2015.06.12.
„A patakban jó hidegre hűtjük, ha a
medve meg nem támad”
– Erdély –
„Egy valamirevaló
nemzetnek legyen saját söre és légitársasága. Nem árt, ha
van focicsapata és atomfegyvere is, de legalább saját söre
legyen.” Nos, Frank Zappa „elvárásának” november óta
megfelel Székelyföld, nem is akárhogyan. Lénárd András, a csíkszentsimoni
sörgyár vezetője egy interjúban említette, hogy az Igazi Csíki
Sör iránt már akkora a kereslet, hogy egyelőre nem is tudnak
megfelelni neki. Az érdeklődés pedig Pünkösdkor hágott tetőfokára,
mi is vártuk, hogy megkóstolhassuk az új, székelyek által előállított
nedűt.
Egyáltalán nem
volt olyan könynyű hozzájutni az Igazi Csíki Sörhöz, mint
gondoltuk, jelenleg jó, ha a székelyföldi boltok és vendéglátóhelyek
felében kapható. A szentsimoniak helyzetét erősen megnehezíti
a csíkszeredai Heineken gyár, ám hála Istennek hiába perelik
őket névhasználat miatt (Ciuc Premium – Igazi Csíki Sör), már
kétszer is a székelyeknek szolgáltatott igazságot a bíróság.
Ezen kívül a Heineken termékei Erdély-szerte vásárolhatóak,
és amennyire lehet, nem hagyják érvényesülni a Csíki Sört.
Csak egy példa: heinekenes hűtőszekrényben csak Heineken árut
tárolhatnak a boltosok – nem úgy van, ahogy egy átlagember
gondolná. Nem elég a söröket palackozni, a forgalmazásukhoz
általában hűtőszekrényt is kell adni az üzleteknek.
A szentsimoniak
persze nem hagyják magukat, a Pünkösdkor érkező több százezer
zarándokra pedig alaposan felkészültek, Csíksomlyón a búcsú
idejére külön udvart rendeztek be, ahol az érdeklődők
fogyaszthatták a Csíki és a Székely Sört is. Mint kiderült,
mindkét palackban ugyanaz az ital található csak a Csíki Sör
fél literes és üveges kiszerelésű, míg a Székely Sör másfél
literes és műanyag palackozású, ahogy egy helyi fiatal mondta,
mert „a székely a flakonosat szereti.”
Nemcsak a székelyek
körében arat nagy sikert az ősz óta kapható nedű. Találkoztunk
olyan emberrel, aki már Magyarországon megismerkedett vele, és
Csíki sörös pólóban érkezett Erdélybe. Mi is minden, korábban
Székelyföldön vásároltnál finomabbnak találtuk az egyébként,
az átlagosnál kicsit erősebb, 6 %-os alkoholtartalmú italt.
Kiváló ízét három
alapanyagnak köszönheti, mint minden „rendes” sör: víz,
komló és sörárpa. A Heinekennek jelen pillanatban nincs is
olyan terméke, amely ebből a három alapanyagból készülne.
Minden fajta enzimből, keserűtablettából összekevert, gyorsított
eljárással erjesztett, sörhöz hasonló, úgymond söritalt gyártanak
– árulta el Lénárd András a korábban említett interjúban.
A csíkiak sikeréről
pedig csak annyit, hogy Pünkösdhétfőn, hazautunk elején
szerettünk volna pár üveggel venni az itthoniaknak, de Székelyudvarhely
összes boltjában csupán üres üvegekkel teli rekeszekkel találkoztunk.
Több faluban is hasonlót tapasztaltunk, mire Korond egyik mellékutcájában
kaptunk pár teli üveget.
Bízunk benne,
hogy a csíkszentsimoni gyár teljesítménye és népszerűsége
tovább nő, minél többen fogyaszthatják, valamint sikerük ösztönzi
a helyi vállalkozókat, és a mellett, hogy „üdít, táplál
és felvidít”, még a székely nemzettudatot is erősíti.
Märle Tamás
latin-történelem
szakos tanár
|