2015.08.14.
Az agrárszakma ünnepe
Megújul az OMÉK
A helyi termékek
seregszemléje lesz a 77. Országos Mezőgazdasági Kiállítás
és Vásár (OMÉK), amelyet szeptember 23–27. között
rendeznek meg a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Lipcsey György
vezérigazgató-helyettest arról kérdeztük, hogy mi a megújulás
lényege, s miként változik meg koncepciójában az idei OMÉK.
Milyen újdonságokat kínálnak a résztvevők számára?
– Alapkoncepciójában az idei OMÉK szorosan kapcsolódik
a Földművelésügyi Minisztérium által januárban bejelentett
Helyi termék éve programhoz. A helyi termékek előállítóinak
bemutatásában az OMÉK 2015 koncepciójának legnagyobb újdonsága
a régiós megjelenés. A helyi mezőgazdaságot a hozzá kapcsolódó
régiós kultúra és táj bemutatásával tesszük érdekesebbé
a nagyközönség számára. A kilenc régióból érkező helyi
termék előállítók ismertethetik meg áruikat. Kiemelendő,
hogy a bemutatáson kívül az egész vásárváros területén értékesíthetik
is a termékeiket, ami nagyon jó lehetőség arra, hogy az OMÉK-on
megkóstolják a kilátogatók a magyar föld legjavának ízeit.
Ezenfelül számos új program lesz az OMÉK-on; az egyik legérdekesebb
az Így főz Magyarország ahol a gasztronómiai versenyek díjazottjai,
helyezettjei mutathatják be a tájegységek ízeit. A kiállításon
az Országos Kéktúra útvonalát is jelzik, s egymás mellett
leképezve bejárhatók lesznek a turisztikai régiók és a
nemzeti parkok.
Szakmai konferenciára is sor kerül?
– Összesen 35 konferenciát szervezünk, s természetesen
azok közül a legjelentősebbek az agrárszakmai témájúak –
de a területfejlesztés, vidékfejlesztés, agrárszakképzés és
a borászat témakörében is lesz konferencia. A kiállításon
„bortúra” keretén belül a borrégiókat járhatják be a
vendégek.
Tehát akkor az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és
Vásár így kapcsolódik a turizmushoz?
– Az egykori Agrármarketing Centrum 2012 óta a Magyar
Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságaként belül működik,
tehát ez a fő kapcsolódási pont. A megújult országpromócióban
a jó minőségű magyar termék, a turizmus, a gasztronómia és
a bor egymást kiegészítve jelenik meg, kiemelten hangsúlyozva
hazánk értékeit.
Térjünk rá a szakmai kiállításra.
– Hagyományosan megrendezzük a mezőgazdasági gépek kiállítását
és vásárát is. Emellett az OMÉK-Kert nagyon lényeges a dísznövénytermesztő
ágazat számára. Élőállat-bemutatásra is sor kerül, melyet
évek óta nagy számban tekintenek meg a látogatók.
Csak magyarországi termelők mutatkozhatnak be a vásáron,
vagy határon túliak is?
– Természetesen a határon túlról is érkeznek kiállítók.
Annak a határon túli kiállítónak, aki nem tudja magát regionálisan
elhelyezni, egy központi standrészen biztosítunk helyet.
Mennyit kell fizetniük, s mely szervezet felé az agrárszakma
résztvevőinek, hogy megjelenhessenek a kiállításon?
– Nem változtak a két évvel ezelőtti kiállítói díjak,
sőt a helyi termék előállítói kedvezményre is jogosultak. A
pontos összegről az omek.itthon.hu honlapon tájékozódhatnak.
A látogatói díjakon sem változtattunk, az iskoláscsoportok
pedig, kísérővel együtt térítésmentesen nézhetik meg a kiállítást.
A célok között szerepel az is, hogy a látogatók később
felkeressék azokat a tájakat, melyeknek ízei elnyerték a tetszésüket?
– Természetesen, hiszen ha elutazunk valahová, akkor
szeretjük megkóstolni a helyi specialitásokat. A helyi termék
ezen a ponton is csatlakozik a turizmushoz, mert nem csak a táj
szépségeiben gyönyörködünk utazásaink alatt. A helyi termékek
csoportjába az élelmiszereken kívül a kézműves termékek is
beletartoznak.
Említettük a régiós kultúra és a táj bemutatását.
A magyar táj és a magyar élelmiszerek elválaszthatatlan egységet
képeznek. Ezért hozta létre a Magyar Turizmus Zrt. tavaly a
KAMRAPOLC programot?
– Ezzel a programmal olyan közösségi összefogást valósítunk
meg, amely valamennyi részt vevő agrárpiaci szereplő közös
érdekét szolgálja. A vidéki KAMRAPOLC-okon a tájegységre
kifejezetten jellemző, a közelből származó helyi agrár- és
kézműves termékeket vonultatnak fel. Ezáltal a hazai és külföldi
fogyasztók is széleskörűen megismerhetik azokat a párjukat
ritkító minőségi termékeket, amelyeket évszázados hagyományok
formáltak országszerte.
Medveczky Attila
|