vissza a főoldalra

 

 

 2014.07.25. 

A kegyúr

Aczél György, kinek születéskori neve Appel Henrik, a Somér cionista ifjúsági mozgalom aktív tagja volt, mielőtt belépett a Kommunisták Magyarországi Pártjába. A munkaszolgálatból leszereltette magát (!). Tanult szakmája szerint kőművessegéd volt, s ez is maradt a legmagasabb iskolai végzettsége. Még a háború előtt római katolikussá lett.

A háború után a kékcédulás választásoknak köszönhetően került a parlamentbe, az 56-os magyar forradalom és szabadságharc vérbefolytása után ő lett a kultúrpápa. Cipőt a cipőboltból, hirdették az idegen zsoldban állók, cionista kőművessegédet a magyar kultúra élére. Mozgalmi nevén a kegyúr, tűrt, tiltott, támogatott.

1989-ben még megbuktatta Grósz Károlyt, majd az SZDSZ hatalomszerzése után előbb Izraelbe sietett, onnan Bécsbe, ám ránk hagyta barátait, Heller Ágnest, Konrád Györgyöt stb., akik Aczél Györgyöt és persze magukat kímélve emlékeznek rá sok empátiával, édes-bús filmekben. Ha éppen nem Magyarország ellen lázítanak valahol Európában vagy az Óperencián túl.

 

czyla