2013.03.15.
Hogy a magyar emberek asztalára magyar
sertéshús kerüljön
A túlzott környezetvédelmi elvárásokat felül kell vizsgálnunk
Horváth István,
az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnökének
személyében miniszteri
biztos felügyeli a sertésprogram végrehajtását. Véleménye
szerint az ágazatban olyan programokat kell kialakítani, mely
helyreállítja a bizalmi viszonyokat.
A legújabb adatok szerint a sertések száma 2 millió
956 ezer volt december 1-jén, a júniusi állománynál 43
ezerrel több, míg az egy évvel korábbinál 69 ezerrel
kevesebb. A cél, hogy 6 millió sertés legyen 2017-re. Ez az
emelkedés megfelel a várakozásoknak?
–Nem szabad elhallgatunk azt, hogy jelenleg a sertéságazat
romokban van, és ezen kell nekünk változtatni úgy, hogy a több
évtizedes magyar szaktudásra és minőségre építünk. Az,
hogy az elmúlt félévben emelkedett a hazai sertésállomány, két
tényezőnek tudható be. Egyrészt a forint gyengülésének; így
az import kevésbé versenyképes a hazai előállítással
szemben, másrészt annak, hogy a kormány komoly figyelmet fordít
az ágazatban lévő bizalmi viszonyok rendezésére. Korábban
arról lehetett olvasni, hogy a húsipari vállalatok bezártak,
felszámolás alá kerültek, de az állam az elmúlt időszakban
nagyon sok mindent megtett a húsipar fennmaradásáért. Gyulán
meg tudtuk tartani a húsipart, és jelenleg is folynak a tárgyalások
a Kométával és a pápai húsfeldolgozóval. A termelők bíznak
a probléma megoldásában, és tudják; továbbra is érdemes
sertést tartani. A 43 ezres nagyságnövekedés azt is bizonyítja,
hogy az ágazat gyorsan képes reagálni a pozitív hírekre.
Miniszteri biztosként milyen gyakorlati módszerrel
felügyeli a sertésprogram végrehajtását?
–Gyakorlatilag a
szakma és a politika határán van a mozgásterem, és így
koordinálom a végrehajtást. Jelenleg az a felmérés zajlik,
mely pontos képet ad arról, hogy milyenek a termelői kapacitások
a már meglévő termelőknél, illetve azokon a területeken,
ahol foglalkoztak korábban tenyésztéssel, de valami miatt fel
kellett hagyniuk ezzel, és állnak még az épületek.
Folyamatosan egyeztetünk a vágóhidakkal, a feldolgozókkal arra
vonatkozóan, hogyan tudnának még jobban bekapcsolódni a magyar
termékek felvásárlásába. Nagyon sok import termék kerül
hazai feldolgozókhoz, mert Magyarország elvesztette az önállóságát
a sertéshúsban is – a fogyasztói igényeket importból tudjuk
kielégíteni. Vissza kell állítani a termelő és a feldolgozó
közti bizalmi viszonyt, hiszen az elmúlt időszakban sok termelőnek
az volt a problémája, hogy az elvitt árút nem a megbeszélt áron,
s nem a letárgyalt határidővel fizették ki. Éppen ezért
sokan tönkrementek az ágazatban. Arról lehetett hallani, hogy a
piaci bizonytalanság miatt nem éri meg sertéstenyésztéssel
foglalkozni. Koordinátorként a politika és a szakma közti
egyeztetéseket kell lefolytatnom, a termelői –feldolgozói
bizalom helyreállítása a feladatom, és a minisztérium
szakembereivel és az ágazati szereplőkkel olyan programokat
dolgozunk ki, melyek visszaadják a magyar termék iránti
bizalmat, mert a fő célunk, hogy magyar emberek asztalára
magyar sertéshús kerüljön.
Azt mondják, hogy kiszolgáltatottak a termelők a
takarmányforgalmazókkal szemben, hiszen itt nem rendelkeznek saját
tulajdonnal. Tudnak tenni valamit a feloldás érdekében?
–Az is feladataink közé tartozik, hogy olyan
mintaprogramokat dolgozzunk ki szakemberek bevonásával, ami nem
csak a horizontális, de a vertikális integrációkat is életképessé
teszi. Ebbe beletartoznak a takarmányforgalmazók is. Az pedig
egyértelmű, hogy akkor tud a termelő a takarmányért fizetni,
ha neki is fizet a vágóhíd. Az ágazatra jellemző lánctartozást
éppen ezért kell feloldanunk. Előtérbe kell helyezni a kiváló
magyar genetikai alapokat a tenyésztésben, mert sajnos jelenleg
jellemzően külföldi genetikájú sertéseket hizlalnak
Magyarországon. Holott nem egy remek hagyományos sertésfajtánk
van, melyek az elmúlt időszakban méltatlanul a háttérbe
szorultak.
Amikor meghatározták azt, hogy 6 millió sertés legyen
négy éven belül az országban, akkor készítettek olyan előzetes
tervet, mely arra vonatkozik, mekkora növekedést várnak a nagyüzemekben,
s mekkorát a háztájinál?
–Az elmúlt 20 évben a háztáji gazdaságok 90%-ában
megszűnt a sertéstartás. Vannak olyan falvak, ahol nem is
tartanak sertést, holott korábban nem ez volt a jellemző. Olyan
ágazati modelleket kell kidolgozunk, amelyek azt a hagyományos háztáji
sertéstenyésztést is fellendítik, ami a vidék megtartóereje,
a magyar hagyományok folytatása és a helyben megtermelt élelmiszer
szempontjából is jelentős. A gyors hízlalású, magas víztartalmú
külföldi genetikájú sertésekből nem lehet a hagyományos
magyar ízeket előállítani. Hiszen mi a nagysúlyú disznókból
állítottuk elő a magyar ízlésnek megfelelő termékeket. Természetesen
a nagy áruházláncok felé nyitott nagyüzemeket is erősíteni
kell, de nagyobb kihívás lesz a háztáji gazdaság fellendítése.
Egyik gazdasági lapban olvastam, hogy a nagyüzemi
telepek jelentős része három-négy évtizeddel ezelőtt épült,
s ma már elavult technológiával üzemel…
–Van elegendő kapacitás ahhoz, hogy a meglévő
telepekben véghez vigyék a szükséges létszámnövekedést.
Tudok teljesen modern telepekről, melyek több ezer malac kibocsátására
alkalmasak, mégis üresen állnak. Szerintem rendelkezünk kellő
telepekkel és technológiával a célba vett létszám eléréséhez.
Fontosnak tartom azt is, hogy az almos technológiát helyezzük főleg
a háztájinál előtérbe, hiszen a cél elérése mellett a környezetvédelmi
szempontokat is figyelembe kell venni. De a túlzott környezetvédelmi
elvárásokat felül kell vizsgálnunk, mert például túlzottan
korlátozottak a trágyakihelyezés körülményei. Ezért az ágazatot
érintő jogszabályi környezetet felülvizsgáljuk. Németországban,
Ausztriában folyamatos a trágyakihelyezés a különböző
telepeken, míg Magyarországon mindez tilos.
Egy EU-s rendelet alapján tilos mindez?
–A korábbi jogszabályalkotók az EU-s ajánlásokat
a lehető legszigorúbb módon érvényesítették. Magyarországon
a nemzeti érdekeket kell érvényesítetni, és el kell menni
abban a lehetséges legvégső határokig. Ha egy ország önmaga
mondja ki azt, hogy mindent korlátozunk, és ezzel átadjuk a
piacot a külföldieknek, az helyi szinten szociális feszültséget
és foglalkoztatási problémákat okoz.
A szomszédos Ausztria tehát nem küzd a sertéságazatban
a magyarhoz hasonló problémákkal?
–Úgy kell kialakítani a különböző programokat, hogy
az első helyen a fogyasztói bizalom álljon helyre. Ausztriában
elképzelhetetlen, hogy az osztrák vásárlók többsége ne
osztrák sertéshúst vásároljon. A jó minőségű, helyben előállított
magyar sertéshúst szeretnénk a vevők számára megjeleníteni.
Volt időszak, mikor Magyarországon az egy főre jutó sertéshúsfogyasztás
évi
60 kilogramm
volt, most 28 kilo/fő/év. Mindez nyugati szomszédunknál 57
kilo/fő/év.
Medveczky Attila
|