2014.03.28.
A
Nemzeti Külgazdasági Hivatal támogatja a hazai vállalatok külpiaci
törekvéseit
Magyarországon nagyon szigorúak az élelmiszerbiztonsági követelmények,
ami a világ egyes részeire nem jellemző
Immáron harmadik
alkalommal mutatkoztak be magyar vállalatok a HITA (Nemzeti Külgazdasági
Hivatal) szervezésében a világ egyik vezető élelmiszeripari
szakkiállításán, a dubaji Gulfoodon. Főleg azok a magyar cégek
tudják megismerni a külföldi cégek elvárásait, akik már találtak
olyan partnert, akivel üzletet tud kötni. Hiszen a helyi importőr
tudja a leghitelesebben bemutatni a legpontosabban az igényeket.
Dubaj az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második
legnagyobb városa, sőt nemzetközi üzleti központtá is vált.
Ez volt a fő indok, hogy magyar vállalatok is bemutassák termékeiket
a Gulfoodon? – kérdezem Maurtner Márkot, a HITA osztályvezetőjét.
–Dubaj a közel-keleti térség, a Perzsa-öböl gazdasági
régiójának fontos kereskedelmi központja, és így lényeges vásárközponttá
vált. Tehát a dubaji vásár meghatározó a régi szempontjából.
Nem maga Dubaj a célpiaca, a városban rendezett nemzetközi vásároknak,
hanem főleg a régió, s azon belül a legnépesebb ország Szaúd-Arábia.
Az egész arab-térségből érkeznek látogatók erre a kiállításra.
Az elmúlt négy-öt esztendőben a Gulfood annyira népszerű
lett mind a kiállítók, mind a látogatók körében, hogy
nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát. Kínától az Egyesült
Államokig a világ szinte minden tájáról megfordulnak a
Gulfoodon üzletemberek, s a kiállítók közül számtalan olyan
ország képviselteti magát, amelyik élelmiszer-exportban érdekelt.
A magyar és a külhoni kiállítók, akik rész vettek velünk
ezen az eseményen, s a világ számos ilyen szakkiállításán
is megjelennek, azt mondták, hogy a világ első három nagy
nemzetközi élelmiszeripari rendezvénye közé sorolják a
Gulfoodot.
Hogyan választja ki a HITA azokat a vállalatokat,
melyek egy ilyen rendezvényen szerepelhetnek?
–A módszer nagyon egyszerű: meghirdetjük a részvételi
lehetőséget a honlapunkon, és a HITA élelmiszeripari tanácsadója
közvetlenül is kiküldi azoknak a cégeknek – több száz
exportban érdekelt magyar vállalatról beszélhetünk – az
eseményre való fölhívást, akikkel kapcsolatban állunk. Jelképes
részvételi díjat kérünk a jelentkező cégektől a magyar
standon való megjelenésért, viszont a standdal kapcsolatos egyéb
tetemes költségeket a HITA átvállalja a vállalkozásoktól. A
mi célunk, hogy a cégek Magyarországon, hazai származású
alapanyagokból gyártott magyar, feldolgozott termékekkel
jelenjenek meg, és elsősorban a kis -és közepes vállalkozások
(kkv) részvételét támogatjuk. Jelentkezési sorrendben
fogadjuk be a jelentkezőket; más különbséget a cégek között
nem teszünk. Szerencsés helyzetben voltunk, mert igencsak nehéz
jó és megfelelő méretű helyet szerezni a dubaji kiállításon,
de mivel Magyarország az elmúlt két évben részt vett ezen a
rendezvényen, így mind méretben, mind elhelyezkedésben jó
standot kaptunk, ahol 16 vállalat mutatta be termékeit, lefedve
a hazai export árualap szinte teljes spektrumát. Sajnos 4-5 cégnek
még így sem tudtunk helyet biztosítani, ezért a jövőben
mindent megteszünk annak érdekében, hogy növeljük a magyar
stand méretét.
A magyar kkv-k számára ugyan komoly lehetőségeket
tartogatnak a külpiacok, azonban fel kell venniük a versenyt nem
csak hazai konkurenseikkel, hanem más országok cégeivel is. A
Nemzeti Külgazdasági Hivatal ezen a téren hogyan tudja segíteni
a hazai kkv-kat?
–Teljes mértékben igaz, hogy versenyezniük kell a
magyar cégeknek. Jelentős a verseny Európában, és a belföldi
piacon is. S ez ugyanúgy igaz a közel-keleti régióra is. Hazánkban
keleti nyitásról és új piacokról beszélünk, de azt tudni
kell, hogy a világ jelentős exportőrei már jelen vannak ezeken
a piacokon.
Akkor hogyan tudnak a magyar cégek versenyelőnyt élvezni?
–Olyan termékeket mutatunk be, melyeknek híre van a
piacokon, minőségileg megfelelőek, elismertek. Nem feltétlenül
árban tudunk versenyezni, de mégis vannak olyan termékeink,
melyekkel az élen járunk. Termékeink színvonala is meghatározó;
a világon szinte mindenhol elismerik, hogy a magyar méz, ásványvíz,
zöldség és gyümölcs kiváló minőségű. Azt is tudják,
hogy Magyarországon nagyon szigorúak az élelmiszerbiztonsági követelmények,
ami a világ egyes részeire nem jellemző. Ezért hajlandóak a külföldi
vevők megfizetni a magasabb árat is a jó minőségű és
biztonságos magyar élelmiszer termékért. Éppen ezért minden
termékünkre lehet vevőt találni, mert a piac óriási lehetőségekkel
bír.
Egyes közgazdászok szerint a keleti térségbe – ide
sorolható Oroszországon kívül a FÁK-tagállamok, a közel-,
illetve távol-keleti országok is – jellemzően nagy mennyiségű
terméket szállíthatnak a cégek, így a kisvállalkozások által
előállított árumennyiség általában nem elég. Mi erről a véleménye?
–Azt mi is jól tudjuk, hogy egy adott magyar kis-és közepes
vállalatnak nem lehet az a célja hogy egy nagy országot
lefedjen termékeivel. A mi egyik feladatunk a hazai kis- és középvállalkozások
külgazdasági tevékenységének támogatása, és a külföldi cégek
magyarországi befektetéseinek ösztönzése. Ezért a
kkv-szektor egyes tagjainak elég az, ha egy olyan jó partnert
találnak az adott országban, amelyik egy régiót lefed, vagy
bizonyos termékkört vásárol tőle. Azt is tudni kell, hogy a
kis-és közepes vállalkozások többsége most építi ki külföldi
kapcsolatrendszerét. Tehát a cégek közti kapcsolat megteremtése
a cél, s nem egy egész ország ellátására törekednek a
magyar exportőrök. S ha beindul az üzlet, s az jól prosperál
– például azzal, hogy olyan disztribútort találnak, aki képes
bejuttatni a termékeket üzletláncokba, vagy a gasztronómiai
szektor ellátást biztosító nagykereskedőkhöz – , akkor idővel
a magyar cégek is fejleszteni tudnak, vagy az is fölvetődhet,
hogy integrált rendszerekben dolgozzanak.
A kiállító vállalatoknak bizonyára meg kell ismerniük
hazánk és az adott ázsiai ország közötti kulturális különbségeket
is. A HITA fölkészíti a vállalatokat erre? Hiszen, ha Dubajban
állítanak ki, akkor lényeges, hogy az iszlám vallás előírásainak
megfeleljenek az élelmiszerek.
–Tapasztalatom szerint a legtöbb vállalat jól ismeri az
egyes országok, régiók kulturális, vallási szokásait, értékrendjeit.
Főleg azok a magyar cégek tudják megismerni a külföldi cégek
elvárásait, akik már találtak olyan partnert, akivel üzletet
tud kötni. Hiszen a helyi importőr tudja a leghitelesebben
bemutatni a legpontosabban az igényeket. A HITA az általános
kulturális különbségek megismertetésében tud segíteni, ebből
a célból több kiadványt jelentetünk meg, és bizonyos időközönként
szervezünk képzéseket, tematikus rendezvényeket. Március végén
Szaúd-Arábiában tartunk jelentős magyar bemutatkozó fórumot,
s előtte meghívunk egy olyan szakértőt, aki a részt vevő
magyar cégeket fölkészíti az ottani kulturális és üzleti
szokásokról. Emellett konkrét tanácsokkal látjuk el a kiutazó
cégeket, például a Gulfood esetén azt közöljük a kiállítókkal,
hogy egyes termékkörökben – főleg az állati eredetű élelmiszerek
esetén – szükséges az iszlám vallási előírások miatt a
halal- tanúsítás. Létezik hazánkban olyan szervezet, amely
ezt a tanúsítvány kiadja, amennyiben a termelés megfelel a
halal előírásainak. Emellett hatósági bizonyítványokat is
igényelhet az adott ország az export elindításakor.
A közös piacon kialakult koncentrált kereskedelmi struktúrában
a rendkívül kiélezett árverseny veszélyezteti a hazai vállalatok
piaci pozícióit. Ezért vált szükségessé a piacok diverzifikálása,
a nyitás az új, a keleti piacok felé?
–Jobban szeretem az új piacok kifejezést. Ahogy ön is
említette, az Európai Unióban olyan kereskedelmi struktúra
alakult ki, ami Magyarországon is lényegében meghatározza a
piaci lehetőségeket. Tudjuk, hogy a multinacionális és
diszkont láncolatok minden uniós országban jelen vannak, s
ezeknek a beszerzési politikájuk igencsak hasonló, gondoljunk
az árleszorító törekvésekre. Ezért kemény és kiélezett árversenynek
vannak kitéve a magyar termelő vállalatok. Ebben a versenyben
csak azok a cégek állják meg a helyüket, akik nagy gyártási
kapacitással rendelkeznek, magas technológiával dolgoznak, és
képesek az árat annyira leszorítani, hogy a nagy mennyiségű
termék előállítása mellett magas profitra tegyenek szert.
Magyarországon sajnos kevés az ilyen vállalat. Látja minden
fogyasztó, hogy a multiknál főleg az olcsó és a gyenge minőségű
termékek árasztják el a polcokat, és sajnos az ár miatt, a vásárlók
is ezeket keresik többnyire. Más országokban viszont lényeges
a minőség és olyan termékek behozatala, ami az adott régióban
nem elérhető. Erre nagyon jó példa a Közel-Kelet, ahol az élelmiszerek
közel 90%-át külföldről szerzik be. Kínában pedig az élelmiszerbiztonság
helyzete nagyon kritikus helyzetben van, amit már az ottani kormány
is elismert. Ezért a jobb módú kínai fogyasztók kifejezetten
a nem helyi termékeket keresik.
Nem úgy, mint nálunk…
–Ez igaz, de reménykedem benne, hogy mindez csak egy átmeneti
időszak, s a magyar vásárlók is rájönnek arra, hogy a
biztonságos élelmiszer fogyasztása mennyire lényeges egészségünk
megőrzése szempontjából.
Miért nem kedveli a keleti piac kifejezést? Talán azért,
mert még mindig sokakban él az a beidegződés, hogy a keleti
országok bármilyen minőségű terméket megvásárolnak, s csak
a mennyiség számít?
–Szó sincs róla! Amikor keleti nyitásról beszélünk a
külgazdaság kapcsán, akkor leggyakrabban Oroszországra, a FÁK-államokra,
Kínára, Indiára és az arab országokra gondolunk. De a magyar
exportőrök szempontját nézve tudni kell, hogy a világnak van
számos olyan országa, mely tőlünk nem keletre helyezkedik el,
de ugyanolyan jó piaci lehetőségeket rejt magában.
Gondolhatunk az egész amerikai kontinensre, vagy Afrika egyes államaira.
S nagyon lényeges, hogy a magyar vállalatok megtudják azt, mit
kínál a világ az unión túl. Az egyik Dubajban kiállító cég
például büszkén jelezte, hogy már Chile is rajta van az
exporttérképén.
Ha már Chilét említette; a magyar borászok többször
panaszkodtak arról, hogy az áruházak polcai hemzsegnek a
chilei, ausztráliai, argentin boroktól. A Nemzeti Külgazdasági
Hivatal a minőségi magyar borok külpiacai megjelenését is támogatja?
–Az élelmiszer iparhoz hasonlóan bizonyos országokban
szervezünk, korlátozott számban, külpiaci exportpromóciós
eseményeket a borágazatban is. Ez tudatosan leszűkített tevékenységet
jelent, mert azt tapasztaltuk, hogy külpiaci bormarketingre az állami
források mértéke soha nem lesz akkora, hogy olyan promócióval
számolhassunk, mint ami Ausztráliára, vagy Dél-Amerikára
jellemző. Ezért az a stratégiánk, hogy olyan piacokat válasszunk
ki, ahol éveken átnyúló konzekvens munkával intenzív tevékenységet
tudunk végezni, s ahol nagy a borfogyasztás, de nincs helyi
termelés. A HITA ezért Skandináviára és a Benelux-államokra
koncentrál az ilyen rendezvények kapcsán, mert ezek a piacok méretüknél
fogva a magyar termelők által is elérhetők. Európán kívül
még egy ilyen helyszín van: Hong-Kong – ami jelentős állomást
jelent Kína felé – , ahol minden évben részt veszünk a
borkiállításon.
Mennyire lehet perspektivikus ágazat a korszerű életmóddal
összeegyeztethető egészséges élelmiszerek kategóriája az
export szempontjából?
–Az egészséges élelmiszerek kivitelének nagy jövőt jósolok.
Azok a cégek, amelyek figyelemmel követik a világtendenciákat,
olyan fejlesztéseket folytatnak, ami által minél több egészséges,
vagy bio élelmiszert tudnak előállítani. Szintén világjelenség
a táplálék -allergia, amire egyes vállalatok úgy válaszolnak,
hogy például gluténmentes élelmiszert hoznak forgalomba. Természetesen
ez egy speciálisabb és szűk szegmense az exportnak, de
mindennek a pozitívuma, hogy nem feltétlenül a mennyiségben,
hanem a termék adott paraméterei szempontjából kell
versenyezni.
Beszéljünk arról, hogy a magyar cégeknek mennyire sikerült
partnereket találniuk, és a vásárok következtében el tudják-e
adni portékájukat?
–Minden nemzetközi szakkiállítás után a részvevőknek
follow up, tehát utókövető kérdőívet küldünk ki. S ebben
információt kérünk tőlünk a konkrét és várható üzleti
eredményekről, és a tapasztalatokról is. A kiállításokon
elsősorban kapcsolatok születnek meg, és üzleteket csak ritkán
kötnek. Majd itthonról az adott ország importőreinek árumintát
küldenek, vagy próbaszállítást bonyolítanak le. S utána
indulhat meg az esetleges szállítás. A dubaji szakkiállításon
a magyar cégek külön-külön 50-150 előtárgyalást bonyolítottak
le, s ha ebből 3-4 üzlet valósul meg, az már pozitívumot
jelent. Nem csak az üzletkötés a lényeges az ilyen kiállításokon,
hanem az is, hogy figyelemmel kísérjük, a többi vállalat, a
konkurencia milyen termékeket kínál a piacokon.
Medveczky Attila
|