2013.02.01.
Jelentősen nőtt a magyar élelmiszer
kivitel
Minél magasabb feldolgozottságú termékeket szeretnénk exportálni
Az elmúlt évtizedekben
visszaesett az élelmiszerexport, a sertés- és baromfihúsra, a
halakra azonban megvannak a szükséges állategészségügyi
bizonyítványok, így mára sikerült visszaszerezni piaci pozíciónkat.
Szerkesztőségünk vendége Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési
Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért
Felelős államtitkára.
Mi az oka annak, hogy a rendszerváltás után
visszaesett az élelmiszerexport? Betudható ez csupán a szovjet
felvevőpiac összeomlásának?
– Ezért részben
valóban az akkori orosz piac rohamos romlása a felelős, de hazánk
vezetése is hibázott akkor, amikor elhanyagolta élelmiszer-feldolgozó
üzemeink felújítását és karbantartását. Nem beszélve arról,
hogy a külkereskedelemre sem fordítottak megfelelő energiát.
Mindez összefügg az állatlétszám csökkenésével is. 2010-óta
folyamatosan építjük kapcsolatainkat a hajdani exportterületeken
kívüli országokkal is, e téren optimális eredményeket értünk
el.
Hosszú évek
után újra kelet felé nyitunk, például Oroszország, Szaúd-Arábia
és Kína irányába. Ilyenkor sokakban felvetődik az, hogy ott
megbízhatóbbak-e a partnerek, mint Nyugaton.
– A megbízhatóság
kérdésében nincs jelentős különbség. Az európai piacok
teljesen telítettek, míg az orosz, szaúdi, kínai piacok
hatalmas méretűek, és képesek megfizetni az összes általunk
előállított élelmiszeripari, illetve mezőgazdasági terméket.
Az is tény, hogy az utóbbi időben a pénzéért mindenki jobb
árut vár, megköveteli a minőséget. Fel kell készülnünk a
minél magasabb feldolgozottságú, jól eladható, kiváló minőségű
termékek előállítására.
A ’80-as években
mondták, mindegy milyen a termék, a szovjeteknek az is jó lesz.
Most már más a helyzet…
– Szó sincs arról,
hogy mindent el lehetne adni, sőt a keleti piacoknak egy része
szinte igényesebb az európainál. Ezen nincs mit csodálkozni;
ha meg tudják fizetni a minőséget, miért ne lennének igényesek?
Milyen termékeket
tudunk exportálni és mindettől mekkora bevételt remélünk?
– Gyakorlatilag
minden állati eredetű élelmiszert tudunk exportálni, természetesen
oda, ahol azt fogyasztják. Ezenkívül komplett felépítésű állattartó
telepek portékáit kínáljuk, gépeket és vetőmagokat is. Arra
nehezen tudok válaszolni, hogy ettől mekkora összeget várunk.
Az elmúlt két és fél esztendőben sokat, körülbelül 20%-ot
emelkedett az exportunk, így a Vidékfejlesztési Minisztérium
sokat képes adni az ország GDP-jéhez.
Az exportlehetőségek
bővítése is beletartozik a kormány agrárstratégiájába?
– Mindez az agrárstratégia
része, ezért próbáljuk ezt pályázatokkal is támogatni.
Fontos az állatok létszámának növelése, s éppen ezért
2013-ra már a meglévő pályázati lehetőségeken túl 2,6
milliárd forintot szán a kormány a sertéságazat rendbetételére
és a sertéslétszám emelésére.
Tavaly a Sertéstartók
Szövetségének elnöke bejelentette, hogy válságban van a sertéságazat.
Ha ez igaz, akkor most megoldódnak a problémák?
– Tény, hogy
volt válság a sertéságazatban, és az is: 2,6 milliárd
forintból nem lehet egy egész ágazatot újjávarázsolni, de a
lehetőségeinkhez képest ez magas összeg. A közgazdasági tényezők
is sokat jelentenek, és tudomásul kell venni, hogy egész Európában
válság van.
Olvasom, hogy
az alapanyag-előállítás hosszú éveken át hanyatlott. Ezt a
területet sem támogatta kellően az előző kormányzat?
– Ez az egyik
ok, a másik, a gazdasági viszonyok alakulása. Jellemzően elsősorban
alapanyagokat exportáltunk, ami azért nem szerencsés, mert így
nem Magyarországon teremtünk munkahelyet. Célunk az, hogy minél
magasabb feldolgozottságú termékeket exportáljunk.
Tehát arra
ne kerüljön sor, hogy a magyar alapanyagokat külföldön
feldolgozzák, és a kész terméket mi vásároljuk vissza?
– Ezt mindenféleképpen
el akarjuk kerülni. Az összes feldolgozáshoz szükséges
kapacitást ki kell használnunk. De különös helyzetben is
vagyunk, mert gabonából például többet termelünk, mint
amennyit fel tudunk dolgozni, s ilyenkor a felesleget el kell adni
alapanyagként.
Másik téma:
január közepétől EU-rendelet szabályozza az élelmiszer-adalékanyagok
tisztasági követelményeit. Akkor ez azt jelenti, hogy eddig
minderre nem volt jogszabály?
– Hiányzott az
egységes európai jogszabály az élelmiszer-adalékanyagok
felhasználására. Magyarországon eddig is szigorúan meghatároztuk
a tisztasági követelményeket, s a mostani EU-s szabály
legfeljebb a határértékeket módosítja. A Magyar Élelmiszerkönyv
mindent szabályoz, és mi a külföldről behozott termékeket is
átvizsgáljuk.
Sokak szerint
ezek az adalékanyagok is okolhatók a daganatos betegségek és
szívrohamok kialakulásáért. Mások pedig azt mondják: adalékanyag
nélkül nincs is élelmiszer.
–Majdnem minden
élelmiszerben van adalékanyag. Általában tartósító anyagokról
beszélhetünk, és olyanokról, melyek az élelmiszerek állagát
hosszabb ideig megtartják. A jó adalékanyagok természetes, nem
káros anyagokból készülnek. Ettől függetlenül meghatároztuk,
mennyit lehet ezekből felhasználni az élelmiszerekben, hogy az
eredeti anyag maradjon túlsúlyban.
Medveczky Attila
|