyűjtik
a fajtákat, azért, hogy minden plébániához ugyanaz a bor
juthasson el. A gyulafehérvári érsekség pincéje 240 plébániát
lát el miseborral. A bor jó híre miatt azonban vásárlók is bőven
akadnak, ilyen például az Ortodox egyház, amely minden évben
nagyobb mennyiségű bort vásárol fel Gyulafehérvárról.
(Forrás:
erdely.tv)
|