2013.11.22.
Erősítjük a
hazai zöldség-gyümölcs termékek iránti keresletet
A helyi termelők számára az őstermelői piacokon kívül újabb
lehetőséget teremt a megújított közétkeztetés
A Vidékfejlesztési
Minisztérium elkészítette a Magyar Zöldség-Gyümölcs Ágazati
Stratégiát. A mezőgazdaság legnagyobb munkahelyteremtő ágazata
a zöldség-gyümölcs szektor, amelynek magas kézimunkaigényével
és eltartó képességével központi szerep jut a mezőgazdaságban
és vidékfejlesztésben egyaránt. Szerkesztőségünk vendége
Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.
A Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégia a
Nemzeti Vidékstratégiában (2012-2020) megfogalmazott
Kert-Magyarország program százötven éves eszméjét hivatott a
gyakorlatban megvalósítani. Az „új kertszellemet” annak
idején Németh László, egy három nemzedéken át föld- és
kertművelő, sokgyerekes gazda család – közvetlenül már tanárszülőtől
származó – sarja engedte ki a palackból. Ezt az eszme most
tehát átültethető a gyakorlatba?
–Németh László kertészetről szóló írásaiban olyan
lehetőségeket ismert fel az ágazatban, melyeket a stratégia célkitűzéseiben
meghatároz, ilyen például a minőségi termelés gyakorlata,
vagy a kertészet a lakosság vidékre történő visszahúzó
erejének felélesztése a munkahelyteremtés által.
A Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégia
az elmúlt évtizedek negatív folyamatainak visszafordítását célozza.
Melyek voltak ezek a negatív folyamatok?
–Az ágazatban az átlagosan kis birtokméretek alacsony
termelési mennyiséget eredményeznek, így a termelők piacra
jutásának lehetőségei is korlátozottabbak, különösen az
olyan magas koncentráltsági fokú piacon, mint amilyen a
magyarországi élelmiszer-kiskereskedelem. Az egyéni gazdaságok
esetében a birtokméret magas fajlagos költségeket eredményez,
nehezíti a modern technológiák gazdaságos alkalmazásának
lehetőségét, kedvezőtlen alkupozíciót jelent a kereskedőkkel
és az input beszállítókkal folytatott tárgyalásokon. A
modern kiskereskedők a termékbeszerzést sok esetben regionális
szinten szervezik meg, ezért a hozzájuk történő beszállítás
tekintetében a hazai termelőknek a külföldi termelők is
konkurenciát jelentenek. A
tapasztalatok szerint a kisebb gazdaságok nem tudnak elég pénzt
fordítani korszerű technológiák bevezetésére, a tárgyi eszközök
pótlására, fejlesztésére, továbbá sokszor nehézséget okoz
a megfelelő piaci információkhoz való hozzájutás, amely
pedig a piaci változásokra adandó gyors reakció alapja. A
rendszerváltozás után a gyümölcságazatban a korábbi termés
a felére esett vissza. Jellemzőek maradtak a nagy termésingadozások
és a többféle ültetvénytelepítési program ellenére is csak
kis mértékben változott a termelés. A gyümölcstermelés
egyik fő gondját az ültetvényszerkezet strukturális problémái
jelentik: a rossz ültetvényszerkezet és a nem optimális
fajtaszerkezet évről évre visszatérő kínálati problémákat
okoz, továbbá az érési idő sok esetben nem igazodik a piaci
igényekhez. A gyümölcstermesztésünkre még mindig az
almatermesztés túlsúlya jellemző, de az utóbbi években láthatóan
elindult a csonthéjas gyümölcsök termőterületi felfutása,
ami jobb termelési szerkezet kialakulásának lehetőségét vetíti
előre.
Azt milyen módszerrel kívánják elérni, hogy a
megtermelt áru teljes mennyisége értékesüljön a piacon?
–A kereskedelem koncentráltsága, a technológiai hiányok,
valamint a finanszírozási problémák gyenge termelői alkupozíciót
eredményeznek, ezért a zöldség-gyümölcs ágazat termelői
nagy részének létkérdés a kínálat koncentrálására
hivatott szervezetekbe tömörülni. Elsődleges ágazati prioritás
a TÉSZ-ek (termelői értékesítési szervezetek) megerősítése,
hiszen rajtuk keresztül növelhető az ágazat technikai és
technológiai színvonala, elősegíthető a friss piacok elérése
és könnyebben megoldható a feldolgozóipar ellátása megfelelő
minőségű, és mennyiségű hazai alapanyaggal. A háztáji
gazdálkodás, a termelői és helyi piacok létrehozása,
valamint a kínálat és kereslet egymásra találását célzottan
segítő speciális hálózatok létrehozása szükséges az élelmiszer
útjának lerövidítéséhez a termelő és a fogyasztó között.
A piacaink újjáépítésében és fejlesztésében a tömegpiaci és a
réspiaci termékkörök és időszakok meghatározásával
tudatos marketing stratégia kiépítése szükséges. Követni
kell a fogyasztói igényeket, megfelelő promóciós és
marketing eszközökkel pedig erősíteni a hazai zöldség-gyümölcs
termékek iránti keresletet. Mindezen eszközök kombinációjával,
és a stratégia többi célkitűzésének teljesülésével elérhető,
hogy egyetlen szem termék se vesszen kárba.
Zöldség-gyümölcs termelésünk szerkezete jelentősen átalakult
az elmúlt húsz évben, és a feldolgozóipari termékkör
teljesen leszűkült és ma már csupán 5-6-féle termékből állítanak
kereskedelmi mennyiségű készterméket. Ezen miként lehet változtatni?
–A feldolgozói termékkör kiszélesítéséhez növelni
kell a termelői és feldolgozói kapacitást, és fejleszteni a
technológiát. A termékkínálat kiszélesítéséhez a hazai
kereslet növelése az első lépés, majd az erre épülő termelői
bázis szélesítésével és a minőségi árualapok növelésével
lehet a feldolgozóipari termékkört bővíteni, valamint
exportpiaci lehetőségeket építeni. Az egyes külpiacokon nagy
kereslettel bíró termékek esetében az exportra történő
termelés a szükséges versenyképességi tényezők megléte
esetén megelőzheti a termék hazai fogyasztásának elterjedését.
Tudtommal a Zöldség-gyümölcs termékeink exportpiaci
kereslete lényegesen nagyobb, mint amennyi értékesíthető árualappal
jelenleg rendelkezünk. Mi ennek az oka, és mit lehet tenni a bővítés
érdekében?
–Az ágazat számára a legnagyobb külpiacot jelentő Európai
Unió piacán a frisspiaci zöldség-gyümölcs termékek
kereslete jelenleg meghaladja a kínálatot. Az exportlehetőségek
kiaknázását a zöldség-gyümölcs termelésünk technikai és
technológiai fejlesztésével, valamint a rendelkezésre álló,
koncentrált, nagy tömegű és minőségi árualapjaink jelentős
növelésével lehet elérni.
Az áruházláncok egyre szigorodó követelményeinek sok
magyarországi termelő nem tud eleget tenni, ezért kiszorul ebből
az értékesítési csatornából. Miként lehet ezeken a termelőkön
segíteni, hogy elkeseredésükben ne hagyjanak föl a zöldség
és a gyümölcs termesztésével?
–A zöldség-gyümölcs termelői csoportok
és a szervezettség magasabb fokán álló termelői szervezetek
feladata a termelés és értékesítés szervezése, a termelői
érdekek képviselete, az együttes fellépés kereteinek biztosítása
és a stabil termelői jövedelmezőség elősegítése. A TÉSZ-eket
megalakító termelők termékeiket közösen viszik piacra, így
versenyképesekké válnak, csökken hátrányuk a nagy volumenben
termelő és vásárló szereplőkkel szemben, így a termelők
nem szorulnak ki ebből az értékesítési csatornából.
Szükséges-e a fogyasztói, vásárlói szemlélet
megváltoztatása is?
–Természetesen
szükséges ez az intézkedés a hazai kereslet bővítése érdekében,
hiszen termelésbővítést csak meglévő keresletre lehet
alapozni. A fogyasztásösztönző programok felvilágosítják
a fogyasztókat a zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztásának
egészségmegőrző hatásairól és ösztönzik a napi többszöri
fogyasztást, a hazai márkázott és biotermékek térnyerésének
elősegítése szintén fontos feladat.
Az országos termésátlag még mindig alacsony,
ezért az európai versenytársak magasabb termésátlagaival és
adott esetben korábbi érésidőszakával igen nehéz
versenyezni. Viszont egyre nagyobb az igény a hazai, egészséges
termékek fogyasztására. Itt segíthetnek az őstermelői piacok
minél nagyobb számú létrehozása?
–A belföldi
piacokon való értékesítés volumenét fellendíti a közvetlen
értékesítés, mely egyúttal növeli az élelmiszer-biztonságot,
hozzájárul a környezeti terhelés csökkentéséhez és a kisvállalkozások
fellendítéséhez. A helyi termelők számára az őstermelői
piacokon kívül újabb piacszerzési lehetőséget teremthet –
a Mintamenza program alapján – az egészségesebb, korszerű táplálkozás
érdekében megújított közétkeztetés is.
A mezőgazdaság és ezen belül a kertészet meghatározó
tényezője a víz és a belvíz. Hogyan lehet a közeljövőben növelni
az öntözött területek nagyságának növelését, és lesz
–e elegendő pénz a belvizek elleni védekezésre?
Az országos vízgazdálkodási
programoknál figyelembe kell venni az egyes termőtájak
kertészeti termesztésének fejlesztéséhez szükséges öntözővíz
igényeket is, a tervezett víztározókat és
csatornarendszereket úgy szükséges méretezni, hogy azok lehetőséget
adjanak a jelenlegi alacsony öntözési arány kibővítésére.
Az öntözővíz takarékos öntözés szabályozási és pénzügyi
feltételeinek megteremtésével, valamint a szükséges technikai
fejlesztések megvalósításával a kertészeti ágazat által
hasznosított termőterületek öntözhetősége biztosítható
lesz. Várhatóan a tervezett források rendelkezésre állnak
majd a fejlesztésekre, azonban a támogatható intézkedések, a
támogatási pénzügyi keret és annak feltételei jelenleg
kidolgozás alatt állnak, ezért azok még nincsenek meghatározva
és elfogadva.
Odafigyel a stratégia az oktatás és szakemberképzés
kérdéskörére is?
–A stratégia célként fogalmazza meg a mai elvárásoknak megfelelő
gyakorlati szakemberképzés hátterének megteremtését,
valamint az ágazati szaktanácsadási rendszer kialakítását a
versenyképes termelés feltételeinek megteremtése érdekében.
A termelőknek jutott támogatásoknak jelentős a szerepe
van a vállalkozások finanszírozásában, stabil működésében.
A zöldség-gyümölcs ágazat szereplői a jövőben milyen jogcímen
vehetnek igénybe jövedelempótló támogatásokat?
–A jövőben a tervek szerint támogatható lesz a kertészeti-technológia
fejlesztés, az ültetvénytelepítés és –korszerűsítés, a
vízrendezés, melioráció és az öntözés hatékonyságának
javítása, a kertészeti létesítmények és kertészeti technológiák
általi energiafelhasználás hatékonyságának javítása, az ágazatspecifikus
kockázat-megelőzési eszközök, és a fentebbi intézkedésekhez
kapcsolódó általános infrastruktúra-fejlesztések.
Mekkora forrás áll ahhoz rendelkezésükre, hogy az életképes
gazdaságok versenyképes gazdaságokká fejlődhessenek?
–A tervezett fejlesztések támogatása érdekében
a támogatható intézkedések, a támogatási pénzügyi keret és
annak feltételei jelenleg kidolgozás alatt állnak, ezért azok
még nincsenek meghatározva és elfogadva.
Magyar Zöldség-Gyümölcs Ágazati Stratégiával
kapcsolatban főleg kiknek a véleményére kíváncsiak?
–Véleményeket az ágazati fejlesztésekben közvetlenül és közvetetten
érintettektől egyaránt vár a Vidékfejlesztési Minisztérium,
az állami szféra szereplőitől, szakmai és civil szervezetektől,
kutatóintézetektől, termelőktől, a termelői szervezetek
csoportjaitól, szaktanácsadóktól, és a fogyasztóktól egyaránt.
Medveczky Attila
|