2015.09.11.
A magyar agrárium
sikerének záloga
Igazodni kell a munkaerő-piaci szükségletekhez
Alacsony, csaknem
20%-os a tanult szakmában történő elhelyezkedés, de ezen javítani
lehet a valós, életszerű termelési-gazdasági körülmények között
zajló duális képzés kiszélesítésével – közölte Dr.
Nagy István államtitkár, s hozzátette: a földművelésügyi tárca
fontosnak tartja a mezőgazdasági oktatás és szakképzés új
alapokra helyezését, ezért kezdeményezte egyes mezőgazdasági
képzést végző intézmények fenntartói jogának átvételét.
A legnagyobb kritika általában ott érte a
rendszert, hogy nem a munkaerőpiacnak megfelelő szakembert bocsátanak
ki a szakképző intézmények. Ezért fontos a mezőgazdasági
szakképzés új alapokra helyezése?
– A fenntartható fejlődés egyik – talán legfontosabb
– kulcsa a humánerőforrás fejlesztése: a köznevelés minőségének
folyamatos javítása. A hazai köznevelés, ezen belül a szakképzési
intézményrendszer előtt álló legnagyobb kihívás tehát a
nevelés és az oktatás minőségének, hatékonyságának és esélyteremtő
erejének növelése a gazdaságot érintő, a munkaerőpiac gyors
átrendeződését igénylő folyamatok között. Az elmúlt kormányzati
ciklusban megkezdődött a köznevelési rendszer, valamint a
szakképzési rendszer átalakítása, mely révén hatékonyabbá
és átláthatóbbá vált a köznevelési-, és egyben a szakképzési
rendszer jogszabályi háttere, és átláthatóbbá vált a képzési
szerkezet. A munkaerőpiac gyors átrendeződését igénylő
magyar gazdaságnak ugyanakkor több jól képzett szakmunkásra
és technikusra van szüksége, mint amennyit a jelenlegi szakképzési
rendszer képez. Jelentős a hiány a modern termelésbe bevonható,
jól képzett és megbízható, széles körű alapismeretekkel
rendelkező szakképzett munkavállalókból. Figyelembe kell
venni azt is, hogy a 2011-ben megindult átalakulás ellenére a
tanulók egy része még mindig végzettség nélkül hagyja el a
szakiskolát, mely több tényezőre vezethető vissza: a tanulók
hátrányos társadalmi-gazdasági státusa az egyik fő veszélyeztető
ok. Az egyre több problémával küzdő szakiskolába lépő
tanulói korosztály alapképességei és tudása nem éri el a
szakképzési elvárásokat és úgy lép be a szakképző iskolákba,
hogy onnét is hamar végzettség nélkül hagyja el az intézményt.
Változatlanul alacsony, mintegy 20%-os a tanult szakmában történő
elhelyezkedés, de ezen javítani lehet a valós, életszerű
termelési-gazdasági körülmények között zajló duális képzés
kiszélesítésével. A nemzetgazdaságban az agrárgazdaság
kiemelkedő szerepet foglal el, különösen a vidéki munkaerő
biztosítása, a munkanélküliség megszüntetése, csökkentése
érdekében. Ennek megfelelően a Földművelésügyi Minisztériumnak
kiemelt figyelmet kell fordítania a vidéki munkaerő utánpótlást
biztosító, a fenntartásában levő agrárszakképző iskolahálózatra
és arra, hogy az agrárképzések tartalmaiban kiemelten
megjelenjen az egészséges élelmiszer-ellátás kérdésköre. A
szakképzés átalakítása során figyelemmel kell lenni továbbá
az agrárágazat speciális igényeire. Ez úgy valósulhat meg
legjobban, ha a Földművelésügyi Minisztérium részben mint állami
intézményfenntartó saját intézményhálózatán keresztül közvetlenül,
részben pedig mint ágazati irányító, szakmai felügyelete által
közvetetten érvényesíti az élelmiszer-gazdaság igényeit.
Ezzel kialakul minden agrárágazati szakterületen, az összes képzési
szinten a tanulók számára az életpálya modell a betanított
munkástól az egyetemi diplomáig. Az agrár és élelmiszeripar
területén a fejlődés lehetőségeit a kormány által
elfogadott Tessedik Sámuel Agrárszakképzési Koncepció (a továbbiakban:
Koncepció) foglalja össze, mely az átalakítás irányait is
megszabja.
Melyek az agrárszakképzés átalakításának céljai?
– Alapvető cél, hogy az elmúlt kormányzati ciklusban
új alapokra helyezett szakképzési rendszer megfelelő válaszokat
tudjon adni a gazdaság és a munkaerőpiac folyamatosan változó
és megújuló kihívásaira. Ehhez az agrárszakképzési területnek
is maximális mértékben alkalmazkodni kell. Emellett lényeges
az agrárszakképzés minőségének javítása, valamint az ágazati
felelősségvállalás minden szinten történő maradéktalan érvényesítése.
Nemzetgazdasági szempontból válik kétségessé az ország fejlődése,
ha az agrárágazat képzési igényeit kielégítő iskolák nem
egy kézben, országos rálátást biztosító irányítás
mellett működnek. Akkor lehet a szakképzést minőségi szintre
emelni, ha az ágazati felelősségvállalás minden szinten maradéktalanul
érvényesül. Az agrárgazdasági innováció, vagyis az ötlettől
a tudományos kutatáson át az új termék vagy technológia létrejöttéig
tartó folyamat megerősítése, felgyorsítása – a fogadóképesség
(például: emberi erőforrás szakmai színvonalának emelése,
folyamatos megújítása) alapjainak fejlesztése és működtetése
a magyar agrárgazdaság legfontosabb erőforrása lehet. Az agrárszakképzés
átalakításának egyik célja, hogy a végzett agrár- és élelmiszer-ipari
szakemberek ennek az elvárásnak egyre jelentősebb számban
megfeleljenek. Az agrárium nemzetgazdasági súlyát jelző értékek,
valamint a mezőgazdasági termelés szerkezeti megoszlása egyaránt
jelzi az ágazat munkaerő piaci igényét. A mezőgazdasági
termelő gazdaságok vezetőinek túlnyomó többsége szakirányú
végzettség nélkül, gyakorlati tapasztalatokra alapozva gazdálkodik,
szakképzettsége mindössze 14 százalékuknak van. Hazai
tapasztalatok szerint a gazdálkodók többsége nehezen motiválható
a szakképzésben, továbbképzésben való részvételre. Cél az
agrárgazdasági innováció kihívásainak való megfelelés,
valamint a szakmai végzettséggel gazdálkodók arányának bővítése
érdekében a képzett mezőgazdasági termelők számának növelése.
A hiány-szakképesítések és ennek kapcsán folyósított ösztöndíjak
pozitívan befolyásolják az agrárképzések megítélését, és
a beiskolázási mutatókat. Fontos, hogy az agrár-szakképesítések
az agrár- és élelmiszer-ipari ágazat nemzetgazdasági súlyának
megfelelően legyenek ezen a területen kezelve.
Mennyire korszerűek a szakmai oktatás feltételei?
– El akarjuk érni, hogy az agrár- és élelmiszer-ipari
ágazatban tanuló diákok a korszerű termelési szerkezet
rendszereiben szerezzék meg ismereteiket. A szakmai oktatás feltételei
sok esetben már nem korszerűek. A szakképzés eltávolodott a tényleges
munkaerő-piaci igényektől, a napi gyakorlattól. Az agrár- és
élelmiszer-ipari ágazat sajátosságai miatt ezek a problémák
eltérő módon jelentkeznek, megoldásukra sem lehet egy általános
sémát alkalmazni, hanem a gazdálkodásra és az agárképzésekre
vonatkozó speciális jellemzők ismeretében lehetséges csak a
helyes megoldások megtalálása és alkalmazása. Ennek egyik
lehetséges módja az élelmiszer-gazdaságban működő cégek, vállalkozások
bevonásával gyakorlati bázisok létrehozása, ezáltal a
klasszikus duális képzés megvalósítása és megerősítése.
A pályaorientációnak alapvetően arra kell irányulnia, hogy a
tanulók képességeiknek és érdeklődésüknek megfelelő irányba
orientálódjanak. Az érdemi pályaorientáció ma gyakorlatilag
a 8. évfolyam első félévére korlátozódik. Ezt a tevékenységet
ennél korábban szükséges elkezdeni, ehhez elengedhetetlen az
agrárszakképző intézmények becsatlakoztatása az országos pályaorientációs
rendszerbe. Az agrárszakképzés területén is problémát
jelent a duális képzési rendszerben a megfelelő képzettségű,
szakmai, pedagógiai kompetenciák birtokában levő gyakorlati
oktatást végző szakemberek hiánya. A tanulók gyakorlati képzéséhez,
szakmai készségeik kialakításához a gazdálkodó szervezeteknél
is olyan személyekre van szükség, akik a magas szintű szakmai
ismeretek mellett pedagógiai és vállalkozási ismeretekkel is
rendelkeznek. A kamarák által szervezett mestervizsgák ezt az
elvárást próbálják meg kielégíteni, de jelenleg még kevés
a mestervizsgával rendelkezők száma, ennek növelése szükséges.
Cél a mestervizsgázottak számának növekedését elérni.
Kiemelendő, hogy a környezeti nevelés kiemelt szerepet kapjon
az agrárszakképzés területén. El szeretnénk érni, hogy a jövő
élelmiszer-gazdaságában dolgozó szakemberek szemléletében erősödjön
a környezettudatosság.
De mégis hogyan lehet elsajátítani a gyakorlati képzést?
– A társadalmi és gazdasági szerkezetváltás következtében
megváltoztak a szakképzés feladatai és működési feltételei.
A piacgazdaságra való áttérés új igényeket támasztott a
szakképzéssel szemben. Olyan szakképzési koncepciót kell
kialakítani és fenntartani, hogy a munkaerő képes legyen
alkalmazkodni a többszektorú piacgazdaság igényeihez és egy
esetleges pályamódosítás ne vezessen munkanélküliséghez.
Olyan szakmát kell adni a fiataloknak, amellyel biztosítják megélhetésüket,
és a túlspecializálódás helyett egy jól konvertálható tudás
birtokába kerülnek. Ennek a feladatnak kulcsfontosságú meghatározója
a magas színvonalú gyakorlati képzés megteremtése minden ágazatban
a különböző szereplők együttműködésének összehangolásával.
A mezőgazdasági képzést nyújtó szakképző iskolák nagyüzemi
gyakorlóhelyei a privatizáció során megszűntek, az új
tulajdonosok a gyakorlati képzést csak kis számban vállalták,
így a szakképző intézetek alakították ki az iskolához közvetlenül
tartozó, azokkal szerves egységet képező tanüzemeket, illetve
tangazdaságokat. Ennek alapján iskolai keretek között
folyhatott az alapképzés, de nagy százalékban – mivel a
tanulók nem tudtak tanulószerződést kötni a gazdálkodók
fogadókészségének hiánya miatt – a teljes gyakorlati képzés
is. A gyakorlati képzés módját erősen befolyásolja, hogy
milyen szakmákra oktatjuk a tanulókat, mely ágazatban és mely
szféra foglalkoztatja őket. Gondot jelent, hogy az agrár- és
élelmiszer-ipari képzések jelentős hányada az OKJ alapelveire
épülően széles alapozású, illetve csak a teljes képzésre
lehet tanulószerződést kötni, a gazdálkodó szervezetek pedig
a hatékonyság érdekében erősen specializálódnak. Ezen okokból
a duális képzés az élelmiszer-gazdaságban nem tudna a szakmai
elvárásoknak teljes körűen eleget tenni az iskolákkal szoros
együttműködésben, központilag működtetett tangazdaságok,
tanüzemek nélkül.
Léteznek olyan agrártevékenységek, melyekre nem lehet
felkészülni a szakképzési rendszerben. Ilyen például az
otthon megtermelt és feldolgozott áru közvetlen és rövid ellátási
láncban való értékesítése. Ebbe a körbe tehát nem a nagyüzemi
élelmiszer-ipari, hanem a kistermelői jellegű, kézműves termékek
tartoznak. Ebben az esetben az OKJ-s képzésen van a hangsúly?
– A kérdésben jelzett élelmiszer előállítási és az
ahhoz kapcsolódó feldolgozási és értékesítési feladatokra
iskolarendszerű és iskolarendszeren kívüli képzési formában
is van, illetve lesz lehetőség felkészülni. Jelenleg
folyamatban van a „Kistermelői élelmiszer-előállító,
falusi vendéglátó” elnevezésű szakképesítés Országos Képzési
Jegyzékbe történő felvétele, amely lehetővé teszi
szakiskolai 3 éves képzés keretében, valamint iskolarendszeren
kívüli képzésben is 960–1440 óra tartamban az ismeretek
elsajátítását. Ezenkívül a Magyar Kereskedelmi és
Iparkamara honlapján megtalálhatók azok a már elfogadott
szakmai programkövetelmények, amely alapján felnőttképzésben,
rövidebb időtartamú tanfolyami képzés keretében a fenti kérdésben
jelzett ismeretek elsajátítására lehetőség van.
Medveczky Attila
|