2015.10.02.
Menzareform
Egészségesebb lesz az iskolások ebédje
Az iskoláskorú
gyermekek táplálkozási szokásai nagy befolyással vannak felnőttkori
étkezésükre, egészségi állapotukra, épp ezért a közétkeztetési
ellátásnak részt kell vállalnia a táplálkozási szokások
helyes irányba való alakulásában. Fűrész Tünde helyettes államtitkárt
az étrendi változásokról, az iskolai büfék kínálatáról,
s a hatályos előírások ellenőrzéséről faggattuk.
Eddig egészségre káros ebédet kaptak az óvodások és
az iskolások?
– Ezt így nem jelenthetjük ki. Ugyanakkor 2013-ban felmérte
az egészségügyi szakterület azt, hogy milyen ételek kerülnek
a közétkeztetésben a gyermekek elé. A vizsgálatokból kiderült,
hogy a közétkeztetésen módosítani kell. Ezért az országos
tisztifőorvos ajánlást adott ki, de úgy tapasztaltuk, hogy ez
nem érte el a kellő hatást. Így három év előkészítés után,
szeptember 1-jétől lépett hatályba a közétkeztetési
rendelet, melyet előtte számos társadalmi szervezettel, közétkeztetővel,
szakértővel, iskolákkal, szülőkkel többször is megvitattak,
illetve konzultációkra, kóstolásokra is sor került.
Egyáltalán milyen előírásoknak kell
megfelelniük az egészséges ételeknek? Például kevesebb sót
tartalmazzanak?
– Valóban, az előírás tartalmazza, hogy sóból és
cukorból kevesebbet kell használni – életkoronként különböző
mennyiségeket szabtunk meg a rendeletben. Az iskolásoknál
fokozatosan csökkentik a só hozzáadásának mértékét. Ezenkívül
sokkal több rostot tartalmazó ételt kell a gyermekek elé
tenni. Tehát növelni kell a teljes kiőrlésű gabonából készült
élelmiszerek, a zöldségek és gyümölcsök arányát. A fehérjebevitel
végett pedig növekedett a tejtermékek és a húsok aránya.
Tehát káros, mesterséges alapanyagokból ezentúl nem
lehet ételt készíteni?
– Egyáltalán nem lehet! Az ilyen típusú adalékokat
kizártuk a közétkeztetésből. Tehát mesterséges
alapanyagokat tilos használni.
Miként propagálja a Család- és Ifjúságügyért
Felelős Államtitkárság az egészséges táplálkozást?
– Készítettünk a gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak
tájékoztató füzeteket. Hiszen lényeges, hogy minél több szülő
és pedagógus álljon a törekvésünk mellé, s ne akadályozzák
meg annak megvalósítását. Hozzáállásuk meghatározza a
menzareform sikerességét, ahogy azt is, hogy a gyermekek
elfogadják-e az új ételeket. Bár ezek az új ételek tulajdonképpen
nem is annyira újak, sok szempontból hasonlóak, mint amiket már
megszoktak, csak kevesebb cukrot, zsírt vagy sót tartalmaznak.
Ezért nem is hatalmas változásokról, hanem inkább az
odafigyelésről kell beszélnünk.
Már a kisgyermek is hozzászokik egy bizonyos ízvilághoz.
Egyik napról a másikra rá lehet őket szoktatni az újak
elfogadására?
– A kisgyermekeknél ezt könnyebben el lehet érni, mert
ők eleve nyitottabbak még az újdonságokra az életkorukból adódóan.
Lényeges, hogy a bölcsődékben és az óvodákban minél inkább
rászoktassuk a gyermekeket az egészséges ételekre. Az iskolásoknál
ez már kicsit nehezebb, ezért náluk például a sótartalmat
csak fokozatosan csökkentjük.
Azt szokták mondani, hogy ami egészséges, az drágább
is. Nem kell attól tartani a szülőknek, hogy többet kell
fizetniük csemetéjük étkeztetéséért?
– Szó sincs róla, többek között azért sem, mert a bölcsődékben
és az óvodákban szeptember 1-jétől az ingyenes étkeztetés a
gyermekek több mint 90%-ára kiterjed. Csak azoknak a családoknak
kell fizetniük, ahol az egy főre eső nettó jövedelem
meghaladja a 89 ezer forintot. Az iskolák tekintetében jelentős
forrást különített el a kormányzat; így az étkeztetők, az
önkormányzatok megkapják azt a különbözetet, ami az egészségesebb
étkeztetést garantálja. Míg 2010-ben még csak 29, az idei évben
már 58 milliárd forintot, jövőre pedig már több mint 70
milliárd forintot biztosít a kormányzat a költségvetésben a
gyermekek étkeztetésére.
Az iskolának szerződéskötéskor ki kell kérnie az
iskola-egészségügyi szolgálat véleményét az automata kínálatáról.
Viszont a legtöbb automatából vásárolható chips és cukros
üdítő is. Ezeket reklámozzák a televízióban, és a gyerekek
ezért szívesen fogyasztják azokat. Így nem meddő kísérlet
az egészséges és változatos ételek bevezetése?
– Amennyiben a gyermeket befizetik az iskolai menzára,
akkor ő elsősorban ott eszik. Természetesen előfordulhat, hogy
a diáknak valami nem ízlik, s akkor a büfét, vagy az automatát
keresi föl. A büfék felé is megfogalmaztunk olyan elvárást,
hogy minél több egészséges ételt kínáljanak. S a büfék
vezetői is egyre inkább partnerként segítik a cél elérését.
Kik ellenőrzik, hogy a gyerekek étkeztetése megfelel-e
a szeptember 1-jétől hatályos előírásoknak?
– A járási hivatalok népegészségügyi szakemberei
felkeresik az iskolákat, óvodákat, bölcsődéket. Bár ellenőrzésnek
nevezzük ezt a tevékenységet, gyakorlatilag inkább tanácsadásról
van szó. A hivatalok szakemberei nem büntetnek, de ha valahol
azt látják, hogy nem az előírásoknak megfelelően készítik
el az ételeket, próbálnak segíteni, ajánlásokat tenni.
Ha nincs retorzió, akkor nem félő, hogy a tanácsok
meghallgatását követően marad minden a régiben?
–A bevezető időszakban nem szándékozunk büntetni, de
később valós ellenőrzésekre is sor kerül. Amennyiben a
szakemberek azt tapasztalják, hogy valahol tudatosan nem tartják
be a közétkeztetési rendelet előírásait, akkor azt jelzik az
illetékes szerveknek. Bízunk benne, hogy minden szereplő belátja
azt, hogyha a fiatalok hozzászoknak az egészséges táplálkozáshoz,
akkor felnőttként kevésbé fenyegeti őket az elhízás, és
elkerüli őket például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri,
illetve a daganatos betegségek.
Medveczky Attila
|