vissza a főoldalra

 

 

 2014.05.14. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVI. évfolyamának 20.száma!

A tartalomból:

Pap Gábor: a JOBBIK a legsötétebb ideológia képviselője (címlapon)

„Ez egyszerűen érthetetlen. Hogy lehet normális magyar embert arra uszítani, hogy a Habsburg restaurációnak híve legyen, sőt előmozdítsa? Egyébként most zárójelben mondom, amit mondok. Van egy olyan párt, amelynek ez a zászlajára van tűzve. Habsburg restauráció. De így, kifejezetten. És már csinálják neki az ideológiai talaját. Na ki, kitalálja ki, hogy melyik pártról van szó? A JOBBIK ez a párt. Ez bizonyított tény, tehát nem olyan dolog, amit csak sejtünk. Mindenki a Jobbikban bízik, hogy az majd milyen jó lesz, ha hatalomra kerül végre, egy ilyen magyar párt! Egy frászt magyar! A legsötétebb ideológia képviselője! Amit már adagolnak, rengeteg normális, értelmes, jóindulatú, fiatal magyar embert megtévesztettek és megtévesztenek. De rengeteget. A legsötétebb módon teszik ezt. Tessék elolvasni, hogy szól például a tanításuk: 1848–49-es időszakban ki a pozitív ember a magyarság szempontjából? Nem fogják kitalálni! Mi azt hinnénk, hogy az aradi vértanúk, mert bennünk ez vitán fölüli. A jobbik sötét ideológusa szerint az aradi vértanúk gazemberek, azok hazaárulók, megérdemelték a sorsukat. Eszerint a sátáni kifejtés szerint.

 In memoriam Csurka István

SZTÁRGYÁRTÁS (2.oldal)

Amerikában látták meg először, hogy a sztárkultuszt, a szórakoztató ipart össze kell keverni a politikával. A politikusokból sztárt kell csinálni. Meg kell tanítani őket sztárként élni, viselkedni és a választókkal el kell hitetni, hogy az a jó politikus, amelyik nagy sztár. A sztárgyártásban minden együtt van, amire a megbukott liberális, pénzügyi világhatalomnak ma szüksége van a teljes félrevezetéshez. A világsztár természetszerűen szép, okos, gazdag és sikeres. A világsztár csak sikeres ember lehet. A világsztár példakép, mert tud élni, minden vágyát ki tudja elégíteni. Kelet- európai elődje, az úgynevezett „menő” ember, még a tévék előtti időkből csak a szájpropagandára támaszkodhatott. A mai világsztár tulajdonképpen emberfeletti lény. Fenékig üríti a mai nap élvezeteinek poharát. Tudjuk, hány asszonyt, férfit, hány egyneműt, hermafroditát fogyasztott el, hány órát tölt naponta a konditeremben, és mi a hobbija.

 A teljes nemzet szolgálatára szegődtem

Orbán Viktor 2014. május 10-én esküvel megerősített beiktatásakor elmondott beszédéből idézünk részleteket (3.oldal)

Április 6-án a magyar nép döntött. Ezeréves európai államhoz méltó módon, a világban ma elfogadott szabályok szerint. (…) Köszönöm mindenkinek, aki részt vett a választásokon. (…) Évtizedek óta most először az egész magyar nemzet, az anyaország, a Kárpát-medencei magyarok és a Kárpát-medencén kívül élő magyarok is részt vehettek a nemzet közös döntésében. Ezért ez a parlament joggal érezheti magát a magyar nemzet parlamentjének, a kormány pedig joggal fogja magát a nemzet kormányának tekinteni. (…) Köszönöm az anyaországon kívül élő magyaroknak, hogy elsöprő többséggel támogatták a magyar nemzet határok feletti egyesítésére törekvő politikánkat. (…) Az ember természetéhez tartozik, hogyha hosszú időn át eltiltják valamitől, a tiltás elmúltával hajlamos azt túlhajszolni, átesik a ló másik oldalára. 40 évig tilos volt vitázni, aztán, hogy 25 éve már szabad, a magyar közélet másból sem áll, csak vitákból: hol erre, hol arra lépünk egyet, mindenki hajtogatja a magáét, és végül maradunk, ahol vagyunk, helyben járunk.

 Megújulnak a megyei rehabilitációs szakigazgatási szervek épületei

A szocialista kormányok elhalasztották a fejlesztési munkálatokat, és nem hívták le megfelelően az uniós pénzeket (4.oldal)

Négymilliárd forintból újulnak meg a megyei rehabilitációs szakigazgatási szervek épületei a megyeszékhelyeken. Új intézmények épülnek, és régiek újulnak meg az Új Széchenyi Terv keretében. Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár elmondta: az új ellátórendszer célja a munkaerőpiacra való visszavezetés. A közfoglalkoztatás, illetve a foglalkozási rehabilitáció a munkába való visszatérést segíti.

 A feszültség fenntartása (4.oldal)

A kuruc.infon, ahol Vona Gábor, Morvai Krisztina és Novák Előd is rendszeresen megjelenik tetvesezik a cigányokat, a Jobbik politikusai hivatalosan mindig azt nyilatkozzák, hogy ők csak egy elhallgatott problémát akarnak felszínre hozni. A legutóbbi választáson a Jobbik Borsodban és ezen belül Miskolcon jó eredményt ért el, főleg azért, mert a miskolci gettók lakói, illetve az Avasra beköltözött ún. fészekrakók közül jó néhány cigány család pokollá tette a környékbeliek életét. Az itt élők azért szavaztak a Jobbikra, mert azt hitték, hogy ők majd kiállnak mellettük és fellépnek a renitenskedőkkel szemben. Tévedtek. Miskolc vezetése régi restanciáját pótolta, amikor végre valamiféle megoldással állt elő a cigánygettók felszámolására. A közgyűlés elé terjesztett javaslatot – láss csodát – a Jobbik és Gyurcsány pártja, a DK elutasította. Miért? Mert ha a Fidesz vezette város megoldja a renitenskedő cigányok ügyét, felszámolja a gettókat, akkor hogyan szerez szavazókat a Jobbik.

 Garantált a magyar termőföld védelme

Négy elemből álló garancia- és kritériumrendszert építettünk bele a földforgalmi törvénybe (5.oldal)

Lapunkban többször beszámoltunk a mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló törvény előkészületeiről, a földbérlésekről. Viszont Brüsszelben felvetődött, hogy a helyi földbizottságok megválasztása legitimációs gondokat okozhat, ha azokat a helyi földművesek – a helyben földhasználati joggal rendelkező gazdák – képviselői saját maguk közül választják. Dr. Simon Attila István, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta: a földforgalmi jogszabály minimális módosítását tervezik, mely szerint a helyi földbizottságokat a helyi képviselőtestület választaná meg a helyi gazdák közül. Így a legitimáció egyértelműen biztosított lenne.

 A központ részt vesz a betegjogok oktatásában is

Alapképzést indítottunk azok számára, akik jogvédelmi képviselettel szeretnének foglalkozni (5.oldal)

Tavaly közel tízezer esetben keresték meg az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központot (OBDK) betegjoggal kapcsolatos panasszal, észrevétellel. Dr. Novák Krisztina, az intézmény főigazgatója elmondta: januártól hivatalból, illetve az irányító szerv felkérésére is eljárhatnak, ha olyan tény vagy körülmény vetődik föl, illetve olyan súlyos mulasztás történik, amely az állampolgárok nagyobb csoportját érintő betegjogi sérelmet okozhat.

 Európa beteg, nagyon beteg (6.oldal)

A dalfesztivál egyébként egyedi lehetőség egy ország bemutatására turistacélpontként. A műsor alkalmat ad az ország jellegzetességeinek bemutatására, és felkelthetné a 100 millió normális európai néző figyelmét az ország iránt. Ám aki reszel, kalapál, vályogot vet, ás, arra Európa nem számít. A buzeránsok, leszbikusok, transzvesztiták és egyéb ferdeségeket célközönségüknek tekintők azt tapasztalják, hogy olyan jelentős anyagi erő áll nevezettek mögött, amiért nekik érdemes ezt a cirkuszt megrendezni. Nem volt mindig így, például a leghíresebb eurovíziós együttes, amely a győzelem után került reflektorfénybe, az ABBA volt: Waterloo című dalukkal 1974-ben Svédország színeiben megnyerték a dalfesztivált.

 Lényeges a határmenti régiók közötti együttműködések fejlesztése

A visegrádi négyek, valamint Románia és Bulgária összehangolják fejlesztési stratégiájukat (7.oldal)

A visegrádi országok (V4), valamint a kezdeményezéshez csatlakozó Románia és Bulgária közös területfejlesztési stratégiája jó kiindulási pontot jelent ahhoz, hogy az Európai Unió 2014–20-as időszakában az érintett országok ez alapján együttműködve fejlesszék a térséget, és az EU-nál hatékonyan képviseljék közös érdekeiket. Szerkesztőségünk vendége Dr. Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára.

 Vélelmezhető, hogy a megvalósult bűncselekményben Gaudi-Nagy felbujtó szerepet vállalt

A nyomozás elindításához nem szükséges Pásztor úr följelentése, mert közvádra üldözendő köztörvényes bűncselekményről van szó (9.oldal)

Dr. Völgyesi Miklóst, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnöke: Morvai Krisztina felelősségét is meg kell vizsgálni. Ő ravaszul tagad, azt mondja, nem látott semmit. De a nyomozás során kiderülhet az ő közreható, szándékerősítő tevékenysége. A nyilatkozatai pedig tovább gerjesztik a Gaudi- Nagy által kiváltott pszichológiai hatást.

 A festészet elsősorban szakrális cselekedet

Amit kiolvasok a kozmoszból, azt a vizuális szférában jelenítem meg (10.oldal)

Tilless Béla szobrász, grafikus, festőművész: Vannak olyan, magukat művésznek mondó egyének, akik a megbotránkoztatást, a polgárpukkasztást élvezik. S a modernséghez hozzácsapódtak a magamutogató kóklerek és destruktív elemek. S aztán csodálkoznak, hogy nem értik meg őket. Bizonyos műítészi körök az összes kortárs és modern művészetet direkt összevegyítették azért, hogy még nagyobb zavar uralkodjék a képzőművészetben, s ezzel elérték, hogy ők mondhassák meg, mi is az igazán jó. Másrészt a nézők vizuális kultúrájával is gondok vannak. Ezért nem csak őket kell okolni. Azt elismeri minden kormányzat, hogy szükséges a vizuális kultúrára való nevelés, de erre a heti 1-2 rajzóra nem elégséges. Az autentikus kortárs művészek sok gonddal küszködnek. Képtelenek kiszorítani a destruktívakat a szakmán belül, s emellett a közönség idegenkedik mindentől, ami új.

 Ne legyünk rabjai az anyagi javaknak

A segítésre minden ember figyelmét föl kell hívnunk, hiszen a jótett, az adományozás, felekezettől független (12.oldal)

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tavaszi ülésén úgy határozott, hogy Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója további öt évig, 2019. május 1-jéig tisztségében marad. Écsy Gábor atya elmondta: A keresztény embernek mindig van tennivalója, és ügyelnie kell arra, hogy ne kísértse meg a világ javai megszerzésének vágya. Ha a kísértésnek engedünk, akkor letérünk arról az útról, amit számunkra Jézus urunk kijelölt.

 Megmenekülhet a kapuvári húsüzem

A nyertes pályázó a város és környéke szakképzett munkaerőjére támaszkodik (14.oldal)

Eredményes volt az egykori kapuvári húsgyárat működtető két társaság vagyonára kiírt, sorrendben ötödik pályázat. A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. így aláírhatja a vevővel a szerződést. Dr. Kovács Csaba a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: olyan következetes hirdetési és értékelési metódust folytattunk, hogy előnyt élvezzen az a cég az elbírálásnál, amely mind a Kapuvári Húsra, mind a Baconra együtt nyújt be pályázatot.

 Csorja Gergely: A háborúra készülés analógiája (19.oldal)

Az 1921 és 1933 közötti időszak – véleményem szerint – jelentős hasonlóságokat mutat a 2010 utáni időszakkal. Na nem a bal- és liberális oldalról érkező vádakban, az antiszemitizmusban, a diktatúra felé rohanásban és egyéb ostobaságokban látom a hasonlóságot – már csak azért sem, mert a bethleni korszak egyáltalán nem volt sem antiszemita, sem diktatórikus, sőt – hanem éppen a felemelkedésben, az önálló sikeres álammá válás lehetőségében vélem felfedezni a párhuzamot. Ráadásul mindkét korszaknak van egy meghatározó politikusa, aki nélkül a korszakot el sem lehet képzelni.

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál! De már május 14-én, szerdán 10 és 16.30 között megvásárolhatja kiadóhivatalunkban. Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32. , I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575.info@magyarforum.hu

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

Kedves Honfitársam!

Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk.

A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. 2014 tavaszán Pató Róza szobrászművész felkérésünkre elkészítette a Csurka István –emlékplakettet. Március 31-én szép műsorral emlékeztünk meg Csurka Istvánról az Újpesti Polgári Centrumban. Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: Csurka István tiszteletére, 80. születésnapjára köztéri szobrot szeretnénk emelni. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy, és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

Budapesten, 2014. tavaszán

Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

***

Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára: 11712004-20341426

Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.