2014.03.07.
Az áfacsökkentés miatt kevesebbet kell fizetnie feldolgozó vállalkozásoknak
Csak akkor leszünk versenyelőnyben, illetőleg partnerei a külföldi
vállalkozóknak, ha azonos költségszinttel és profit eredménnyel
tudjuk a vállalkozásunkat vezetni
A minőségi váltás,
a minőségi változás éve lesz az idei a sertéságazatban,
amit több meghatározó lépés is ösztönöz. Feldman Zsolt,
agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár elmondta:
a 22 százelékpontos áfacsökkentés a sertés termékpályán
tapasztalható áfa csalások és számla nélküli értékesítés
visszaszorítása érdekében történt. Az
áfakulcs mérséklésével várhatóan a külföldről behozott
élősertés, félsertés, vagy egyéb sertés terméknek a
mennyisége és aránya is csökken a jövőben.
A második Orbán-kormány hivatala lépése óta
miben tudta segíteni a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a
sertéságazatban dolgozók helyzetét?
–A sertésstratégia
elkészítésével a kormány célja, hogy a jelenlegi mintegy 3
milliós sertésállomány 6 millióra nőjön 2020-ig. A stratégia
ezen felül 20 ezer új munkahely létrejöttét, exportpiacok
keresését és egészséges hazai élelmiszerek termelését is
elősegíti. A 2013. évben 1,6 milliárd forint állt rendelkezésre
a sertéságazat helyzetét javító stratégiai intézkedésekről
szóló kormányhatározatban meghatározott feladatok megvalósítására.
A költségvetési törvény 2014-ben is 1,6 milliárd forintot
biztosít a sertéságazati intézkedésekre. A program kidolgozása
és a keretösszeg felosztása folyamatban van. A sertéstenyésztéssel
és takarmányozással kapcsolatos kutatási feladatok, a
genetikai alapok javítását kiszélesítését, hatékonyabb
felhasználását elősegítő intézkedések mind a mangalica,
mind pedig az egyéb hazai fajták tekintetében. Folytatódik a
minőségbiztosítási eredetigazolási programok továbbfejlesztése,
a Minőségi Magyar Sertéshús logó kiépítése. A sertéságazati
információs rendszer, és a feketepiac leküzdését szolgáló
azonosítási, nyilvántartási, nyomonkövetési rendszer
fejlesztése tovább folytatódik. Marketing programok indulnak
belföldön és külföldön, integráció-fejlesztéssel és
szaktanácsadási rendszer fejlesztéssel kapcsolatos programok is
felmerültek. A sertéstartók
is részesednek az állattenyésztés technológiai fejlesztése (ÁTK)
és az élelmiszer-feldolgozás technológiai fejlesztése (ÉLIP)
elnevezésű támogatási jogcímekből. A célterületekre fordítható
keretösszeg összesen legalább 60 milliárd forint. A gazdaságok
többsége tőkehiány miatt önerőből, a támogatási lehetőség
biztosítása nélkül nem tudják a versenyképes piaci termelés
technológiai hátterét megteremteni, ezért ez a forrás lehetőséget
nyújt az állattenyésztésben és élelmiszeriparban gazdálkodók
részére technológiai berendezések (gépberuházások) korszerűsítésére.
Az állattenyésztési technológiai fejlesztésére (ÁTK)
beszerzendő technológiák, gépek támogatására mintegy 35
milliárd forint (25 milliárd állattartási technológia), az Élelmiszeripar-feldolgozás
technológiai fejlesztésére (ÉLIP) legalább 25 milliárd
forintot (15 milliárd állattartóknak 10 milliárd forint nem állattartóknak
biztosított feldolgozásra,) nyújtott a tárca.
Mindkét célterület esetében nagyértékű gépbeszerzésre
legfeljebb 250 millió forint, kisértékű gépekre 15 millió
forint támogatást lehetett igényelni. A Vidékfejlesztési
Minisztérium 2013-ban a meghirdette a sertésfeldolgozást végző
élelmiszer-feldolgozók részére nyújtott „de minimis” támogatást
400 millió forintos kerettel. A támogatás célja, hogy a hazai
húsfeldolgozók minél korszerűbb technológiával állítsák
elő termékeiket, a fogyasztók pedig minél magasabb minőségű,
megbízható hústermékekhez jussanak hozzá. A támogatást a húsfeldolgozók
szakmai igényei alapján a feldolgozáshoz, készítménygyártáshoz
kapcsolódó gépek, technológiai berendezések és eszközök
beszerzéséhez lehetett igényelni. A pályázati beadási határidő
lejártát követően tekintettel a többszörös túligénylésre
a VM 717 millió forintra növelte a támogatási keretet.
A hazai genetikai alapok fejlesztésére, a törzskönyvezés,
a teljesítményvizsgálatok és a mesterséges termékenyítés
technikai hátterének fejlesztésre a VM mezőgazdasági de
minimis támogatást biztosít a tenyésztők részére 55 millió
forint összegben. A
nemzeti támogatások közül a sertés állatjóléti támogatások
a legjelentősebbek, mind a rendelkezésre álló összegek, mind
az ágazatra gyakorolt hatásuk alapján. Ezen a területen 2010.
óta eltelt időszakban jelentős eredményeket könyvelhet el a tárca.
2010-ben a sertés ágazatban
felhasználható keretösszeg 6 milliárd forint volt, a támogatások
kifizetése mindig a tárgyévet követő évben realizálódott.
2012-ben az aszályos időjárásra tekintettel a tárca élt azon
jogával, hogy a Bizottság által jóváhagyott keretösszeget
nemzeti hatáskörben 20%-al megemelje. Így a célra felhasználható
forrást 7,2 milliárd forintra emelte és megkezdte a támogatások
előrehozott, tárgyévi kifizetését. Tekintettel arra, hogy az
EU Bizottság 2013 december végéig engedélyezte a támogatási
jogcím alkalmazását, szükségessé vált, hogy a tárca lépéseket
tegyen annak meghosszabbítására. Számos szakmai egyeztetés és
a Bizottság által kért kiegészítő információk megküldése
után, 2013. decemberében megérkezett a Bizottság jóváhagyó
határozata, amely 2018. december végéig engedélyezte
Magyarország számára a sertés állatjóléti támogatás
fenntartását. Az ágazat megsegítésére a VM mindent megtett
annak érdekében, hogy a (2012.-ben még csak a kedvezőtlen időjárási
viszonyok miatt alkalmazott) kifizetési rendszer a következő években
is fennmaradjon. A költségvetési tárgyalások során a tárca
sikeresen képviselte ezen álláspontját, így a tárgyévi
kifizetések 2013-ban is megvalósulhattak és ezt a gyakorlatot
alkalmazhatjuk 2014-ben is.
Ezen felül a Bizottság engedélyezte egy magasabb keretösszeg kifizetését.
A tárca szem előtt tartva a sertéstartók érdekeit, 2014. évi
sertés állatjóléti támogatásokra 8,5 milliárd forint összeget
biztosít. Az új feltételekről a sertéstartók a VM honlapján
megjelent közleményből már informálódhatnak.
Januártól 27 százalékról 5 százalékra csökkent az
élő- és félsertés általános forgalmi adója. Ez egy régi vágyuk
volt az ágazatban érintetteknek. Miért „csak” most tudták
bevezetni ezt a lépést?
– A 22 százelékpontos
áfacsökkentés a sertés termékpályán tapasztalható áfa
csalások és számla nélküli értékesítés visszaszorítása
érdekében történt. Az intézkedés hozzájárul a gazdaság
fehérítéséhez és a hazai vállalkozások versenyképességének
növeléséhez. Az áfa mérséklését a költségvetési mozgástér
eddig nem tette lehetővé, mivel a kormány gazdaságpolitikájában
a három százalék alatti költségvetési hiány prioritást élvezett.
Tavaly nyáron Magyarország kilenc év után végre kikerült a túlzottdeficit-eljárás
alól, ami a kormány sikeres gazdaságpolitikájának eredménye.
A megfelelő gazdasági mutatóknak köszönhetően nyílt lehetőség
a leginkább nehéz helyzetben lévő sertéságazatban az áfa csökkentésére.
Az adócsökkentéssel elérhető az, hogy csökken a
feketegazdaság is?
–Igen, ezzel a döntéssel elő tudjuk segíteni a
feketegazdaság visszaszorítását az ágazatban. Különböző
szakértői vélemények alapján húsz-harminc-, sőt a negyvenszázalékos
mértéket is elérheti a sertéságazatban a feketegazdaság aránya.
Gyakorlatilag számla nélkül mozgott a sertésállomány egy része.
A környező országokban az élőállat - sertés - áfája
kilenc-tíz százalék körül mozog. Ez egy nagy csábítást
jelentett a csalásra. Az áfacsökkentés hatására kevesebbet
kell fizetnie a vágóhidaknak, valamint a félsertést felvásárló,
feldolgozó vállalkozásoknak is.
Mi az oka annak, hogy az elmúlt évtizedben a belföldi
sertésállomány lényegesen, mintegy 40 százalékkal, a kocaállomány
pedig még ennél is nagyobb mértékben csökkent?
–A sertéságazat nehéz helyzetbe kerüléséhez több
tényező is hozzájárult. A sertéstartók és a feldolgozóipar
nagy része teljesen kiszolgáltatott volt az élelmiszer-kiskereskedelem
árképző politikájának. A sertéstartóknak nincs vágóhídjuk
és takarmány-feldolgozójuk, ezért kiszolgáltatottak
inputoldalon és felvásárlói oldalon. Vágóhidaknak nincs sertéstelepük
– különböző tulajdonosi kör. Alacsony a termelői integrációs
szint. Nincs tartós, bizalmon alapuló együttműködés sem a
felek között. A termelés koncentrációja, műszaki- technológiai
színvonala, szervezettsége elmarad a versenytársakétól. Az állattenyésztés
döntő módon elszakadt a földhasználattól, ami a takarmánybázis
és a trágyakihelyezés szempontjából is rendkívül hátrányos.
Ezen kíván segíteni a Földet a gazdáknak program azzal, hogy
a helyben lakó, állattartással foglalkozó családi gazdák
tudjanak állami földhöz jutni.
Másik probléma, hogy a jó minőségű takarmánnyal, drágábban
előállított magyar sertés a lakosság korlátozott fizetőképessége
miatt nem versenyképes a gyengébb minőségű külföldi termékkel
szemben. Mint ismert, a Közös Agrárpolitika támogatási
rendszere nem kedvez az ágazatnak, ezen felül a szigorú környezetvédelmi
előírásokat, magas hatósági költségeket (környezetvédelem,
állategészségügy) is be kell tartaniuk az állattartóknak.
Jelentős hátrány a külföldi sertéstartókkal szemben a
termelői szerveződések alacsony szintje.
Pozitív folyamat ugyanakkor, hogy a statisztikai adatok
szerint minimalizálódott az ágazatban úgy a hízó, mint a
tenyészállat létszámnak a csökkenése, és ilyen csekély arányú
csökkenés még sohasem volt, alig észrevehető. Úgy néz ki,
hogy elértük a mélypontot az ágazatban, és a várható 2014.
évi intézkedésekkel a VM mindent megtesz azért, hogy a sertéságazat
most már növekedési pályára állhasson.
Eddig mekkora kereslet volt a hazai sertések iránt a bel-és
a külföldi piacokon? Tehát mennyi sertést importálunk és
exportálunk?
–A KSH adatai alapján Magyarország élősertés-kivitele
csaknem 12 százalékkal haladta meg 2013. január-október között
az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséget. Legfőbb
partnereink Románia, Szlovákia, Ausztria és Szerbia voltak. Az
élősertés-behozatal az előző évi mennyiségtől több mint 4
százalékkal maradt el. A legnagyobb beszállítók Hollandia,
Szlovákia, Lengyelország és Németország voltak. A nemzetközi
piacon 2,5 százalékkal több sertéshúst értékesítettünk,
azonban az export értékének emelkedése nem érte el az 1 százalékot.
Legnagyobb mennyiségben Romániába, Olaszországba és Oroszországba
szállítottunk sertéshúst. A sertéshúsimport mennyisége 1,6
százalékkal nőtt, ugyanakkor értéke több mint 5 százalékkal
esett vissza. A sertéshús 61 százaléka Németországból,
Lengyelországból és Ausztriából származott. Magyarország élő
sertésből nettó exportőr, míg sertéshúsból nettó importőr
volt a vizsgált időszakban. A nemzetközi piacon a magyar sertéshúsból
készült termékek nap mint nap megmérettetnek, és felveszik a
versenyt bármely nyugat-európai országban készülttel. Tehát
itt a minőséget kell egyértelműen emelni, mert csak akkor leszünk
versenyelőnyben, illetőleg partnerei a külföldi vállalkozóknak,
ha azonos költségszinttel és profit eredménnyel tudjuk a vállalkozásunkat
vezetni, és folytatni. A magyar sertéshús piaca rendkívül
nyitott, jelenleg mintegy 220 ezer tonna import érkezik az országba,
míg a belföldi termelés mennyisége 250 ezer tonna. A magyar
kivitel mennyisége pedig mintegy 230 ezer tonnát tesz ki évente.
A sertésstratégia ennek a helyzetnek a kezelését is célozza.
Hogyan számolnak, az adó mérséklésével
mennyivel erősödhet a kereslet a belföldi sertések iránt?
–Az áfakulcs mérséklésével várhatóan a külföldről
behozott élősertés, félsertés, vagy egyéb sertés terméknek
a mennyisége és aránya is csökkenni fog. Egyszerűen azért,
mert nincs nagy eltérés a jelenlegi finanszírozási szempontból
a behozott, és a Magyarországon megvásárolható alapanyag között.
Mostanáig a vágóhidak inkább behozták külföldről a sertéshúst,
mint hogy belföldön megvásárolták volna a 27%-os áfával. Bízunk
benne, hogy a döntés pozitívan változtatja meg a hazai sertéshús
javára a felvásárlást a vágóhidaknál, feldolgozó üzemeknél.
Ez nagyon fontos tényező lesz, mert ezzel a belföldi kereslet
is nőhet, és a felvásárlási árak is emelkedhetnek, ami jó hír
lehet az állattartóknak.
Milyen céllal szeretnék bevezetni a Kiváló Minőségű
Sertéshús (KMS) védjegyet?
–A Vidékfejlesztési Minisztérium hosszútávú célja,
hogy a magyar emberek kiváló minőségű magyar sertéshúst
fogyasszanak. Jelenleg évente egy ember mintegy
25 kilogramm
sertéshúst fogyaszt. Egy elég magas szint auditálás eredményeként
az állattartók, a vágóhidak, a feldolgozóüzemek,
kiskereskedelmi boltok, hálózatok, sőt, még a vendéglátás
is használhatná a védjegyet, amelyet a termékén jeleníthet
meg. Ennek feltétele, hogy a sertéshús készítmény egy
komoly, magas szintű feltételrendszernek feleljen meg. Mi azt az
elvet kívánjuk érvényesíteni, hogy a KMS védjegy garanciát
jelentsen arra, hogy a termék kiváló minőségű alapanyagokból
készült.
Medveczky Attila
|