2014.02.28.
Bácskából Etyekre
Fontos, hogy megmutassuk, a magyar bor a legjobb a világon
A Hernyák-borászat
az Etyek-Budai borvidék egyik legdinamikusabban fejlődő kézműves
családi borászata. Az utóbbi években az egyedi stílusú
boraik mellett ugyanennyire népszerűek párlataik, az újonnan készülő
kézműves pezsgők, valamint úttörő gasztronómiai műhelyük
is. Hernyák Laci borász – a barátai Lacinak hívják, így
került rá a címkékre, hogy Hernyák Laci, s ő ragaszkodik
ahhoz, hogy ne Lászlónak nevezzük – elmondta: az elmúlt 20
évben nagyon sokat dolgoztunk Etyeken a borász kollégákkal, így
a borok népszerűsítése érdekében fesztiválokat szerveztünk,
és mindent megtettünk az etyeki bor minőségének javításáért.
Az ön élettörténete nem megszokott, sematikus, hanem
bővelkedik izgalmakkal. Hiszen Szerbiában, Délvidéken élt, közgazdászként
dolgozott, amikor 1991. október 22-én megkapta a katonai behívóját.
33 évesen kellett volna Vukovárra mennie. Hogyan is lett egy
csantavéri cégvezetőből etyeki borász?
–A véletlenek láncolatának, a sorsszerűségnek köszönhetem
azt, hogy etyeki borász lettem. Amikor megkaptam a katonai behívót,
úgy gondoltam, nem vagyok hajlandó azok ellen harcolni, akikkel
együtt nőttem föl, akikkel együtt éltem. Tehát a barátiam
ellen Ezért átjöttünk Magyarországra.
Könnyen átjutottak akkor a határon?
–A behívottak listája már ott volt a határőröknél,
de szerencsémre előre megtudtam azt, hogy megkapom a behívót,
és időben sikerült átjönnünk a határon. Az első éjszakát
Szegeden töltöttük a Tisza Hotelben élettársammal, későbbi
feleségemmel. Ezt követően Kiskunhalason töltöttünk néhány
hónapot, vártuk, hátha visszatérhetünk szülőföldünkre,
mert olyan hírek érkeztek, hogy Milosevics néhány hónapon belül
megbukik. Kiderült, hogy ez csak álhír, hiszen 11 éven át
uralta, szinte diktátorként Szerbiát. Amikor rájöttünk, hogy
maradni kényszerülünk, átmentünk Kecskemétre, ott próbálkoztunk
megélni. Először cipőt árultunk a piacon. Párom pedig ohridi
gyöngyökből készült ékszerekkel foglalkozott. Barátokra is
szert tettünk, de nem sikerült Kecskeméten biztos egzisztenciát
teremtetünk, ezért felköltöztünk Budapestre. Onnan 1993-ban jöttünk
át Etyekre. Az Etyek-Budai borvidék akkor még nem volt olyan híres,
mint ma. Nagy hatással volt ránk a település szépsége és az
etyeki emberek segítőkészsége.
Hogyan és milyen forrásból tudták megszerezni első
pincesoraikat?
–Eleinte nem borral kezdtünk el foglalkozni Etyeken. Arra
gondoltam, hogy azt a törkölyt, ami a borászok számára fölösleges,
lefőzzük, és a borpárlatokat visszük piacra. Így az egykori
hobbinkat szerettünk volna folytatni, hiszen Vajdaságban
semmilyen jogszabály nem tiltotta a házi pálinkafőzést. Vittük
az általunk megtermelt pálinkát a piacra – ez még az az időszak
volt, mikor még nem vezetették be a zárjegyeket Magyarországon.
Mi tehát végigkövettük azt a 20 évet, hogy mi minden történik
a jövedéki adótörvény területén. Később fölfedeztük az
etyeki borokat. Képzelheti a kedves olvasó, hogy bácskai születésűként
milyen hatalmas örömömre szolgált, amikor megismertem például
a sauvignon blancot és chardonnayt. Hiszen akkor Bácskában nem
lehetett jó borokhoz hozzájutni; olyan lőréket hoztak nekünk
a csantavéri lakodalmakba, melyek sötét színűek voltak. Ránézésre
hasonlítottak a tokaji borokra, de ma már tudjuk, hogy oxidált
homoki borokról volt szó, s emiatt volt ennyire sötét színűk.
Az Etyeki –borvidék két nagy borászától tanultam: Gombai
Nagy Tibortól – vele még most is nagyon jó a kapcsolatunk –
, és Báthori Tiborról, akit1992-ben megválasztottak az Év
Bortermelőjének. Eljártunk szüretekre, és így sajátítottuk
el azt a tudományt, ami nélkülözhetetlen a borászkodáshoz.
Nem kerülöm meg a kérdésére a választ: jó időben érkeztünk
Etyekre, hiszen az első pincénket 15 ezer forintért vettük
meg. A másodikat már 45 ezerért, míg a harmadikat 130 ezerért.
Ma már ezek a pincék 15 millió forintot érnek. Az elmúlt 20
évben nagyon sokat dolgoztunk Etyeken a borász kollegákkal; a
borok népszerűsítése érdekében fesztiválokat szerveztünk,
és mindent megtettünk az etyeki bor minőségének javításáért.
Igaz, 20 év nem kis idő, bár a borászatban nem túl jelentős…
Így van, de már a 97-es évjáratú sauvignon blanc
borukkal részt vettek az 1998-as szegedi borfesztiválon.
–1997-ben készítettük el első borainkat, úgy, hogy még
présünk sem volt, így konyhai tésztaszűrőn préseltük át
az
1000 kiló
szőlőt. S amikor értesültünk a szegedi borfesztivál szervezéséről
– több barátunk élt a városban – , úgy döntöttünk,
benevezünk. Nem is gondoltunk arra, hogy a ’97-es borunk a
fesztivál bora kitüntetést kapja. Ez a siker pedig hatalmas
motivációs tényezővel bírt számunkra, hiszen megerősített
minket abban, érdemes borászattal foglalkoznunk. Nagyon büszke
vagyok arra, hogy fiam is a borász szakmát választotta, így bízom
benne, hogy a Hernyák-borászat hosszú ideig fennmarad.
Mivel jellemezné a Hernyák-pince borait?
–Borainkat az egyediség jellemzi. Kis családi pincében
dolgozunk, 5 hektárról szüretelünk, és így dőreség lenne részünkről
nagy pincékkel versenyezni. Ezért egyedi, saját stílusú,
meleg, szép, harmonikus borokat készítünk. Kézműves családi
borászat lévén minden egyes szőlőtőkét ismerünk, együtt
metsszük a fiammal a szőlőt, jelen vagyunk a szüretnél. Az egész
folyamatot végigkövetjük, s így formáljuk borainkat.
A kézművesség azt is jelenti, hogy kevés gépet használnak?
–A kézművesség nem jelenti azt, hogy nem használunk
modern, jó gépeket, hanem, hogy a gazda az egész folyamatnál
jelen van, s ellenőrzi a rendszert. Ostobaság lenne kizárni
olyan gépek használatát, melyek szebbé és jobbá teszik a
bort.
Boraik megtalálhatók a bel-és a külföldi piacokon
is?
–Túlzás piacról beszélni, de – a főváros közelsége
miatt – nagyon sokszor megfordulnak nálunk hazai és külföldi
vendégek egyaránt. Külföldre is kerülnek boraink, s a belföldi
szaküzletekben1998 óta vagyunk jelen. Ám boraink 80%-át
helyben, a birtokon adjuk el. Tavaly 4-5 ezer vendég látogatott
meg bennünket, úgy hogy nem is alkalmazunk reklámtevékenységet.
Arra kérjük azokat, akik megkóstolják borainkat, vigyék azok
hírét, s mondják el minél szélesebb körben, hogy érdemes
betérni pincéinkbe. Fontos, hogy megmutassuk, a magyar bor a
legjobb a világon.
Melyek a pincészetünk prémiumborai?
–A neves etyeki borok, így a sauvignon blanc, vagy a
pinot noir. 1997 óta a sauvignon blanc a zászlósborunk, amivel
15-20 éve „ismerkedünk”, s mára tudjuk igazán jól elkészíteni.
2006 óta foglalkozni a pinot noir-ral, ami északi fajta, és
szereti a meszes talajt, a hűvösebb klímát. 2010 óta pezsgőt
is készítünk, úgy látjuk, abban is évről-évre egyre jobb
minőséget érünk el. Fiam nagyon sokat jár külföldre,
fontosnak tartjuk azt, hogy kint még jobban megtanulja a szakmát,
és minél nagyobb kapcsolati tőkére tegyen szert. Így jött létre
a pezsgőkészítés kapcsán a champagnei kapcsolatunk. Mi is
fogadunk külföldi diákokat, így Champagneből két hónapig nálunk
volt egy fiatalember gyakorlaton.
Mit jelent ön számára a borászat? Megélhetést,
hivatást, hobbit?
–20 éve két hordóval indultunk, ma 15-20 ezer palackot
készítünk, így hazudnék, ha azt mondanám, hogy szó sincs
megélhetésről. De! A borászat számomra hivatást, életstílust
jelent.
Medveczky Attila
|