2013.05.10.
Világbajnok egri borok
Megszállottan keresem a jót és a szépet
Négy arany, öt
ezüst és kilenc bronzérmet szereztek az egri pincészetek a
bordeaux-i, nem hivatalos borvilágbajnokságon. Ezzel ismét az
egri lett Magyarország legeredményesebb borvidéke az
International Challenge du Vin nevű megmérettetésen. A bajnokságon
5 kontinens 38 országa vett részt, és megközelítőleg 5 ezer
mintát értékelt a zsűri. Magyarországnak 11 arany, 12 ezüst
és 17 bronzérem jutott. Vincze Béla egri borász pincészete
egy arany- és egy bronzérmet nyert a világ legrangosabb megmérettetésén.
Gratulálunk az érmekhez! A bordeaux-i borbajnokság
mennyire rangos esemény a borász-szakmában?
–Évente rendezik meg világ legrangosabb borversenyét,
amit mind a szakma, mind a média nagy figyelemmel kísér. Az,
hogy hivatalosan nem borvilágbajnokságról van szó, az semmit
sem ront a megmérettetés presztízséből.
Mióta vesz részt ezen a bajnokságon?
–Ha sporteseményről lenne szó, találó lenne a
mondás: „régi motoros vagyok”. 1997-ben vettünk először részt
ezen a versenyen, mint kezdő magánborászat, az 1994-es évjáratú
Cabernet Franccal és Cabernet Sauvignonnal. Az a megtiszteltetés
ért, hogy az előbbi borral aranyérmet, míg az utóbbival bronzérmet
szereztem. Ez azért volt szenzáció, mert a rendszerváltás utáni
magyar magánpincészetek közül mi kaptunk először aranyérmet.
Idén mennyi és milyen borral versenyzett?
–Az aranyérmet a 2009-es Cabernet Francra, míg a
bronzérmet a 2009-es évjáratú Syrahra kaptam, ami ráadásul
egy biobor.
A bioborászat Magyarországon is felívelőben van.
–Nagyon remélem,
hogy ez így is lesz. A Mész-hegyi dűlőnkön folytatjuk a bioszőlészkedést.
Bionak kell lenni a szőlőalapanyagnak, és bio módon kell a
bort is kezelni. A Biokontroll Hungária Kht. ellenőrzése alatt
három éves átállási idővel 2007. év végére sikeresen
teljesítettük az előírt vegyszermentesítést. 2008-tól pedig
biodinamikus művelési módra álltunk át.
Munkásabb, időigényesebb a bio termelés?
–Ez így van, elsősorban a szőlőművelés területén.
Pincészetünk valamennyi borát bio technológiával készíti
el, tehát azokat is, ahol nem bio a szőlő alapanyaga. Így
semmilyen gond nem volt az átállással. A szőlőkben viszont
sokkal többet kell permetezni az engedélyezett, drága és
import szerekkel. Gyógynövénykivonatokkal, teákkal lehet segíteni
a szőlő ellenálló képességét.
Mi az oka annak, hogy az egri borvidék ilyen jó helyezést
ért el?
–Az ok a borvidék erejében keresendő. Hazai szinten
nagy borvidék vagyunk; szépen tagolt, kiváló fekvésű dűlőinket
igazi nagy – fehéret és vöröset egyaránt – borokat lehet
termelni. Nagyon jó évjáratok vannak mögöttünk, de ez a többi
borvidékekre is vonatkozik. Nagyon jó nemzetközi megítélése
van borainknak, mert szépen illatoznak, és tannin-és
savtartalmuk is megfelel a nemzetközi trend elvárásainak.
Egy ilyen verseny a borvidék reklámjának is elmondható?
–A nagy nemzetközi
versenyek az adott borvidék és a nyertes pincészetek reklámját
is jelentik. Mivel a bordeaux-i versenynek nagy a médiavisszhangja,
így az ország és a borfogyasztó közönség is értesül róla.
A pincészet egyik zászlósbora a Cabernet Franc, ami
francia eredetű.
–Még nagyüzemi borászként felismertem azt, hogy a
Cabernet Franc, noha francia eredetű, hazánk új nagy vörösborfajtája
lehet. Nem csak Egerben, hanem az összes magyarországi borvidéken
szép eredményeket hoz ez a fajta, mert remekül idomult klímánkhoz,
talajadottságainkhoz.
Ha Egerről és a borról van szó, azért mégis a bikavér
jut eszébe mindenkinek. Milyen a Vincze-pincészet Egri Bikavér
bora?
–Örülök a kérdésnek, mert készülőben van pincészetünk
bikavére. Három árkategóriában dolgozunk. Az elsőbe az
alapborok , a másodikba a birtokborok, ami „selection” szekcióval
egyenértékű, és a harmadikba az arcanum borcsaládunk
tartoznak. Mind a három kategóriában készítünk bikavért,
ami mind minőségben, mind árban eltéréseket okoz, de az
alapminőségből nem engedünk. A próbakóstolások, az összefejtések
már megtörténtek, így a minősítés van csak hátra.
Az előállított borok exportra is mennek?
– Mindenféleképpen erősítenünk kell a kiviteli
oldalt, mert termelésünk 80%-aát belföldre értékesítjük,
csak a maradékot teszi ki az export. Dolgozunk Erdély,
Lengyelország és Oroszország felé.
Milyen ma a borivó közönség Magyarországon? Akik a drágább
borokat keresik, azok a minőséget nézik, vagy sznobizmusból
csak a márkát?
–Nagyon szépen fejlődött a 2000-es évek első felében
a drága és minőségi borok piaca. Kialakult az igényes
borfogyasztó réteg. A pénzügyi válság hatására ez a réteg
ma stagnál. Az emberek többsége gondosan ügyel arra, hogy
mennyit költsön egy üveg borra. Míg a Mediterránumban alapvető
élelmiszernek számít a bor, addig nálunk főleg ünnepi
alkalmakkor fogyasztják. Ez is az oka, hogy sok pincészet értékesítési
nehézséggel küzd.
Hogyan tudják a pincészetükbe becsalogatni a turistákat?
–A fő marketingtevékenységünk a borversenyeken való
részvétel, hiszen nincs ahhoz elég forrásunk, hogy hathatós
marketinggel csalogassuk be a vásárlókat. Aki pedig megkóstolta
borainkat, remélem, jó hírünket adja tovább.
Essen szó a pincészetéről. Tudtommal nem borász-família
tagja. Mi késztette arra, hogy borászattal foglalkozzon?
–A véletlenek szerencsés egybeeséséről van szó. Nem
vagyok egri születésű, hanem kollégistaként tanultam a hevesi
megyeszékhelyen. Itt érettségiztem biológia-kémia tagozaton.
Sokáig nem tudtam eldönteni azt, milyen mesterséget válasszak.
Végül is az motivált, hogy harmadikos gimnazista koromban a Mezőgazdasági
Múzeum felhívására osztálytársammal az egri borvidékről írtunk
pályamunkát, amivel díjat nyertünk. Ez inspirált arra, hogy a
budapesti Kertészeti Egyetemre jelentkezzem, és akkor már nem
volt kétséges, hogy borászattal foglalkozzam, mégpedig szülőfalum
közelében.
Honlapjáról idézek: „akik ismernek, azok tudják, hogy
számomra a borászat hivatás, hitvallás”. Ez azt is jelenti,
hogy nem csupán pénzkeresetről van szó?
–Több kritikát kapok,
miszerint, számomra csak másodlagos a gazdasági háttér, és
mindent a borászatnak rendelek alá szakmailag és anyagilag is.
Ebben van igazság, mert megszállottan keresem a jót és a szépet,
és úgy tűnik, gyakran meg is találom azokat.
Medveczky
Attila
|