2014.08.16.
Minőségi
változás a magyar élelmiszerpiacon
Minél több embernek tudunk megélhetést biztosítani különösen
olyan ágazatok támogatásával, mint az állattartás, a kertészet
és a vetőmagtermesztés
A kormányzat
kiemelt célja, hogy a mezőgazdaság minél több embernek biztosítson
tisztességes megélhetést Magyarországon, ezért dolgozta ki a
Még több munkahelyet a mezőgazdaságban! elnevezésű
programot. Szerkesztőségünk vendége Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi
miniszter.
Miben más a földművelésügyi, mint a vidékfejlesztési
miniszter feladata, s melyek mostantól a Földművelésügyi
Minisztérium legfontosabb tervei?
– Az új kormány megalakulásával megváltozott a
minisztérium elnevezése és kis mértékben a feladatköre is, fő
feladatunk azonban továbbra is a mezőgazdaság fejlesztése, s
az, hogy megélhetést biztosítsunk az agráriumban dolgozók számára.
A vidékfejlesztési támogatások feladatköre és egy államtitkárság
került át a Miniszterelnökségre, de a Földművelésügyi
Minisztériumnak ettől még nagyon sokfajta feladatot kell ellátnia,
hiszen hozzánk tartoznak a területalapú támogatások, az erdészet,
a földügyek, az élelmiszerlánc biztonsága, a környezetvédelem,
a természetvédelem, az agrárigazgatás központi szervei, a
meteorológiai szolgálat, az agrárszakképzés, az agrár tudományos
kutatás és a hungarikumok is. Tehát hatalmas feladatot látunk
el: a vidéki élet szinte valamennyi területével foglalkozunk.
Nagyon fontos feladatunk az élelmiszerbiztonság fenntartása, a
jó minőségű magyar élelmiszerek piacra juttatása és védelme
is. S mindemellett a nemzetközi kapcsolattartással is
foglalkozunk. Legfontosabb feladatunk a megélhetés biztosítása,
melynek leglényegesebb feltétele, hogy a magyar föld magyar
tulajdonban maradjon. Az értékeinket, a kézműves élelmiszereket,
hungarikumokat, bor- és pálinkakiválóságokat piacra kell
juttatnunk – ezek mind a szaktárca kiemelt területei. Célunk,
hogy az agrártermelés elérje az 1990-es szintet, tehát a mezőgazdaságnak
le kell dolgoznia azokat a hátrányokat, melyeket az elmúlt évtizedekben
elszenvedett. Ezáltal egyre több embernek tudunk megélhetést
biztosítani; különösen olyan ágazatok támogatásával, mint
az állattartás, a kertészet és a vetőmagtermesztés. Ezek az
ágazatok tízezrek megélhetéséhez járulnak hozzá.
Melyek voltak az elmúlt négy év leglényegesebb történései
a minisztérium tevékenységi körében?
– 2010 és 2013 között 12%-kal nőtt a mezőgazdaságban
a foglalkoztatottság, ami 21ezer új munkahelyet jelent, és
30%-kal növeltük a termelést. Három év alatt ez példátlan
teljesítmény, és ma már elmondhatjuk, hogy úgy fejlődött a
magyar mezőgazdaság, hogy közben nem csökkent a foglalkoztatás.
Hiszen a nagybirtok-rendszer védelmezői közül sokan azt állítják,
hogy a mezőgazdaság fejlődésének törvényszerűsége, hogy a
gépesítés következményeként kevesebb munkaerőt kell
alkalmazni. Mi teljesen más filozófiát vallunk: amennyiben képesek
vagyunk eredményesen fejleszteni a mezőgazdaság munkaintenzív
ágazatait, melyekhez feldolgozó kapacitás is járul – pl.
helyi termékfeldolgozás, kis vágóhidak, vágópontok, kisüzemek
–, akkor ez pluszfoglalkoztatást is jelent. Mindezt igazolta az
elmúlt három év. A gazdapiacokon, a Magyar Piacszövetkezeten
keresztül beindult a háztáji mozgalom, a legszebb konyhakert
mozgalom, és a Start-munka keretén belül növelték a termelést.
És ennek az eredménye kihatott a fogyasztásra, a tudatos vásárlói
magatartásra, és a piacok kínálatára is. Tehát minőségi változás
történt a magyar élelmiszerpiacon.
Elkészült a 2014–2020-ra vonatkozó Élelmiszer
Fejlesztési Stratégia. Melyek ennek a legfontosabb irányai?
– A legfontosabb célkitűzésünk, hogy egészséges, jó
minőségű, GMO-mentes élelmiszerrel lássuk el mind a magyar
fogyasztókat, mind a külföldi piacokat. Magyarország
GMO-mentességének fenntartása elsőrendű nemzeti érdek, és
fontos eredmény, hogy mindezt az Alkotmány is rögzíti. Tehát
magasabb minőségű követelményrendszert kell kielégítenünk,
mert a vásárlók keresik a kiváló élelmiszereket, s azok árát
meg is fizetik. Ehhez szükséges egy nagyon határozott, tudatos
termelői magatartás, aktív hatósági munka, amely garantálja
az élelmiszerfogyasztó biztonságát. És a termékpályák,
termékekhez kötődő szabályok rendbetétele is szükséges.
Ezeken az elmúlt időszakban is dolgoztunk. Ide sorolható a
dinnye, a sertés, a libamáj, a hal piacra juttatása is. A különböző
ágazatok szerepelőivel, akikkel stratégiai kapcsolatokat alakítottunk
ki, szintén szükséges az összehangolt munka. Ebben nagy
szerepe van a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, amely összefogja
a teljes hazai mezőgazdasági szektort. Meggyőződésem, hogy más
országok tapasztalatait is hasznosítva még nagyobb eredményeket
tudunk elérni mind a belső, mind a külső piacokon. És szintén
sikerként könyvelhető el, hogy az elmúlt időszakban nőtt a
magyar élelmiszerek aránya 70-ről 75%-ra a belső piacon.
2014 elején vezették be az 5%-os áfát az élő- és félsertés
piacon. Lát arra esélyt, hogy más alapvető termékkörökre is
bevezessék a csökkentett áfát?
– Az agrártárca jelentős eredménye, hogy elérte: az
élelmiszerek között elsőként a sertéspiacon legyen áfacsökkentés,
mert mindez nagymértékben segíti az ágazat fehérítését. Az
áfacsökkenésnek köszönhető: Magyarországon évtizedek óta
idén először történt meg, hogy nőtt a sertéslétszám;
7%-kal, mintegy 200 ezer egyeddel. Tehát megfordult az a
tendencia, amit a hírekben is hallhattunk, hogy évről évre
egyre kevesebb sertést nevelnek Magyarországon. Az alapvető cél
a hazai munkahelyek megvédése, valamint a nagyarányú
feketegazdaság visszaszorítása volt. Az áfacsökkentéstől az
állatlétszám emelkedésén, valamint a tisztességes piaci
szereplők versenyhátrányának csökkenésén túl a Földművelésügyi
Minisztérium és az ágazat szereplői egyaránt azt várják,
hogy a hazai sertésfelvásárlás növekedjen. Az intézkedés életbe
lépése óta még kevés idő telt el, jelenleg elsősorban a
szakmai érdekképviseleti szervezetekhez beérkezett ágazati
visszajelzések, tapasztalatok állnak rendelkezésre. Az elemzéseket
később a kormány elé visszük, és a tapasztalatok figyelembevételét
követően tud a kabinet állást foglalni abban, hogy esetleg más
termékeknél is megváltoztatja-e az áfa mértékét. Az elmúlt
időszakban a szaktárca és én is amellett foglaltunk állást,
hogy bizonyos élelmiszer-kategóriáknál szükséges az áfa csökkentése,
de önmagában az adó csökkentése még nem teszi olcsóbbá a
terméket, hiszen fennáll az a veszély, hogy a kereskedelemhez
kerül a haszon. Ez történt az MSZP-kormány idején is. Ők a választások
előtt csökkentették az áfát, majd fölemelték. Ezért nekünk
valamennyi tényt és körülményt figyelembe kell vennünk a jó
megoldás érdekében. A piaci szereplők többsége pozitívan ítéli
meg az áfacsökkentést, és egy részük már tapasztalt változásokat,
az együttműködési hajlandósággal és a fizetési határidővel
kapcsolatban.
Lényeges elem,
hogy az áfacsökkentés miatt a kereskedők nem tudják eltéríteni
az árakat; s a rezsicsökkentésnek köszönhetően a vásárlók
több pénzt tudnak élelmiszerre fordítani. Azt is tudni kell,
hogy a termelők által létrehozott élelmiszer nem áfaköteles.
Ezért is támogatjuk a Magyarország Legszebb Konyhakertje
programot, hogy használjuk ki a ház körül található területeket,
hiszen gyakran több ezer négyzetméteres portákról van szó, s
jó lenne, ha minél többen minél többet termelnének saját
maguk ellátására, sőt piacra is juttatnák a fölösleget.
Jelenleg több nézeteltérés is akad az EU és
Magyarország között, amelyek közül több a minisztérium hatáskörébe
tartozik. Ilyen például a földtörvény, a házi pálinkafőzés.
Mi állhat a támadások háttérében, s mit tehet a szaktárca a
problémák megoldása érdekében?
– A pálinka esetében nem túl bonyolult a helyzet.
Minden valószínűség szerint néhány nagyobb hazai szeszipari
vállalkozás jelentett föl bennünket az EU-nál. S azt már
megtapasztalhattunk, hogy a nagyvállalkozóknak, nagyüzemeknek
semmi sem elég. Az Igazságügyi Minisztérium dolgozik már az
azon a megoldáson, hogy fönnmaradjon a szabad pálinkafőzés
joga. Az otthon főzött pálinka nagyon kedvező elbírálás alá
esik majd, míg a bérfőzésre sokkal nehezebb megoldást találni.
A földtörvénnyel kapcsolatban még nem tudjuk pontosan, hogy
mely pontokon támadják a jogszabályt. A földtörvény 5-15 éves
távlatban rendezi át a földbirtokviszonyokat. Aminek azonnali
pozitív hatása van, az az állami területek új birtokpolitika
alapján történő bérbeadása, és az, hogy az osztrák spekulánsok
szabadulnak a földektől. Képesek leszünk megvédeni a földtörvényt,
mert olyan megoldásokat tartalmaz, melyeket más országok esetében
elfogadtak. Valószínűleg a földbizottságok esetében lesz a
legnagyobb nézeteltérés, mert mi azt valljuk, hogy helyben élő
gazdák döntsenek a föld eladásával kapcsolatban.
A végére egy aktuális kérdés: melyek a nemrég
kidolgozott Még több munkahelyet a mezőgazdaságban! elnevezésű
program lényegi elemei?
– Ezzel a programmal az állattartók számára biztosítunk
olyan többletforrásokat, amelyek az állami költségvetésben
eddig nem szerepeltek. A támogatási rendszer átalakításával
a kormány a munkaigényes mezőgazdasági ágazatok számára, a
munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése érdekében
indítja el a programot. Immár konkrét döntés született arról,
hogy a kormány az állattenyésztés számára 2020-ig ütemezetten
212 milliárd forint munkahelyteremtést segítő plusztámogatást
biztosít. Ebből az összegből 180 milliárd forintot a nemzeti
költségvetésből különít el az eddig tervezett támogatásokon
felül. 2015-ben ez hozzávetőleg 33 milliárd forint célzott többletforrást
jelent az állattenyésztők számára az eredetileg tervezett támogatásokhoz
képest.
Medveczky Attila
|