2014.05.08.
A
Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy a készítmények értékesítését
is segíti
A hazai és jó minőségű termékek előnyben részesülnek a
sertéshús vásárlása során
Új
védjegyet vezetett be a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)
megbízásával a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és
Terméktanács (VHT) a magyar sertéshús minőségének garantálására.
Dr. Németh Antal, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi
Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: a Kiváló Minőségű
Sertéshús védjegy a hazai sertéságazat egészének lehetőséget
nyújt arra, hogy kiváló, egyedi ízvilággal rendelkező,
hagyományos termékeit itthon és külföldön egyre szélesebb körben
ismert, a minőséget és a magyar származást szavatoló védjeggyel
hozza forgalomba.
Mit szeretnének elérni
a Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy bevezetésével?
Tehát miben segíti ez a minőségbiztosítási rendszer a hazai
ágazatot?
–A védjegy bevezetésével el szeretnénk érni, hogy minőségi
terméket vásároljanak a fogyasztók, és ne kommersz árúkat.
A minőségi hústermékek előállításához nélkülözhetetlen
bizonyos adottság és szakmai felkészültség. Másrészt a
magyar sertéshús értékeire is fel szeretnénk hívni a
figyelmet. Mindezzel a magyarországi sertéshúst előállító vállalkozásokat
segítjük. Célunk, hogy többet termeljenek, magasabb összeget
kapjanak az árúért, biztosabb legyen a termelésük. Mivel
nagyon jelentős az exportunk, ezért a külföldi partnereknek a
figyelmét is fel kívánjuk hívni a magyar sertéshús különleges,
egyedi értékeire, hogy végre egyértelművé váljon, hogy miért
kell többet fizetni a minőségi árúért.
Sertéshúsról, abból
előállított termékekről beszélünk. Számtalan újságban,
internetes oldalon lehet arról olvasni, hogy a sertéshús zsíros,
annak fogyasztása egészségtelen, s inkább fogyasszunk szárnyasokat.
Mi erről a véleménye?
–Kétségtelen, hogy a baromfitenyésztőknek nagyon jó a
marketingjük. Arról viszont keveset beszélnek a médiában,
hogy zsíros sertéshús már a múlté, hiszen a genetikának köszönhetően
megváltozott a hazai sertésállomány is. Így ma sokkal
magasabb a hústartalma a sertéstermékeknek, mint 10-20 évvel
ezelőtt. Ezért egyes, korábban zsírosnak mondott sertéshúsoknak
ugyanolyan az egészségügyi értékük, mint a mellfilének,
vagy a csirkecombnak. Nem is beszélve a kulináris élvezetről.
Milyen kritériumoknak
kell megfelelni ahhoz, hogy egy sertéshús megkapja ezt a védjegyet?
–Nem az előállítás, hanem a termékek kaphatják meg a
védjegyet, legyen szó vágó állatról, félsertésről,
darabolt sertésről, vagy bármely sertéshúsból előállított
készítményről. De nem elég az, ha valaki egy dokumentumon
feltünteti azt, hogy milyen a termék összetétele. Hanem meg
akarunk győződni arról, hogy a helyszínen mennyire biztonságos
és garantált annak a minőségnek a hosszú távú előállítása,
amit az első pillanatban kijelentenek róla. Így komoly és részletes
helyszíni ellenőrzést kell végrehajtani. A fogyasztó számára
is fokozza a bizalmat, hogy a helyszínen akarunk meggyőződni a
termék minőségéről. Másrészt olyan biztonsági elemeket építünk
be a rendszerbe, mint amilyen az élelmiszerbiztonság, a nyomon követhetőség,
a származásigazolás, a környezet biztonsága, és az állatvédelem.
Tehát nagyon szigorú biztonsági rendszer alapozza meg a Kiváló
Minőségű Sertéshús védjegy használhatóságát.
Kik ellenőrzik azt,
hogy az adott hústermék megfelel-e annak, hogy a csomagoláson
ott szerepeljen a Kiváló Minőségű Sertéshús?
–Egyrészt a VHT saját auditorai végzik el az ellenőrzés.
Saját auditorokról beszéltem, de azt tudni kell, hogy más cégek,
más vállalatok megbízásából ők már 5-10 éven át ellenőrző
tevékenységet végeztek, s úgy kerültek kiválasztásra, hogy
a mi filozófiánkat átvéve folytassák a védjeggyel
kapcsolatos ellenőrzéseket. Másrészt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági
Hivatalon belül létrejött egy olyan csoport, amelynek tagjai az
ellenőrzésekre és nem a hatósági munkára szakosodtak.
Nagy kérdés, hogy
ezeket a termékeket hol keresse a vásárló? A multiknál, vagy
a kiskereskedőknél?
–A rendszer bevezetéséről március végén tájékoztattuk
a sajtót, s az első termelőhelyek auditálása, és egyben
elfogadása már megtörtént, s velük a szerződéskötés
folyamatban van. Így rövid időn belül ezek a vállalkozások képesek
megteremteni a forgalmazás föltételeit – többen közülük
saját üzlettel rendelkeznek. Ezekben az üzletekben és
az általuk ellátott boltokban is a közeljövőben meg
lehet vásárolni a Kiváló Minőségű Sertéshús védjeggyel
ellátott termékeket. Tárgyaltunk hipermarketekkel,
kiskereskedelmi láncolatokkal is, s azok vezetői érdeklődnek
ezen termékek iránt. Így fokozatosan vezetjük be a piacra a
kiváló sertéstermékeket.
A magasabb feldolgozottságú
termékek előállítása hozzájárulhat a foglalkoztatás növekedéséhez
is?
–A minőségi termék előállítása több munkával, több
odafigyeléssel, részletesebb utánjárással és kontrolltevékenységgel
jár, s ezért biztos vagyok benne, hogy mindez több munkaerőt
vesz igénybe.
Az, hogy az új védjegyet
önök a VM-mel közösen vezetették be, azt jelenti, hogy jó a
kapcsolatuk a szaktárcával, és odafigyelnek a javaslataikra?
–A védjegy tulajdonosa a VM, míg mi annak a kizárólagos
hasznosítói vagyunk. Ilyen értelemben egymásra vagyunk utalva,
s a kölcsönös kommunikáció során fejlődik a védjegy
rendszere is. Április 4-én is volt egy ilyen rendezvény, ahol
minden más mellett környezetvédelmi kérdések is fölvetődtek,
hiszen nem mindegy, hogy az adott üzem környezetvédelmi okok
miatt bezárásra kerül-e vagy hosszabb távon is megfelő. A
nyomon követési rendszer részletes megjelenítéséről is tárgyaltunk,
hogy a vásárló, akár okostelefonja használatával meggyőződhessen
a terméken szereplő kódszám valódiságáról. A kód
tartalmazza ki a termelő és a termék elállításának és
polcra kerülésének ideje is fel van tüntetve. A KMS védjegy
tehát segíti a fogyasztókat abban, hogy átlagon felüli minőségű,
hazai terméket választhassanak. Az eddig elmondottakat összefoglalva:
a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy a sertéságazat egészének
lehetőséget nyújt arra, hogy kiváló, egyedi ízvilággal
rendelkező, hagyományos termékeit itthon és külföldön egyre
szélesebb körben ismert, a kiválóságot és a magyar származást
szavatoló védjeggyel hozza forgalomba, s ezzel erősítse a
bizalmat a hazai és külhoni fogyasztókban.
Oroszország az év elején
importstopot vezetett be az Európai Unióval – így Magyarországgal
szemben is –, mert Ukrajna után a litvánoknál és a
lengyeleknél is felütötte a fejét a sertéspestis. Ez mennyire
nehezíti meg a hazai sertéstartók helyzetét?
–Az afrikai sertéspestis jelent meg Ukrajnában, Litvániában
és Lengyelországban. A utóbbi két állam az EU tagja, éppen
ezért az egész Unióra vonatkoztatva Oroszország komoly embargós
föltételeket szabott meg. Így élő sertést, vagy friss sertéshús
termékeket nem lehet beszállítani hozzájuk az EU országaiból.
Folynak a tárgyalások ebben a témában, de azt nehéz megjósolni,
hogy Oroszország mikor enged az importstopból. Azt tudni kell,
hogy az EU sertéstermékeinek csak 10 %-a kerül kivitelre, s
annak is csak egy része Oroszországba, ugyanakkor az orosz
import egy jelentős része az EU-ból származik. A helyzetet
bonyolítja, hogy az USA-ban is felütötte a fejét egy új vírusos
betegség a sertésállományban. Így Oroszország onnan sem tud
importálni sertéshúst. Ezért kereskedelmi és járványügyi
szempontok figyelembevételével kell minden fél érdekében
meghozni a döntést.
Medveczky
Attila
|