vissza a főoldalra

 

 

 2015.12.02. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 49.száma!

A tartalomból:

Csorja Gergely: Klerikális szocializmus (címlapon)

A magyar kormány és az Iráni Iszlám Köztársaság között a hét elején létrejött megállapodások fontos lehetőséget nyithatnak meg Magyarországnak. A megállapodás beleillik, sőt bizonyos tekintetben megelőzi azt a folyamatot, mely az Egyesült Államok és Irán közeledéséből adódik. A közeledés alapja, hogy Irán és az amerikaiak által felállított iraki kormány is síita, valamint, hogy a szunnita szervezetek elleni harcban – különös tekintettel az ISIS-re – Irán és Amerika érdekei egybeesnek. Irán kikerülhetetlen hatalma a térségnek, olyannyira, hogy ma már részben Irak is ellenőrzése alatt van. Ráadásul az iráni vezetés egyetért Putyinnal abban, hogy Aszadot hatalomban kell tartani Szíriában. Az Irán elleni szankciók évtizedei alatt az iráni gazdaság nem omlott össze, így a 80 milliós állam egészen életképes gazdaságot hozott létre. Ma már az iráni állam bevételeinek csak 20 százalékát adja az olaj. Igaz, a közel 20 milliós Teherán épületein, az autóparkon, a magas munkanélküliségen és sok mindenen látszik, hogy a szankciók, különös tekintettel Irán kizárása nemzetközi pénzügyi rendszerből és a tőkepiacból, megtették hatásukat. Persze, hogy ez a hatás hosszútávon inkább előnyös vagy hátrányos, azt nehéz megmondani. Gazdaságilag mindenképpen hátrányos, ezért az iráni hatalom mindent megtesz, hogy a szankciók megszűnjenek.

 Csurka István : A problémát számukra Orbán Viktor „új többsége” okozza (2.oldal)

Ez az a pillanat, amikor ők behívják a szovjet csapatokat, ez az a pillanat, amikor üzennek New Yorkba, hogy Pesten zsidókat akasztanak, és ez az, amikor – mint 1989–90-ben – felrajzolják az antiszemitizmus veszélyét, és segítségül hívják Soros Györgyöt, a Világbankot meg a Nemzetközi Valutaalapot. Az egész műsor unásig ismert. Kódolt nemzetellenesség.

Mikor kitelt az idő, Gyurcsány Ferenc, Rózsadomb Géniusza az antiszemitizmus vádjával, veszélyével állt elő, tanúsítva, igazolva, bizonyítva, hogy rendszere összeomlás előtt áll. Ugyanígy járt el mindkét elődje, a Rákosi–Gerő-rendszer 1956-ban, majd Kádár–Aczél–Grósz Károly végromlásba jutott rendszere 1988–89-ben. Ellenforradalmi, most szélsőségesnek mondott erőkkel szövetkezik, a „csőcselékkel” barátkozik az, aki az ő hatalmukat veszélyezteti, hangzott fel minden esetben, amikor a banda végveszélybe került. Csak a nemzetet illető rágalom benyújtásának helye, fóruma változott. Gyurcsány most a londoni The Timesnak adott többek szerint gyanús szövegű interjút – itthon készült magyarul a szöveg és a kissé hevenyészett fordítás –, amelyben az antiszemitizmus feléledésének a képét festette fel, hétfőn pedig az Országgyűlésben, a cikke nyomán kirobbant vitában a szélsőségesekkel, a radikális jobboldallal való összeállás vádjával – mint minden magyar bűnök legnagyobbikával – illette a Fideszt.

 BOSSZÚSZOMJ (3.oldal)

Van az Európai Bizottság, melynek elnöke a luxemburgi Juncker és van az Európai Tanács, melynek elnöke jelenleg a lengyel Tusk. És vannak az elaggott ’68-asok, a katedrákra sz@rók és az EU liberálbolsijai, akik üldöznek minden nemzetállami szándékot. Támaszuk, a Soros által rángatott Európai Humanista Föderáció valójában eurokommunista, keresztényellenes bábszervezet, melynek elnöke Pierre Galand, a belga Szocialista Párt tagja és tanácsadója. Ők igazából a múlt. Az Európát óvni akaróknak, az élhetőbb, jobb jövőben érdekelteknek meg akarják kötni a kezét, a jelen emiatt zűrzavaros. Az EU elvileg mind a 28 tagállam kormányfőjének képviseletében él jogával, dönt közösen. Ha ez lenne a gyakorlat, nem születhetne jogon kívüli döntés az unióban. Mikor jogon kívüli egy döntés? Amikor az Európai Unió saját törvényeit megszegi. Ezt sajnos több mint gyakran lehet tapasztalni.

 Bizonyos üzleti körök (3.oldal)

Akár a zsidó állam is állhat a párizsi merénylet mögött – mondja Szentgotthárd polgármestere

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere a november 16-i bizottsági ülésén megosztotta véleményét a képviselő-testülettel. Az ülésről készült hangfelvételt feltették az internetre.

Annyit tőlem mindenki fogadjon el, hogy az, ami Párizsban történt, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy bizonyos üzleti körök, és én itt kimondom, aminek a hátterében nagy valószínűséggel akár a zsidó állam is állhat, a keresztény Európát az iszlám ellen akarja hangolni. Hol itt a probléma? Ki tenné tűzbe a kezét azért, hogy nem ez az egyik lehetséges ok. Ebben a pillanatban még túl közeli az esemény ahhoz, hogy minden kiderüljön vele kapcsolatban. Ha lenne értelme, akár tucatnyi esetet is felsorolhatnánk, amikor összeesküvés-elméletnek minősítettek feltételezéseket s a valónál mind elámultunk (copyright by Madách Imre – Az ember tragédiája: Egymást szedtük rá azzal, hogy tudunk: Most a valónál mind elámulunk.).

 Viviane Reding (3.oldal)

Vannak a nemzetállamoknak ellenségei, a nemrég még omnipotens Viviane Redingről is elmondhatjuk, nem csíp bennünket, mert tudja, hogy szeretnénk magyarként megmaradni, és nem szeretnénk kulturálisan feloldódni a népek nagy olvasztó tégelyében. Szóbeszéd tárgya volt, akinek az Orbán-kormányhoz való közelségét sejteni lehetett, nos az eláshatta magát az EU-ban mint tisztviselő. Ez milyen demokratikus dolog. Nem? Talán két éve, egy erdélyi lap írt egy dubrovniki vacsoráról, ahol Reding asszony társaságában arról beszélgettek közelebbről meg nem nevezettek, hogy ki kellene záratni a Fideszt a néppártból, és egyébként is keményebben kellene fellépni Orbán Viktorral szemben. Néhányan cáfolták, hogy ilyen történt volna, kivéve Reding asszonyt. Ő hallgatott. Na most ő helyette lett Martin Selmayr. Juncker kabinetfőnöke, véletlenül ugyanaz, aki korábban Viviane Reding kabinetfőnöke is volt.

 Jean-Claude Juncker (3.oldal)

Emlékeznek még Juncker úr megválasztására? Nem? Hát ez nem is csoda, mert nem történt meg. Akkor hogy lett a bizottság elnöke? Úgy, hogy még a választások előtt a nagy pártok megállapodtak a posztok elosztásáról, mert Angela Merkel azt mondta, hogy ő Jean-Claude Junckert szeretné látni az Európai Bizottság elnöki székében. Ez egyenes beszéd, csak talán túlzás „demokratikus választójog érvényesüléseként” bemutatni a kancellár kívánságát. A bizottság elnökének kinevezésére a javaslattételi jogot az Európai Unió Tanácsa hatáskörébe utalták, a parlamentnek ebben a kérdésben vétójogot adtak. Így történhetett, hogy tulajdonképpen Jean-Claude Juncker neve semmilyen szavazócédulán nem szerepelt, tehát nem is lehetett szavazni rá. Juncker úr, mondják, akik ismerik, egy-két húzását a nagyközönség is élvezhette, eredeti figura.

 Mi a családi gazdálkodásokat támogatjuk (5.oldal)

Ne vásároljunk meghatározatlan eredetű importtermékeket

Viski József helyettes államtitkárt a 2014–2020-as vidékfejlesztési program elemeiről, a kis- és közepes gazdaságok támogatásáról, valamint a termelői piacok számának növeléséről kérdeztük.

 Közlekedés és közeledés (6.oldal)

Látnoknak kellene lennem ahhoz, hogy megjósoljam Szerbia EU-tagságának pontos időpontját

Deli Andor délvidéki származású EP-képviselő közösen szervezett konferenciát a Szerb Gazdasági- és Iparkamarával az Európai Parlamentben „A Nyugat-Balkán összekapcsolása az EU-val – hogyan tovább?” címmel. Deli Andor úgy véli, hogy csupán egy autópálya nem jelent megoldást minden problémára. Ráadásul a vasúti hálózatot nagyon elhanyagolták.

 Keresztény üzletemberek (7.oldal)

Nem a profitot, hanem az embert kell előtérbe helyezni, különben rabszolgákká válunk

November közepén a Müncheni Főkonzulátus védnöksége alatt első ízben találkoztak a német Katolikus Vállalkozók Szövetsége, a BKU (Bund Katolischer Unternehmer) és a magyar ÉrMe Üzleti Hálózat képviselői Münchenben. Hogyan kapcsolódhat össze a profitra való törekvés a kereszténységgel? A gazdasági válság felerősítette-e az érdeklődést a keresztény hiten alapuló szolidárisabb gazdasági elvek iránt? Aki válaszol: Tóth József, az Üzleti ÉrtékMegőrző Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke.

 Sírás Simicskáért (7.oldal)

A kitalált, soha be nem bizonyított „hosszú bájtok éjszakája” ügy, valamint egyéb, rágalmazás határát súroló sajtóvádak és ellenzéki össztűz alá került Simicska 1999. augusztus 30-án viharos körülmények között távozott az APEH elnöki posztjáról. A Napi Magyarországban közzétett mondatai – „Megöltétek az apámat, az apósomat, az Úristen irgalmazzon néktek!” – megrendítőek voltak.

 Több figyelem a mezőgazdasági idénymunkára (8.oldal)

Az öntözés a termésbiztonság szempontjából kardinális kérdés

Együttműködési megállapodást írt alá Dr. Pintér Sándor belügyminiszter Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökével. Szintén ilyen típusú megállapodás született a NAK és a Duális Képzési Tanács (DKT) között. Győrffy Balázs elnököt arról is faggattuk, hogy a felek miben erősítették meg vállalásaikat, s hogy a NAK miként tud segítséget nyújtani a képzési tanácsnak.

 Több pénz a bölcsődei diplomás nevelőknek (9.oldal)

Itthon hosszabb ideig kapnak támogatást a gyermekes családok, mint Németországban

Együttműködési lehetőségekről és a fiatalok aktivitását ösztönző kezdeményezésekről tárgyalt Novák Katalin államtitkár aszszony Berlinben, majd részt vett a Német–Magyar Ifjúságért Egyesület kuratóriumának első, alakuló ülésén a Bundestagban. Mint elmondta: a szervezet olyan programokat támogat, melyek fókuszában a magyar és német fiatalok együttműködése, kapcsolatépítése áll.

 Sóhajok lépcsőháza (10.oldal)

Négy évtizede tart Németh Alajos rockzenei pályája – kezdte a Miniben, utána Dinamit és 1982 óta Bikini – így épp itt volt az ideje, hogy szólólemezzel álljon elő, melynek címe a Sóhajok lépcsőháza lett. Két évig dolgozott az albumon, a számok zenéjét és szövegeit mind ő írta (egy dalban társszerző Nagy Feró), valamint az ő basszusgitár és szintetizátor játékát hallgathatjuk végig. A többi hangszeren a Bikini zenészeit hallhatjuk, Lukács Petát (gitár), Mihalik Viktort (dob) és Makovics Dénest (szaxofon). Négy dalt a marosvásárhelyi születésű Keresztes Ildikó énekel, négyet Sipos Péter, egyet pedig közösen a szintén erdélyi származású Nagy Feró, Huszti Béla, valamint Pacziga Linda, a Bikini vokalistája.

A régebbi tervek szerint nem véletlenül Szerelmem, Erdélyország címmel jelent volna meg a lemez. „A Sóhajok lépcsőháza fő témája régóta bennem bujkált. Székely lányt vettem feleségül, a székelykeresztúri lakodalom olyan hatással volt rám, hogy úgy éreztem, meg kell zenésítenem.

 Új Magyar Ház – magyar zászló nélkül…(10.oldal)

A sokszínű magyar emigráció újabb érdekes esete

Torontóban – ahol Kanada legnagyobb magyar közössége él – felavatták az új Magyar Házat. Ennek létrejöttéhez a helyi magyar közösség egyes tagjainak komoly áldozatvállalása mellett az Orbán-kormány közel 130 millió forintos támogatása is kellett. Az önmagában rendkívül örömteli eseményt különös dolog árnyékolta be: az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulójára időzített megnyitó-ünnepségen nem volt jelen a magyar nemzeti lobogó, amely pedig a korábbi épületben az év 365 napján díszítette a hátteret. Ráadásul nemcsak az épületen belülről hiányzott, de kívül sem volt látható sehol sem. Hiányoztak egyebek is, például a korábbi épülethez hozzá tartozó gyönyörű Szent Korona, valamint az a hatalmas, nemzeti jelképeket tartalmazó faldísz is, amely szintén szimbóluma volt a torontói Magyar Háznak. Nem voltak jelen az avatáson az első torontói Magyar Házat létrehozó, még elő ’56-os emigránsok sem, pedig ugyebár október 23-a tiszteletére zajlott a megnyitó.

 A szép paraszti élet emléke továbbra is bennem él (11.oldal)

Célunk az egykori kisbirtokos parasztgazdaságok eszköztárának minél teljesebb bemutatása

Új épülettel gazdagodott a mezőkövesdi Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum. A múzeum küldetéséről, finanszírozásáról és a látnivalókról az alapító Hajdu Ráfis János nyilatkozott, aki elmondta, hogy kezdetben főleg a Bükk-hegység falvaiban talált az államosítást többféle formában átvészelt öreg gépeket. Ennek a gyűjtésnek az 1980-as években még sok ellenzője, kerékkötője volt, mondván mi közük nekik ezekhez a „kulák” gépekhez.

 Balaton-környéki fejlesztések (12.oldal)

A toszkánaihoz hasonló minőségi turizmust teremtünk meg

Több mint 300 milliárd forint jut a magyar tenger melletti települések fejlesztésére. Manninger Jenőt a tervekről, a kül- és belföldi turisták számára nyújtott programokról, turisztikai kínálatoktól és a munkahelyteremtésről kérdeztük.

 A diktatúra fogságában (13.oldal)

A RETÖRKI hármas könyvbemutatója

November 26-án mutatták be a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum három új kötetét az intézet konferenciatermében. Ez a három könyv összesen 25 szerző munkája – kezdte megnyitó beszédét M. Kiss Sándor. A Jeles napok, jeltelen ünnepek a diktatúrában című könyv, melyet Szekér Nóra és Nagymihály Zoltán szerkesztett, három részből áll. Az első a diktatúra és a hit, a második a diktatúra és a nemzet, a harmadik a diktatúra és a külvilág. „Ez a könyv 12 szerző tanulmányait gyűjti egy csokorba. Nem véletlenül, mert a RETÖRKI iskolában gondolkodik, tehát nem csupán saját munkatársait foglalkoztatja. Lehet-e egy társadalom, egy nemzet történetét érték mentén felvázolni? Három alapérték ismérve egy nemzet fejlődésének: a szabadság iránti vágy, a tulajdonhoz és a hithez való viszony. A magyar történelemben a szabadság iránti vágynak hihetetlenül fontos a szerepe. 1867-től alapvető rendszerváltás történt, és ezzel együtt járt a szabadság fogalmának megváltozása. A függetlenségnek sajátos formáját értük el a Monarchiában. A korlátozott függetlenség állapotát, és 1920-ra eljutottunk a nemzeti függetlenséghez. Amikor pedig a szabadság megvalósul, akkor következik a tulajdonhoz és a hithez való viszony kérdése” – mondta M. Kiss Sándor, majd hozzátette: „izgalmas körüljárni azt a témát, hogy az elmúlt száz évben miként változott meg az emberek gondolkodása a hitről, hogyan rabolta meg a vallás tartalmát a bolsevizmus, miként próbálta meg lehozni »az égi boldogságot a földre«.”

 Kormányváltásra készülve (14.oldal)

Jelentős méreteket ölt a korrupció

A Magyar Közösség Pártja (MKP) Országos Tanácsa elfogadta a párt választási listáját és programját. Berényi József hangsúlyozta: az asszimiláció megállítását, és a magyarok által lakott régió felzárkóztatását akarjuk elérni. A parlamentbe jutásra nem célként, hanem eszközként tekintünk. Eszközre, amely közösségünk megmaradását és gyarapodását segítheti elő.

 A sztálini haláltábor épp olyan volt, mint az auschwitzi (18.oldal)

A Gulag és a malenkij robot magyar áldozataira emlékezünk

Hivatalosan éppen három évtizedig, valójában azonban tíz évvel hosszabb ideig működött az egykori Szovjetunióban a Javító- és Munkatáborok Főigazgatósága, azaz a Gulag. A négy évtized leforgása alatt a legóvatosabb becslések szerint is legalább 10 millió embert tartottak fogva a Gulag-táborokban, de egyes számítások ennél jóval nagyobb létszámról is említést tesznek. A foglyok közül több mint félmillióan honfitársaink közül kerültek ki. Rájuk, valamint a malenkij robotra elhurcoltakra emlékeztek szerte a Kárpát-medencében november 25-én.

 HATÁRVÉDELEM (19.oldal)

Mára világossá vált, hogy az Európai Unió lényegében csak gazdasági együttműködésként tud működni. Legfeljebb a tagországok egzecíroztatását említhetnénk még meg, amiben jók a brüsszeli bürokraták. Az őshonos kisebbségeken sosem segítettek és az EU a közös európai külpolitikának is csak a kerékkötője bír lenni. Ezzel szemben egyértelmű a nemzeti megoldások sikere; amelyik ország nem akar a bevándorlás áldozatává válni, az szétválogatja a migránsokat és/vagy kerítést emel határaira.

 

Keresse a heti Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. novembere

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.