2013.10.04.
Garantált minőség
Nagyon nehéz volt visszaszerezni a piacai partnerek bizalmát
Magyar Termék
Nagydíjat nyert a Gyulahús Kft. Gyulai kispáros kolbász
terméke. Az átadó ünnepségen a kft. képviselői mellett részt
vett dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Gajda Róbert
országgyűlési képviselő és dr. Görgényi Ernő polgármester
is.
A Gyulahús Kft. február óta működik. Számítottak
arra, hogy ilyen magas kitüntetésben részesítik terméküket?
– kérdezem Daka Zsolttól, a Gyulahús Kft. ügyvezetőjétől.
–Nagyon örülünk annak,
hogy a zsűri méltónak találta a termékünket, díjazta, ami
az elmúlt időszak szakmai munkájának dicsérete számunkra.
Reménykedtünk benne, hogy a Magyar Termék Nagydíj tovább növelheti
a Gyulahús ismertségét, elismertségét.
Miért pont a Gyulai
kispáros kolbásszal pályáztak? Mi ennek a terméknek a különlegessége?
–A célunk az volt,
hogy egy igazi minőségi termékkel pályázzunk és úgy
gondoltuk, hogy a Gyulai kispáros kolbász az, ami öregbítheti
cégünk hírnevét. A hagyományos gyulai kolbász alapjaira készül
ez a termék, de aprítottságában eltér a hagyományos gyulai
kolbásztól. Az új termékben nagyobb szalonna és húsdarabkák
láthatóak, ezáltal az érési folyamat során más íz világ
alakul ki. Egy kisebb kiszerelésű termékről van tehát szó: míg
a Gyulai kolbász 250 g-os, addig a kispáros
180 g
, és mint mondtam, nagyobb a szemcsézettsége. Sikerült elérni
célunkat, hogy egy ilyen prémiumtermékkel erősíthetjük
marketingtevékenységünket és a piacon való részvételünket.
Latorcai János, az országgyűlés
alelnöke szavait idézem: „A legjelentősebb bővülést
felmutató ágazatok egyértelműen azok, ahol az innováció és
a termékbiztonság egyaránt kulcsfontosságú.” Február óta
– amikor Gyulahús Kft. –ben elindult a termelés
– cégük milyen újításokat tudott bevezetni, tudják-e színesíteni
a kínálatot?
–Képesek vagyunk az
újításokra; elkezdtük az együttműködést a Mintamenza
Programmal, s e program elvárásainak megfelelően 11 termék
fejlesztését kezdtük el. Csökkentett só, illetve zsírtartalmú
termékeket állítunk így elő.
Magyarországon több cég
állít elő májast, kolbászt, hurkát és sonkát. Könnyű a
termékeikkel bejutni a multikhoz? Hiszen több konkurensük is
igyekezett elfoglalni azt a piaci rést, amelyet a Gyulai Húskombinát
hagyott, amikor nem tudott mindenhová szállítani.
–Februárban szembesültünk azzal az örökséggel, amit
a húskombinát ránk hagyott. A Gyulai Húskombinát működésének
utolsó időszakában nem tudta kiszolgálni sem mennyiségben,
sem minőségben az üzleti partnereket, ezért jelentős részük
elfordult a gyulai termékektől és pótolták a polcukról kieső
árukat. Ezért eleinte nagyon nehéz volt visszaszerezni a piacai
partnerek bizalmát. Mára ez a folyamat kedvező irányba
fordult, bár a húskombinát néhány korábbi partnere még nem
kötött velünk szerződést. Azon dolgozunk, hogy az ő
bizalmukat is elnyerjük, higgyenek bennünk, s bízzanak benne,
hogy a Gyulahús Kft. hosszútávon kiszámítható és biztos
partnerük lesz.
A
gyulai prémiumtermékek iránt mely külföldi piacokon
mutatkozik érdeklődés?
– Több országba is exportálunk jelenleg prémium
termékeket. Szállítjuk a Gyulai kolbászt és prémium termékünket
az angol piacra, Csehországba, Szlovákiába, Németországba,
Romániába, Svédországba, valamint a Távol-Keletre. Az orosz
piacon legkedveltebb termékünk a Gyulai Turista kolbász, mely a
maga kategóriájában kiváló minőséget testesít meg.
Érdeklődés mutatkozik az említett
piacon egyéb, paprika nélküli termékek iránt is.
A cég 2013-ra 5,3 milliárd forint árbevételt tervezett,
ebből az export 1,7 milliárd forint. Hogyan látja, meg tudnak
megfelelni az anyagi elvárásoknak?
–Ahogy említettem,
sajnos még vannak olyan potenciális vevők, akik még nem kötöttek
velünk üzletet, bár induláskor számítottunk rájuk. Így
elmaradásunk van a mennyiségi oldalon. Viszont az anyagi mutatóink
egyre jobban alakulnak. Nincs még vége az évnek, s bízunk
benne, hogy a következő három hónapban még jobban felélénkül
a gyulai termék iránt a kereslet.
Medveczky
Attila
|